Firmaların çalışma modelleri arasında en yaygın tercihlerinden biri B2C modelidir. B2C modeli; şirketlerin son tüketiciye, yani bireysel alıcıya hitap ettiği sistemdir. Bu sistemde firmaların potansiyel alıcılar olarak nitelendirdiği pazar üyeleri bireysel alıcılardır.
B2C çalışma sisteminde; firmalar arası B2B modelinden farklı olarak şahsi alıcıları hedefleyen pazar yatırımları yoğunluktadır. Kuruluşundan itibaren tüm şirketler için kısa sürede gelişmek ve büyümek için hem ulusal hem de küresel anlamda en hacimli pazarlardan biri bu sektöre aittir.
B2C ticaretin fiziki ticaretteki kritik önemi devam ederken, girişimcileri için e-ticaret kanalıyla B2C modelinin yatırımları da hız kazanmıştır. B2C modeline ilişkin merak ettiğiniz tüm başlıklara ve soruların yanıtlarına yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.
B2C İş Modeli Nedir?
Bireysel tüketicilerin firmalardan alışveriş yaptığı çalışma modeline B2C adı verilir. Bu sistemin temel amacı bireysel tüketiciler için ürün ve hizmet sunarak ticari faaliyette bulunmaktır. Sistemi kurgularken fiziki kanallar kullanılabileceği gibi son dönemde e-ticaret kanalı da B2C modelinin revaçtaki tercihidir.
E-ticaret modeli her tür satış formu için elverişlidir. Ancak son yıllarda pandemi başta olmak üzere nüfusun evden alışveriş alışkanlığı kazanması, e-ticaret kanalının B2C modeli için daha yoğun tercih edilmesini sağlamıştır. Çeşitli online pazar yeri hizmetleri sayesinde bireysel alıcılar için B2C satışı yapan firmalara erişmek daha kolay hale gelmiştir. Firmalar da fiziki B2C yatırımları yerine farklı online kanallara yatırım yaparak e-ticaret sektörünün hacmini artırmıştır.
B2C İş Modeli Nasıl Çalışır?
B2C iş modelinin hayata geçirilmesi için birbirinden farklı kanallar kullanılabilir. Geleneksel çalışma modeli olan fiziki satış sistemi günümüzde de varlığını sürdürüyor. Ancak yeni nesil yatırım ve gelişim modellerini önemseyen şirketler için B2C ticarete de alternatifler getirildi. Bunlar arasında ise e-ticaret sistemi ilk sırada yer alıyor.
E-ticaret sisteminin B2C satışlar için kullanılmasında birbirinden farklı ortamları tercih etmek mümkün. Hangi kanal tercih edilirse edilsin, B2C modelinde şirketler bireysel alıcıları potansiyel kitle olarak görür ve onlara hitap eder. İster kendi online kanalları, ister sanal pazar yerleri olsun; şirketlerin hedef kitlesi bireysel alıcılardır.
B2C iş modelinin geleneksel sisteme oranla daha fazla uygulandığı alan e-ticarettir. Çünkü bireysel alıcı kitlesi için artık online alışveriş alışkanlığı süreklilik kazanmıştır. Bu sayede B2C modelinin hayata geçmesi de yaygın bir hal almıştır.
Artık mobil veya farklı donanım yollarıyla binlerce satış sitesine erişebilen alıcılar açısından, B2C ticareti gerçekleştirmek de çok kolaydır. Dolayısıyla firmalar da son dönem B2C yatırım hacmini e-ticaret modeline kaydırmıştır. Çünkü B2C çalışma modelinde hitap edilen bireysel alıcılara erişmek için birbirinden farklı kanallar mevcuttur. Bu kanallarda ve online ortamlarda var olmayı başaran şirketler içinse B2C modelini e-ticaretle bütünleştirmek avantaj sağlar.
Sanal Pazar Yerleri Aracılığıyla B2C
B2C sistemini kurgulamak isteyen firmalar açısından en verimli ortam e-ticaret kanallarıdır. Sanal pazar yerleri aracılığıyla daha geniş bir kapsama ve potansiyel müşteri hacmine erişmek mümkün hale gelmiştir. Firmaların bu modeli uygulamasında ön açan online pazar yerleri sayesinde, küresel çapta yatırımlar ve satışlar yapılabilir. Girişimciler açısından fırsata dönüşen bu değişim ile sanal pazar yerleri b2c ticaretin yeni merkezi haline gelmiştir.
Şirketler online satış platformlarını kendileri oluşturabileceği gibi firmalara satış imkanı sunan sanal pazar yerini de tercih edebilir. Böylece özel bir yatırım gerekmeden online pazar yeri potansiyel müşterilerine hitap edebilirler. Yeni bir müşteri kitlesi oluşturmak ve reklam yatırımı yapmak yerine, sanal pazar yerlerinin potansiyel alıcılarına hitap eden B2C firmaları ticari faaliyetlerini artırma imkanı bulur.
Kendi E-Ticaret Siteniz Aracılığıyla B2C
Şirketler açısından sanal pazar yeri dışında B2C ticari faaliyetlerini yürütecekleri bir başka alternatif kendi e-ticaret sitelerini kurmaktır. Bu yatırım sayesinde firmalar yalnızca satış potansiyellerini artırmakla kalmaz. Aynı zamanda markalaşma yolunda önemli bir adım atmış olurlar. Öte yandan online pazar yerinin komisyon kesintileri olmadan veya farklı vergilendirmelere maruz kalmadan kendi şirketlerine ait e-ticaret markalarını oluşturmuş olurlar.
