Yurt İçi Para Gönderme ve Alma Rehberi

8 Aralık 2022

Para transferi yapmanın gerekliliği her geçen gün farklı kategorilerde ortaya çıkıyor. Ticari, bireysel, kitlesel veya ulusal ihtiyaçların yerine getirilmesi için para transferine ihtiyaç duyulur. Bu ve bunun gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi için de çeşitli kanallar yaratılmıştır.

Geleneksel yöntemler kullanıldığında, kişi ve kurumlar para transferini genellikle bankalardan fiziki şekilde gerçekleştiriyordu. Ardından, bankacılık ve transfer işlemlerinin dijital ortamlarda yapılabilmesi için teknolojik sistemlerden faydalanılmaya başlandı.

Yurt İçi Para Transferi Nasıl Yapılır?

Yurt içi para transferi için kullanılan tekniklerden en önemlileri; Havale, EFT, FAST ve SWIFT olarak sıralanabilir. Bu tekniklerin her biri günümüzde dijital ortam kanallarıyla bütünleşmiştir.

Dünyanın her yerinden ve günün her saati transfer yapabilmeyi mümkün kılan dijital transfer yöntemleri geliştirilmiştir. Böylece ticari, bireysel, kitlesel, ulusal ve uluslararası tüm para gönderim ve alım ihtiyaçları kısa sürede karşılanır.

Yurt içi para gönderme ve alma hizmetlerini ve ayrıntılarını sizler için derledik.

Yurt İçi Para Transferi Yöntemleri

Para gönderme ve alma işlemlerinde aranan en önemli unsurlardan biri işlevselliktir. Özellikle zaman yönetimine ve kolay kullanıma hizmet eden tekniklerin yaygın hale gelmesi, yurt içi para transferinin gelişimini sağlar. Bu gelişimin sonuçlarından biri olarak da çeşitli transfer kanalları geliştirilmiştir.

Havale, EFT, FAST ve SWIFT gibi yurt içi para transferi yöntemleri, para transferinde ihtiyaç duyulan işlevsellik özelliğini yüksek oranda karşılar. Çünkü bu yöntemler sayesinde transfer işlemleri hızlı, güvenilir ve pratik biçimde gerçekleşir.

Havale

Havale yöntemi, aynı bankanın müşterileri arasında veya bir müşterinin kendi hesapları arasında para transferi yapmasını sağlar.

Bankaların veya dijital para transferi uygulamalarının hesap sahipleri, havale işlemi ile kendi hesapları arasında aktarım yapabilir. Aynı zamanda hesabın ait olduğu bankanın veya uygulamanın diğer müşterileri ile aralarında para gönderim ve alım işlemi gerçekleştirebilirler. Tüm bu para hareketleri havale yöntemi sayesinde dakikalar içinde tamamlanır.

Havale yapmak için neler gerekir?

Havale yapabilmenin ilk şartı, kullanılacak kanal hangisi olursa olsun bir hesap sahibi olmaktır. Bankacılık veya para transfer uygulamaları dahil olmak üzere havale işlemlerini gerçekleştirecek kişilerin hesap sahibi olmaları gerekir. Bu hesabı edindikten sonra, 26 haneli IBAN numarası veya hesap numarası ve ad-soyad ile hesap sahipleri kendi hesapları arasında veya uygulama ve bankanın diğer müşterileri ile havale işlemi başlatabilir.

Havale ile en fazla kaç TL gönderilir?

IBAN numarası kullanarak havale işlemi yapmak isteyen kişi ve kuruluşların, hangi kanalı tercih ettiği gönderim tutarını etkiler. Çünkü her bankanın veya para transfer uygulamasının havale işlemleri için belirlediği tutar sınırı farklı olabilir. Yurt içi para gönderme ve alma hareketlerinde havaleyi tercih edenlerin bu tutar sınırlarına uygun biçimde tercih yapması gerekir.

Havale ile para gönderme ücretli mi?

Havale ile yurt içi para alma ve gönderme işlemlerinin komisyon ücretleri bulunmaktadır. Genellikle bankaların müşterileri arasında yapılan para transferleri için komisyon uygulaması yaygındır.

Para transfer uygulamalarından bazıları, uygulama üyelerine ücretsiz havale desteği verir. Bu uygulamalar sayesinde yapılan havale işlemleri için herhangi bir ek ödeme yapılmaz.

Havale ile para gönderme ne kadar sürer?

