Bankalar veya finans kuruluşları tarafından sunulan ve ticaretteki tarafların ödeme ve tahsilat sistemlerini kolaylaştıran sistemlerin tümüne ödeme sistemleri denir.
Ödeme sistemleri, fiziksel ve online olarak tüm yöntemleri kapsar. 6493 Sayılı Kanun ve buna bağlı yönetmelikler ile yasal düzenleme altına alınan ödeme sistemleri ve mevzuatın detaylarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Ödeme Sistemleri Mevzuat Tanımı Nedir?
Mevzuatta ödeme sistemi; üç veya daha fazla katılımcının arasındaki transfer emirlerinden kaynaklanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için gerekli altyapıyı sunan yapı olarak tanımlanır.
Banka ve finans kuruluşları tarafından sunulan ödeme sistemleri, alışverişteki tüm tarafların ödeme süreçlerinin verimli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
6493 Sayılı Kanun Nedir? Ne Anlatır?
Ödeme sistemleri ile ilgili 6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun, 27 Haziran 2013’te 28690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
6493 Sayılı Kanun, ödeme hizmetleri, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yürürlüğe girmiştir. Kanun, ödeme kuruluşlarının tamamını kapsar.
6493 Sayılı Kanun’un Yürürlükteki İkincil Düzenlemeleri ve Değişiklikleri
6493 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile birlikte açık bankacılık hizmetlerine lisans zorunluluğu getirilmiştir. Açık bankacılık faaliyetleri de bir ödeme hizmeti olarak kabul edilmiş ve T.C. Merkez Bankası tarafından faaliyet izni almaları zorunlu hale gelmiştir.
Bu kapsamda, 27 Haziran 2014 tarihinde 6493 Sayılı Kanun ve yönetmeliğin 64. maddesi hükümlerine dayanarak, Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimine ve Denetimine İlişkin Tebliğ yayımlanmıştır. Bu tebliğde izin alarak faaliyet gösteren elektronik para şirketlerinin uyması gereken kural ve ilkeler açıkça belirtilmiştir. Aynı zamanda elektronik para ve ödeme kuruluşlarının BDDK tarafından iki yılda bir denetime tabi tutulması da zorunlu hale gelmiştir.
Ödeme Sistemleri Mevzuatı ile İlgili Nelere Dikkat Edilmelidir?
Elektronik para ve ödeme kuruluşları, faaliyet göstermek için izin başvurusu yapmadan önce 6493 Sayılı Kanun ve ödeme sistemleri mevzuatının detaylarına hakim olmalıdır. T.C. Merkez Bankası ve BDDK arasında oluşturulan kontrol ve düzenleme mekanizmasının tek bir yerde toplanması ile ödeme ve elektronik para kuruluşları için de uyumlanma süreci başlamıştır.
Merkez Bankası tarafından faaliyet izni alan elektronik para ve ödeme kuruluşlarının bu süreçte dikkat etmesi gereken, bağımsız denetim şirketleri tarafından sürekli olarak denetime tabi tutulacaklarıdır. Denetimler sonucu usulsüzlük ile karşılaşılması durumunda Merkez Bankası’nın kuruluşun lisansını iptal etme hakkı bulunur. Bu sebeple mevzuattaki lisansın iptal edileceği durumlara özellikle dikkat etmek gerekir.
Mevzuata göre ödeme sistemleri için hizmet veren kuruluşların, müşterilerinin belge ve verilerini 10 yıl boyunca Türkiye içinde saklama zorunluluğu da bulunur. Buna ek olarak üçüncü kişi veya kurumlarla imzalanan sözleşmeler, müşterilere bildirilmek zorundadır.
Ödeme Sistemleri Konulu Tebliğ
Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ, 1 Aralık 2021 tarihli 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Ödeme sistemleri konulu tebliğin amacı, elektronik para ve ödeme kuruluşlarının faaliyetlerini yürütürken kullandıkları bilgi sistemlerinin yönetimi, denetlenmesi ve veri paylaşım servislerine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir.
Tebliğe göre elektronik para kuruluşu, bilgi sistemlerine ilişkin faaliyetleri sırasında işleyişinden sorumlu olduğu tüm hizmetlerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde çalışmasından sorumludur ve bu önceliği olmalıdır.
Ozan Ödeme Sistemleri Çözümleri
Ozan Ödeme Sistemleri, fiziki POS, sanal POS, QR kod, SMS ve link ile ödemeye ek olarak bayi tahsilat ve ödeme geçidi gibi yeni nesil ödeme sistemleri ile işletmelerin ihtiyaçlarına çözüm üretir.
İşletmelerin tahsilat süreçlerindeki tüm ihtiyaçlarına aynı anda çözüm sunan Ozan, küresel pazarda var olmak isteyen işletmeler için de uygun koşullarda tahsilat altyapısı kurabilme fırsatları sunar.
Ozan ödeme sistemleri, tüm platformlara entegre çözümler, güvenli ödeme altyapısı ve yurt içi ve yurt dışından hızlı para transferi gibi öne çıkan özelliklere sahiptir. Siz de işletmenizin tahsilat süreçlerini kolaylaştırmak ve yeni nesil ödeme çözümlerinin avantajlarından faydalanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.