B2C Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?
B2C şirketlerin en temel özelliği firma olarak bireysel alıcılara hitap etmeleridir. Fiziki satış metodu veya e-ticaret kanalı fark etmeksizin satış amacının muhatabı firmalar değil, bireylerdir. Bu bakımdan küresel çapta bir hitap alanına sahiptirler ve binlerce farklı sektörde faaliyet gösterebilirler.
B2C şirketlerin bir başka özelliği de sermaye bakımından her hacimdeki girişimciye hitap etmesidir. B2C; şahıs şirketi olarak minimal sermayenin de anonim şirket olarak yüksek çaplı sermayenin de kendine yer bulabildiği bir çalışma modelidir.
B2C Modelinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Her çalışma sisteminin kendi içinde avantajları ve dezavantajları bulunur. Bu başlıklara hakim olmak girişimciler ve şirket ortakları için yönetimde kolaylık sağlar.
Avantajları bilmek fırsat içeren planlamalar yapmanızı mümkün kılar. Dezavantajları takip etmek ve haberdar olmak ise farklı risk alanlarında doğru hamlelerle korumada kalmanızı kolaylaştırır. Bu bağlamda B2C modelinin sahip olduğu avantajlara ve dezavantajlara yazımızı inceleyerek hakim olabilir, fırsatları ve riskleri doğru yönetebilirsiniz.
B2C Modelinin Avantajları
B2C modelinin sahip olduğu avantajların başında bireysel müşteri pazarının geniş hacmi yer alır. B2C modelinin içerdiği diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bireysel alıcılara yönelik reklam yatırımları çeşitli ve küçük çaplı sermayelere uygundur.
- B2C şirketleri için birbirinden farklı satış kanalı mevcuttur.
- Bireysel alıcıların B2C ticaretinde e-ticaret modelini benimsemesi daha kolaydır.
- Teslim ve fiyatlandırma taahhütleri karşılıklıdır.
- B2C modeli için ulusal ve küresel çapta sanal pazar yeri avantajı bulunur.
B2C çalışma modeliyle şirketini kurmak isteyen girişimciler için en önemli avantajlar arasında rekabet ortamının kalitesi de yer alır. Bireysel potansiyel alıcılara hizmet sunan firmaların yoğunluğu sayesinde şirket gelişimi rekabet ortamında desteklenir. Yatırımların yönü daha kolay belirlenir.
B2C Modelinin Dezavantajları
İş modelleri arasında en yaygın türlerin başında B2C yer alır. Bunun sebeplerinden biri dezavantajlarının kolay yönetilebilmesi ve sayıca daha az olmasıdır.
B2C modelinin dezavantajları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Potansiyel alıcılar için çok fazla alternatif olması ve rekabetin yükselmesi
- Reklam, tanıtım ve pazarlama için yatırıma ihtiyaç duyulması
- Sanal pazaryeri kullanımında yapılması gereken yüksek komisyon ödemeleri
- Bireysel alımda iade oranlarının yüksek olması
Özellikle sanal pazar yeri anlaşmalarına bağlı olarak bireysel alıcıların iadeleri koşulsuz kabul edilebilir. Dolayısıyla bu durum iade oranlarını diğer iş modellerine göre yükseltir.
B2C İş Modeli ve E-Ticaret
E-ticaret sistemi neredeyse her sektör ve girişim için vazgeçilmez bir satış kanalı haline gelmiştir. Ulusal ve küresel bazda, sektörel bilinirliğin artması e-ticaret ile kolaylaşmıştır. Aynı zamanda kısa sürede daha fazla potansiyel alıcıya ulaşmak için sanal pazar yerinin markalaşma hareketlerinden faydalanmak da mümkündür. Sonuç olarak B2C çalışma modelinde geleneksel satış pratiklerinin yerini e-ticaret yatırımları almıştır.
B2C Şirket Örnekleri Nelerdir?
B2c şirket örneklerinin başında küresel pazarın sanal alışveriş devi Amazon yer alır. Ayrıca Netflix ve Spotify da farklı çalışma alanlarının B2C modelleri olarak örnek gösterilebilir. Ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren online pazar devi Trendyol ve Hepsiburada da B2C modeliyle çalışmak isteyen girişimcilerin tercihi markalardır.
B2B ve B2C İş Modelleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Firmalar tarafından hitap kitlesinin temel fark olduğu modeller B2C ve B2B modelleridir. Bu bağlamda B2B ve B2C iş modelleri arasındaki farklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Şirketlerin şirketlerle ticaret yapması şeklinde kurgulanan model B2B modelidir.
- B2C modeli firmaların bireysel alıcılara hitap ettiği çalışma şeklidir.
- B2B modelinde firmalar arası güven endeksine bağlı farklı ve vadeli ödemeler söz konusu olabilir.
- B2C modelinde ödemeler alışveriş sırasında ya da teslimde net miktarlar ile yapılır.
- B2B modelinde firmaların birbiriyle alışverişi sürdürdüğü uzun süreli ticari faaliyet eğilimi mevcuttur.
B2C modelinde bireysel alıcılar aynı ürün için her defasında farklı firmaları veya pazar yerlerini tercih edebilir. Ancak B2B modelde firmalar birbiriyle uzun süreli iş birlikleri hedefler ve ticareti devam ettirme eğilimi gösterirler.
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.