Yurt içi para transferinde kullanılan en yaygın yöntemlerin başında havale yer alır. Çünkü havale yöntemiyle yapılan para transferlerinde birkaç dakikada hizmet almak mümkündür.

Havale edilen tutar birkaç dakika içinde hedef hesaba geçer ve işlem tamamlanır. Aynı zamanda güvenli ve pratik kullanım açısından da havale tekniğinin çeşitli avantajları söz konusudur.

Elektronik Fon Transferi (EFT)

Elektronik Fon Transferi (EFT) yöntemi, farklı bankalar arası para transferi yapmak isteyen kişi, kurum ve kuruluşların tercih ettiği para aktarım kanallarından biridir.

EFT’nin temel işlevi, müşterilerin farklı kurum ve uygulamalara ait hesaplar arasında işlem yapmasını mümkün hale getirmesidir. Yani farklı bankaların veya para transfer uygulamalarının hesap sahipleri birbirlerine EFT ile para gönderebilir ve para alma işlemi yapabilir.

EFT yapmak için neler gerekir?

Elektronik Fon Transferi yapmak için gereken ilk şart bir banka hesabına sahip olmaktır. Müşterilerin, gönderim yapacakları hesabın bilgilerine sahip olmaları ve kullandıkları kanalın bu hesaba EFT erişimi olduğundan emin olmaları gerekir.

EFT işlemlerinin gerçekleşmesi için gönderim hesaplarıyla alıcının hesabının işlem yapabilmesi önemlidir. Çünkü her banka hizmeti veya para transfer uygulaması içeriği tüm hesaplara EFT gönderimi yapmaya izin vermeyebilir.

Aynı zamanda EFT işlemleri gönderim hesabının mevcut bakiyesi baz alınarak gerçekleşir. Bu durumda hesap sahiplerinin, işlem için gereken komisyon dahil toplam tutarı hesapta bulundurması gerekir.

EFT ile Havale arasındaki fark nedir?

Elektronik Fon Transferi (EFT) ile havale arasındaki en önemli fark, gönderim hesaplarının hangi kuruluşa ait olduğudur. Havale işlemlerinde gönderim hareketleri aynı kurumun müşterileri arasında veya bir müşterinin hesapları arasında gerçekleşir. EFT işlemleri ise farklı kurum veya uygulamaların hesap sahiplerinin birbirlerine para transferi yapmasını sağlar.

EFT ile en fazla kaç TL gönderilir?

EFT işleminin gerçekleştirileceği banka hesapları veya para gönderim uygulamaları üst sınırları farklı şekilde belirleyebilir.

Müşterilerin Elektronik Fon Transferi yaparken kanalların hangi tutar sınırlarını tercih ettiğine dikkat etmesi gerekir. Çünkü EFT işlemleri için belirlenen üst sınırı aşan gönderimler gerçekleşemez. Bu durumda kullanılan para gönderim uygulamasının üst tutar sınırı ne ise müşterilerin bu sınıra uygun tutarları göndermesi gerekir.

EFT ile para gönderme ücretli mi?

EFT, belirli komisyonlar karşılığında yapılır. Ancak çeşitli para gönderim uygulamaları EFT için ücretsiz hizmetler de sunar. Bazı banka ve kurumlar arasında da havale ve EFT işlemleri komisyon ücreti anlaşmalara bağlı olarak alınmaz.

EFT ile para gönderme ne kadar sürer?

Havale 7/24 yapılabilirken, EFT işlemleri belirli saatler arasında yapılabilir.

EFT yapmak isteyen kullanıcılar, işlem yaptıkları kurumların belirlediği çalışma saatleri arasında talimat verebilir. Havale ile para transferi yaparken herhangi bir saat veya gün şartı bulunmaz. Eğer EFT talimatının verildiği gün veya saat herhangi bir resmî tatile veya mesai dışındaki bir zaman dilimine denk gelirse, işlem bir sonraki iş gününe ertelenir.

Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST)

Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST); farklı kuruluşların hesap sahipleri veya aynı kuruluşun üyeleri arasında para gönderimi sağlayan metodlardan biridir.

EFT ve havaleye oranla hız ve pratik kullanım yönünden farklılıklar içerir. Çünkü özellikle EFT işlemlerinde mesai saatlerine bağlı kullanım şartı uygulanırken, Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi sırasında herhangi bir zaman şartı aranmaz. Günün her saati ve dünyanın her yerinden anlık gönderim sağlanabilir.

FAST için neler gerekir?

Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST) ile para gönderimi yapmak isteyen müşterilerin öncelikle bir hesap edinmesi şarttır. Para gönderim ve alma hizmeti sunan uygulamalar, bankacılık hizmeti veren kurumlar ve bankalar üzerinden hesap sahibi olmak FAST kullanımının ilk unsurudur. Ardından FAST desteği veren kuruluşlardan bu hizmet edinilebilir.

Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST) gerçekleştirmek isteyen müşterilerin, gönderime konu tutar kadar bakiyeyi hesaplarında bulundurması gerekir. Ardından FAST talimatı oluşturabilecekleri dijital ortam hizmetini kullanabilirler. Uygulama menüleri ve transfer hizmeti sekmelerinden FAST ile transfer seçeneği işaretlenerek gönderimin anlık gerçekleşmesi sağlanabilir.

FAST ile para göndermek ücretli mi?

Bankacılık ve finans kuruluşlarının verdiği Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST) hizmetleri çeşitli komisyon ücretleri ile gerçekleştirilir. Ancak bazı para transfer uygulamaları veya kuruluşlar komisyon ücreti almadan da FAST işlemi yapmaktadır.

Müşterilerin Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST) gerçekleştirmeden evvel hizmet aldıkları kurumun komisyon uygulayıp uygulamadığına hakim olması önemlidir. Ücretsiz şekilde Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST) sunan uygulamaları tercih etmek para gönderim işlemleri sırasında mali tasarruf sağlar.

FAST ile en fazla kaç TL gönderilir?

Kuruluşların FAST işlemleri için belirlediği tutar limitleri değişiklik gösterir. Müşterilerin söz konusu hesaplarında TL cinsinden gönderim için belirlenen sınırlara uygun şekilde talimat vermesi gerekir.

FAST ile para gönderme ne kadar sürer?

Fonların Anlık Ve Sürekli Transferi (FAST) adından da anlaşılacağı üzere transfer işlemlerinin anlık şekilde gerçekleşmesini sağlar. Talimatın ardından dakikalar içerisinde hesaplar arası para aktarımı sağlanır.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication)

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) sistemi döviz cinsinden para gönderimi yapmak isteyen müşterilerin tercih ettiği hizmetlerden biridir.

SWIFT sisteminin en önemli işlevlerinden biri dünyanın her yerinden ve çeşitli döviz birimleri üzerinden işlem yapmayı mümkün kılmasıdır. Böylece müşteriler diledikleri döviz cinsini seçerek, belirledikleri hesaplara SWIFT hizmetiyle para gönderimi sağlayabilir.

SWIFT için neler gerekir?

SWIFT sisteminin kullanımı için gereken ilk unsur bu hizmeti sağlayan kurum ve kuruluşlardan bir hesap edinmektir. Ardından işleme ait SWIFT Kodu olarak bilinen kodun kullanılması gerekir.

SWIFT kodu; bankaya, ülkeye, şubeye ve yerel birime ait kodları içerir. 8 veya 11 haneli olan SWIFT kodlarını öğrenmek için gönderim yapılacak kurum ile iletişime geçilebilir.

SWIFT ile en fazla kaç TL gönderilir?

SWIFT işlemi için gereken alt ve üst limitler kullanılan bankacılık ve finans veya para transfer uygulamasının üyelik anlaşmalarında ya da işlem sırasında belirtilir.

SWIFT ile para gönderme ücretli mi?

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) ile para transferi gerçekleştirirken alınan hizmetin kategorisi, hangi para biriminin tercih edildiği gibi unsurlar farklı komisyon kesintilerine tabi tutulabilir.

Bankalar veya finans uygulamaları tarafından verilen SWIFT hizmetlerinde para gönderme ücretlerinin oranlarına bilgi sayfalarından ya da işlem anında erişilebilir. Söz konusu gönderim işlemlerini ücretsiz olarak gerçekleştiren kurum veya uygulamalar da bulunmaktadır.

SWIFT ile para gönderme ne kadar sürer?

Para gönderimi sırasında kullanılan tekniklerin ya da tercih edilen kanalların sürece etkisi büyüktür. Çünkü her yöntem veya kuruluşun işlem gerçekleştirme süresi farklıdır.

SWIFT işlemlerinde ise seçilen para birimi ya da gönderim hesabına bağlı şekilde farklı süreler işler. Dolayısıyla kullanıcılar SWIFT işlemlerinde sürecin takibini, üye oldukları veya müşterisi bulundukları kurumun ya da uygulamanın sunduğu hizmet özellikleriyle yapabilir.

