Bugün bizler için hayatın kolay yüzü olarak görünen teknolojinin ve farklı teknik buluşların, hayalleri süsleyen uzay keşiflerinin hatta turizminin her güzel şey gibi aslında bir bedeli var. Bu bedeli gözümüzle göremeyeceğimiz kadar uzak bir yerde Dünya bizim adımıza ödüyor.
Son yıllarda insan yaşamı için de tehdit haline gelen uzay çöpleri, uzaklarda bir yerlerde teknolojinin karanlık yüzü olmaktan çıkmak üzere. Çünkü Dünya’nın alçak atmosferinde yer alan uzay çöplerinin miktarı ve boyutu, her uzay çalışmasıyla bir kez daha artmaya ve var olanlar hız kazanarak parçalanıp düşmeye devam ediyor. Peki uzay çöpleri nedir? Hadi konuşalım!
Uzay Çöplüğü Nedir?
Uzay keşifleri, uydu denemeleri ve dünyanın teknolojik hamlelerini destekleyen pek çok yörüngesel müdahale için uzay araştırmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu araştırmalar için kullanılan araç-gereç ve materyaller; cımbızla koyar gibi gökyüzüne yerleştirilmediğinden, onları taşıyan farklı araçlar var.
Bu araçlar arasında en yoğun kullanılanlar elbette roketler. Devasa yakıt tankları ve uzaya yerleştirilmek istenen aparatı taşıyan hacmi yüksek hangarlarıyla bu roketlerin her biri akıl almaz boyutlarda!
Uzay yolculuğu boyunca ekipmanları taşıyan roketler, işlevlerini yerine getirdikten sonra kuş olup uçuyor mu dersin? Maalesef öyle olmuyor. Uzaya gönderilen nesnenin yörüngeye bırakılmasıyla onu taşıyan roketler uzay çöplüğü adını alan ve dünyayı çevreleyen atık yığınının içine karışıyor. Alçak atmosfer düzeyinde dünyanın çevresini saracak kadar yoğun olan bu çöplük; zamanla eskiyen, parçalanan ve yörüngede 30 bin kilometre hızla dönen bir dönme dolap gibi dünya için bir tehdit oluşturuyor.
Uzay Çöplüğü Nasıl Oluşur?
Gelecek teknolojileri arasında insan yaşamını farklı boyutlara taşıyacak tasarılar şimdiden araştırmalardaki yerini aldı. Bunlar arasında daimi uzay ulaşım araçları da yer alıyor. Ancak 10 yıl gibi bir sürede, uzayda biriken atıklar yüzünden bu araçlar için uygun alan kalmayacak.
Her uydu fırlatılışı veya uzay araştırmaları için gönderilen roketler, ana hangardan ayrılan motor ve yakıt tanklarını uzayda kendi başına bırakıyor. Bu da gezegenimizin etrafında adeta demirden bir çöplüğe sebep olmuş durumda. Her araştırma ve uzay fırlatmasıyla genişleyen bu halka ve irili ufaklı sayısı milyonu bulan uzay çöpleri, çok yakında kontrol edilemez felaketlere sebep olabilecek potansiyelde.
Uzay Çöpleri Dünya’ya Düşer mi?
Uzay yolculukları için kullanılan materyallerin atıklarından oluşan çöpler, Dünya’ya doğru geri dönüşleri sırasında yoğun ısınmanın etkisiyle yanar. Bu sayede ölümcül çarpışmalar yaşanmasının önüne geçilmiş olur.
Konumu dolayısıyla kalan parçacıkların da okyanuslar, Avustralya Taşraları veya Sibirya gibi nüfusun az olduğu bölgelere düşme ihtimali yüksektir. Anlayacağın felaket şimdilik teğet geçiyor. Ama hemen tedbir alınmazsa bu düşüş ya da çarpışmaların hasarının artması muhtemel. Şimdilik yüksek seviyeli bir maddi hasar teyidi veya yaralanma bulunmuyor.
Uzay Çöplerini Toplama Projeleri
Elbette Dünya’daki yaşamın gelişmesi ve uzayı tanıyabilmek adına yapılan çalışmaların geride bıraktığı atıklar için de bilim insanlarının ve teknoloji devlerinin çalışmaları mevcut.
Özellikle Astrocale şirketinin geliştirdiği toplayıcı nitelikli uydu, özel bir maddeyle kaplanarak uzaya fırlatıldığında etrafındaki çöpleri toplamak ve imha etmek için umut vaat eden projelerden biri.
Öte yandan aşkın teknoloji örneği olan İngiltere’nin RemoveDebris uzay çöpü toplama projesi için ağ ve kanca dizaynıyla donatılmış uydular tasarlandı. Bu sayede bir balıkçı ağı mantığıyla işleyen mekanizma aynı anda milyon ton ağırlığındaki çöpleri toplayabilecek!
Son olarak Rusya’nın da uzay çöplerini temizlemek için geliştirdiği bir proje mevcut. Rusya’nın geliştirdiği bu temizleyicinin çöplerin yanına yaklaştığında aktif hale gelen bir motoru bulunuyor. Bu sayede çöplerin yörüngeden çıkarılması sağlanıyor. Rusya, önümüzdeki 10 yıl içinde bu proje ile uzay çöplerini temizlemeyi hedefliyor.
Uzay çöplüğü için temizleme uğraşları devam ederken, bunu başarabilmenin tek gerekliliği olan teknolojik ilerlemeler de hız kesmeden sürüyor. Uzay çöplerini temizleme projeleri sayesinde umarız yakın dönemde gezegenimizin etrafını saran yığınlar ortadan kalkar.
Senin için harika bir öneriyle teknolojinin uç noktalarında gezindiğimiz yazımızı tamamlayalım. SuperApp teknolojisinin ülkemizdeki en iyi temsilcisi olan Ozan SuperApp’i indir ve her an her yerde para transferi yapmanın, QR kod ile ödeme kolaylığının tadını çıkar. Cashback fırsatlarıyla dolu avantajlı alımları sakın kaçırma! Senin evrenin Ozan SuperApp koruması altında!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.