Bütçe yönetmek son derece dikkatli olunması gereken dinamik bir süreçtir. Bu nedenle bütçenin sürekli kontrol edilmesi ve sonuçların izlenmesi gerekir. Günümüzde bütçe hazırlamak için kullanılan çok sayıda yöntem vardır. Kolay bütçe hazırlama tekniklerinin bilinmesi bütçe kontrolünün sağlanması için büyük oranda yarar sağlar. Bu nedenle bütçe tekniklerini uygulayan kişilerin daha öngörülebilir bir süreç yaşamaları kaçınılmazdır. Sen de bu tekniklerden yararlanarak verimli bir takvim yılı geçirmek istiyorsan kişisel bütçeni daha iyi yönetmen için kolay bütçe hazırlama yöntemlerini anlattığımız blog içeriğini şimdi okuyabilirsin.
Bütçe Nedir?
Kolay bütçe hazırlama yöntemleri ile bütçeni daha iyi yönetmek ve kişisel finans stratejisini oluşturmak için öncelikle bütçenin ne olduğunu bilmen gerekir. Bütçe, gelir ve giderlere dayalı bir harcama planıdır. Başka bir deyişle, bir ay ya da yıl gibi belirli bir süre boyunca ne kadar para kazanacağına ve harcayacağına dair bir tahmindir. Bütçeleme, kapsamlı bir harcama listesi yapmayı ya da birkaç kategoriye odaklanmayı içerebilir. Bazı insanlar bütçelerini el ile yazmayı tercih ederken, diğerleri bir elektronik tablo ya da bütçe oluşturma uygulaması kullanır. Bütçe için kesinlikle doğru bir yol yoktur. Bir kişi için işe yarayan bir başkası için işe yaramayabilir.
Her Ay Gelirinin Ne Kadarını Birikim Olarak Saklamalısın?
Bütçe planlamalarının en bilinen ve faydalı olanlarından biri 50/30/20 bütçesidir. Bu yöntem, gelirinin yaklaşık %50’sini ihtiyaçlara, %30’unu isteklere ve %20’sini tasarruflara ve borçları ödemeye ayırmanı önerir. Bu yöntem kişisel bütçe yönetimi için en verimli sonuçların elde edilmesini sağlar. Bu nedenle gelirinin %20’sini birikim olarak saklaman önemlidir. Küçük gibi görünse de %20 önemli bir orandır ve süreklilik sağlandığında ciddi bir kazanca dönüşür.
Harcamalarını Kategorilere Böl ve Bir Zaman Aralığı Belirle
Bir yıllık ya da aylık dönemler halinde hazırlanan bütçe takvimleri harcamaların ile ilgili en gerçekçi verileri elde etmen için son derece idealdir. Bütçe takvimi, geçmişteki değişimleri görmen ve gelecekteki olası değişiklikleri tahmin etmene yarar. Örneğin ilk üç aylık verilere bakarak sonraki üç ayın olası sonuçlarını tahmin edebilirsin. Harcamaları kategorilere ayırma ve zaman planlaması bütçeyi en efektif şekilde kullanmanın yoludur ve sürpriz sonuçlarla karşılaşılmasının önüne geçer.
Harcama Kategorilerine Göre Bir Bütçe Sınırı Oluştur
Bütçe sınırı belirlemek, bütçe hazırlamanın temelini oluşturur. Eğer bütçe sınırını bilmiyorsan gereksiz harcamalar yapabilir ve aşırı şekilde borçlanabilirsin. Bütçe sınırı belirleyerek giderlerin artış ya da azalış miktarlarına göre önlem alabilirsin. Eğer sabit giderler çok fazla artıyorsa bilmelisin ki sıra dışı bir enflasyon yaşanmış demektir! Bu nedenle bütçe sınırları etkili bir güvenlik duvarı işlevi görür.
Kişisel Bütçene Sadık Kal
Kişisel bütçene sadık kalmak seni gelecekteki sürprizlere karşı dayanıklı ve güçlü kılar. Örneğin şubat ayında X liraya aldığın bir ürün haziran ayında Z lira olacak ve giderlerin buna göre değişecektir. Kişisel bütçene sadık kaldığında değişen maliyetlere karşı da otomatik olarak önlem almış olursun. Değişken giderleri belirlemen kar ya da zarar edeceğine dair önceden bilgi sahibi olmanı sağlar. Bütçeye sadakat; gelir ve giderlerin kontrol edilmesi ve kişisel bütçe yönetimi için kesinlikle unutulmaması gereken bir yöntemdir.
Koşullara göre daha detaylı bütçe yönetim önerilerimiz için Tatil Bütçeni Planlarken Dikkat Etmen Gereken 5 Şey ve Öğrenciler İçin Ev Ekonomisinin 5 Altın Kuralı içeriklerimize mutlaka göz at!
Tüm Harcamaların ve Ödemelerin İçin Ozan SuperApp!
Bütçeni daha iyi yönetmen için yapman gereken bir şey daha var ve belki de en önemlisi bu. En kısa sürede Ozan SuperApp ile tanışmalısın. Ozan SuperApp sahip olduğun bütçe küçük ve sınırlı olsa bile sana her zaman için güvenli para yönetimi yapma fırsatı tanır. Uygulama ile bir hesap oluşturarak nerede olursan ol 7/24 işlem yapabilir ve paranı yönetebilirsin. Ozan SuperApp her zaman yanında!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.