Yurt İçi Para Transferi Sadece TL Olarak Mı Yapılabilir?

Para gönderim işlemleri için yalnızca TL birimi kullanılmaz. İsteğe bağlı olarak kullanıcıların farklı döviz birimleriyle işlem yapması da mümkündür. Alacakları hizmette hangi birimi kullanabilecekleri, işlem yaptıkları uygulama veya kuruluşun hizmet yelpazesine bağlıdır.

Hangi Günler ve Saatlerde Yurt İçi Para Transferi Yapabilirim?

Yurt içi para transferi sırasında zaman diliminin baz alındığı teknikler olmakla beraber, günün her saati işlem yapmayı mümkün kılan yöntemler de vardır.

Örneğin; havale işlemi ya da FAST için günün her saati işlem yapılabilir. Ancak EFT talimatları yalnızca mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Türkiye genelinde saat 09.00 ve 17.00 arasında verilmeyen EFT talimatları için transfer hareketi bir sonraki mesai saatine ertelenir.

Yurt İçi Para Transfer Limiti Nedir?

Ulusal çapta para gönderimi yapmak için belirlenen limitler para birimleri ya da tercih edilen yönteme göre değişiklik gösterir.

Örneğin TL cinsinden yapılan yurt içi para transferlerinde belirlenen üst limit farklı iken döviz gönderimlerinde farklı tutarlar belirlenebilir. Aynı durum kullanılan yöntemlerin EFT, SWIFT, FAST veya havale olmasına bağlı olarak şekillenir.

Yurt İçi Para Transferi Yapmak İçin Gerekenler

Ulusal para gönderim işlemleri için gereken en önemli şart; kullanıcıların transfer hizmeti sağlayan kuruluşlarda hesap sahibi olmasıdır. Ardından kurumların sunduğu transfer hizmetlerine yönelik kuralları yerine getirmek gerekir.

Gönderilecek paranın birimine göre hesap tercihi yapmak, IBAN veya hesap numarası, ad-soyad, bakiyeye uygun tutarı hesapta bulundurmak, bilgi girişlerinin doğruluğu ve işlem limitlerine uygun gönderim talimatı oluşturmak, yurt içi para transferi yapmak için gerekenlerdir.

Para Gönderdikten Ne Kadar Zaman Sonra Para Ulaşır?

Para gönderim işlemlerinde sürecin belirlenmesi, kullanılan yönteme bağlıdır. Anlık gönderim uygulamaları veya teknikleri için talimat oluşturulduğunda tutar birkaç dakika içinde ilgili hesaba ulaşır. Ancak zaman dilimi şartı bulunan EFT gibi tekniklerde talimat sonrası süreç daha uzundur. Banka veya para transfer uygulamalarının işlem kategorileri için farklı sürelerde hizmet sağladığı bilinmektedir.

Yurt İçi Para Transferi Ne Kadar Sürer?

Para alma ve gönderme işlemleri için kullanılan çeşitli hizmet kategorilerinin her biri farklı işlem sürelerine sahiptir. Bankacılık ve finans uygulamaları veya para gönderme uygulamalarının sunduğu bu hizmetlerin anlık veya günlük olarak işlem gerçekleştirdiği bilinmektedir.

Yurt içi para transferleri; FAST veya havale talimatları birkaç dakikalık sürelere sahipken, EFT veya SWIFT talimatlarında bu süreler daha uzun olabilir.

Yurt İçi Para Gönderme İptali Yapılabilir Mi?

Para transferi talimatlarında iptal işlemi, kullanılan hizmet kategorisine göre farklılık gösterir. Mesafeli gönderim sözleşmelerinde yer alan iptal şartlarına ve gönderim türünün süresine bağlı olarak iptal talebinde bulunulabilir.

İleri tarihli gönderim talimatlarında iptal talebi kolayca oluşturulabilirken, anlık gönderim işlemlerinde bu süreç biraz daha uzun sürebilir.

Para transferinde ve hesap yönetiminde üstün kalite standartlarına erişmenin en önemli şartı hizmet alınan kuruluş tercihini doğru yapmaktır. Ticari veya bireysel finansta nitelikli hizmet almanın yolu; dijital finans uygulamalarının lider markalarıyla iş birliği yapmaktan geçer.

Siz de tüm yurt içi para transferi işlemlerinde alanın en güvenli, pratik ve hızlı ortamını sunan Ozan’a hemen ücretsiz başvuru yapın ve dijital finansın avantajlarına üstün hizmet anlayışıyla erişin!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.