Duygu dolu melodilere eşlik eden sözlerin ya da herhangi bir söze ihtiyaç duymadan tüm benliğimizi ele geçiren notaların tamamı; müzik…
Gerçekçi zihinler için bile ruhun en temel ihtiyaçları arasında olduğu kabul edilen bu sınırsız varyasyonlu melodik dünyanın yarattığı etkiler herkesçe malum. Ancak bugün seninle ruhun gıdası olmanın da ötesine geçen müziğin, bedenimizde fiziki tepkiler alabilen yüzünü konuşacağız.
Müzik dinlemek beyni nasıl etkiler, bedenin verdiği tepkilerin anlamları nelerdir, duygusal dünyamızı nasıl şekillendirir, hepsini senin için anlatalım; hadi aydınlanalım!
Müzik Dinlerken Beynimizde Neler Oluyor?
Farklı notaların bir araya gelerek oluşturduğu sesler bütünüyle kurduğumuz ilk bağ, işitsel kanallarımız oluyor. Yani sen yüreğini titreten o şarkının sesini yükseltirken aslında yüreğinden önce titreyen işitme organların oluyor.
Sonrasında bu titreşimler beynin duymayı anlamlandırma işlevinden sorumlu korteksleri harekete geçirerek komplike bir iletişim yaratıyor. Hele bir de mazinin tozlu raflarından indireceğin hatıralara dokunan müzikleri tercih edersen, amigdala da dahil olmak üzere zihin ve hafıza yönetimine dair ne kadar bölüm varsa beyninin içinde bir cümbüştür başlıyor.
Müzik dinlerken beyin, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu salgılıyor. Aynı zamanda iyi hissetmemiz için de nükleus akumbens adı verilen beynin haz merkezi harekete geçiyor ve en sevdiğin şeyi yapıyormuşsun gibi hissetmeni sağlıyor.
Müziğin Vücudumuza Etkileri
İnsan vücudunun en tuhaf yanlarından biri, bir motor gibi çalışmak için çok fazla fiziksel girdiye sahip olması gerekirken aynı anda duyusal ve duygusal dünyadan ya da manevi hissiyattan da yoğun şekilde etkilenmesidir.
Müzik dinlerken duyuları harekete geçiren majör ya da minör dizili notaların farklı hormonlardaki yoğunluğu etkilediği biliniyor. Yani hüzünlü şarkılara eşlik ederken yaşaran gözlerinden tut da tempolu melodilerde kırdığın gerdana kadar aslında bütün olay hormon yığılmasını tetikleyen duyulardan kaynaklanıyor. Bu hüzün ya da mutluluk hali vücudumuza enerji, adrenalin ya da acı dolu notalarla birlikte stres olarak geri dönüyor.
Müziğin Duygusal Etkileri
Duygu dünyanın vazgeçilmezlerinden biri duymadan duramadığın müzikler olduysa bunun en temel sebebi müziğin duyguları harekete geçirmekteki itici gücüdür. Bu güce karşı geliştirilen alışkanlık, özellikle müzik severler için duygularını doyasıya yaşamak; aşklarını, yaslarını, umutlarını ya da hayallerini bu tınılarla beslemek oldukça önemli bir hal alır.
Duygu dünyanda yarattığı güçlü dalgalarda sörf yapmak için can attığın melodiler, aynı zamanda insana özgü bilişsel nitelikleri de besler ve senin için duyarlılık çıtasını yukarı taşır.
Mozart Etkisi
90’lı yıllarda yapılan araştırmalarla elde edilen bulgular klasik müzik dinlemenin IQ ve zihinsel aktiviteler üzerindeki olumlu etkisini ortaya koydu. Yani klasik müzik dinlemek yalnızca ruhu değil, zekayı da besliyor.
Yaş grupları baz alınarak yapılan araştırmalar gösteriyor ki klasik müziğin insan zihninde yarattığı etki duygusal ve hormonsal tepkimelerin dışında, zekâ ve akılcı düşünce yönünden insanı besliyor. Araştırmalar sonucu ortaya konan bu bilimsel gerçeğin adı Mozart Etkisi. Klasik müzik denince neredeyse herkesin ilk aklına gelen kişi Mozart; artık yalnızca duygu aktarımıyla değil kendi dehasından beslenen zihinlerle de anılıyor.
Müziğin insan beyninde ve bedeninde yarattığı değişimlerin ardından dinlediğin herhangi bir şarkının aslında yalnızca şarkı olmadığını; senin için varlığında yer edinen etkileyici bir unsur olduğunu bilmelisin. Bilmen gereken bir diğer şeyse; tıpkı duygu dünyanda olduğu gibi dijital dünyanda da etkileyici değişimler yaratacak gelişmeler olduğu. Bu değişimin en büyük etkenlerinden biri elbette SuperApp uygulamaları oldu. Ülkemizin SuperApp temsilindeki başarılı ismi Ozan SuperApp’i indir. 7/24 para transferi ve QR kod ile ödeme kolaylığına erişip, Cashback avantajlarından faydalanmaya başla. Ne de olsa müzik ruhun, Ozan SuperApp dijital finansın gıdası!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.