Tedarikçi Finansmanı ve Tüketici Finansmanı Nedir? Farkları Nelerdir?

17 Ocak 2024

Tedarikçi finansmanı ve tüketici finansmanı; işletmeler veya bireylerin, finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla farklı finansman yöntemlerine başvurmasıdır. Finans dünyasında oldukça önemli iki kavram olarak karşımıza çıkan tedarikçi ve tüketici finansmanı, mal veya hizmet satın alımlarında ihtiyaçlara yönelik farklı çözümler sunar.

Tedarikçi Finansmanı Nedir?

Tedarikçi finansmanı, alıcı firmaya ürün veya hizmet satışı yapan tedarikçinin, yaptığı satıştan doğan alacaklarını nakde dönüştürmesini sağlayan finansman yöntemidir. Bu süreçte alıcıya mal ya da hizmet sunan satıcı (tedarikçi), satışlarından doğan alacaklarını ihtiyaç duyduğu an finansman şirketi aracılığıyla nakde çevirebilir.

Tedarikçi finansmanı yöntemi, alıcı ve tedarikçi firmalar arasındaki finansal ilişkilerin güçlenmesine ve ticarin devam etmesine katkı sağlar. Bu sayede hem alıcı hem de tedarikçi firma ödeme ve tahsilatlarına yönelik düzenleme yapabilir. Alıcı firmaların vadesinde ödeme yapmasını sağlayan tedarikçi finansmanı, satıcı firmaların da erken finansman imkanına kavuşmasını sağlar.

Tüketici Finansmanı Nedir?

Tüketici finansmanı, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullandıkları finansman türüdür. Tüketiciler banka kredisine ihtiyaç duymadan, daha düşük faizli ve belirlenen ödeme planları ile finansman şirketlerine borçlanır. Tüketici finansmanı bireylerin büyük ödemeleri veya acil nakit ihtiyaçları için kullanılabilir.

Tedarikçi Finansmanı ve Tüketici Finansmanının Farkları Nelerdir?

Tedarikçi finansmanı ve tüketici finansmanı arasındaki en temel fark, hedef kitle ile ilgilidir. Tedarikçi finansmanında işletmeler, tedarik ilişkilerini güçlendirmek ve finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla finansman kullanırken; tüketici finansmanında bireyler, kişisel tüketim ve nakit ihtiyaçları için finansman kullanır.

Tedarikçi Finansmanının Avantajları

Tedarikçi finansmanının hem alıcı firma hem de satıcı firma için birçok avantajı bulunur.

Alıcı Firma İçin Avantajları

Tedarikçi finansmanı ile alıcı firma;

  • Ödeme vadelerini uzatabilir.
  • Bilanço yönetimi sağlar.
  • Satın alma maliyetlerini azaltabilir.
  • İş yükünü azaltabilir.
  • Kesintisiz ve uzun süreli tedarik olanağı sağlar.
  • Tedarikçilerine kesintisiz nakit akışı sağlar.

Satıcı Firma İçin Avantajları

Tedarikçi finansmanı ile satıcı firma;

  • Mal veya hizmet satışından doğan alacaklarını vadesini beklemeden alabilir.
  • Tahsilatlarını garanti altına alır.
  • Acil nakit ihtiyaçlarında erken tahsilat imkanına sahip olur.
  • Ürün veya hizmet alımlarında fiyat avantajından yararlanır.
  • Finansal istikrar sağlar.
  • Müşterileri ile uzun süreli çalışma imkanına sahip olur.

Ozan FijiCash Tedarikçi Finansmanı Çözümü

Tedarikçi finansmanı, işletmeler ve bireylerin tedarik zincirindeki finansman ihtiyaçlarını karşılayan ve iki taraf için de birçok avantajı bulunan bir çözümdür. Ozan FijiCash de kart ile nakit tahsilatı yapmayı sağlayan, tedarikçi ve bayilik sistemi ile çalışan tüm işletmeler için geliştirilmiştir.

Ozan FijiCash, işletmenizde POS terminali bulunmadığı durumlarda da alıcının kartı ile ödeme yapmasını sağlar. Bu sayede hem alıcı kartının ödeme indirimi ve taksit seçeneklerinden faydalanabilir hem de satıcı nakit tahsilat garantisi ve kolaylığı sağlayabilir.

Siz de FijiCash çözümünün sunduğu avantajlardan yararlanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, avantajlı komisyon oranları ile 7 gün 24 saat ödeme yapın ve alın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.