Mail Order Nedir?

6 Şubat 2024

İnternet alışverişlerinde sıklıkla karşımıza çıkan mail order ile tahsilat; ödeme sırasında firmanın, kart bilgilerini kullanıcıdan alarak tahsilat yaptığı yöntemdir. Mail order yönteminde amaç, ödemelerin uzaktan veya online yapılabilmesidir.

Mail order yönteminde kullanıcının kart bilgileri alındıktan sonra fiziksel POS veya sanal POS aracılığı ile ödenmesi gereken tutar, firma tarafından tahsil edilebilir. Ancak bu yöntemde dikkat edilmesi gereken detay kullanıcıların kart bilgilerinin güvenli bir şekilde saklanmasıdır.

Mail Order Nasıl Yapılır?

Mail order yöntemini kullanabilmek için ilk olarak bu hizmeti sunan bir ödeme kuruluşuyla çalışılmalıdır. Mail order formu, çalışılan banka veya ödeme kuruluşu tarafından sunulur. Cep telefonu, bilgisayar veya tablet üzerinden mail order formuna erişilebilir.

Mail order yapmak için, ödeme hizmeti alınan kuruluşun sunduğu mail order formuna müşterinin adı, soyadı, kart numarası, kartının son kullanma tarihi ve CVV numarası girilir. Ödeme işlemi için sistem, banka ile iletişim kurar ve herhangi bir sorun yoksa ödeme tamamlanır. Mail order ile ödemede müşterinin kart bilgileri alındıktan sonra tekrar müşteri ile iletişim kurulmasına gerek yoktur.

Mail Order Güvenli Mi?

Mail order ile yapılan tahsilatlarda ödeme yapacak olan kişinin kart bilgilerinin alınması gerekir. Aynı zamanda ödeme sırasında 3D Secure sistemi devreye girmez ve kart sahibine özel tek kullanımlık şifre gönderilmez. Bu sebeple mail order sisteminin güvenli olup olmadığı ile ilgili net bir şey söylemek mümkün değildir.

Mail order kullanılırken, kullanıcıların kart bilgileri çoğunlukla telefon ile istenir. Bu durum da güvenlik açısından riskli görülmektedir. Mail order ile ilgili en önemli sorunlar; kart bilgilerinin paylaşıldığı sırada bilgilerin kopyalanması, ödeme sırasında herhangi bir kontrolün olmaması ve kart bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından kötü niyetli kullanılmasıdır.

Kullanıcılar çoğu zaman kart bilgilerini paylaşmayı tercih etmeyebilir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için firmaların mail order’a alternatif, farklı bir ödeme yöntemini müşterilerine sunması gerekir. Aksi takdirde müşteri güveni kazanılamaz ve müşteriler satın alma niyetinden vazgeçebilir.

Mail Order İle Tahsilatın Dezavantajları

Kart bilgilerinin paylaşılması ve herhangi bir ödeme kontrolünün olmaması sebebiyle mail order yöntemi çoğu kullanıcı tarafından güvenli görülmemektedir. Özellikle sanal POS kullanımının yaygınlaşması ile birlikte mail order kullanan firmaların sayısı da azalmıştır.

Mail order ile tahsilat yapmanın dezavantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Müşteriler kart bilgilerini açık bir şekilde satıcı ile paylaşmak istemeyebilir.
  • Ödeme sırasında kart sahibinin cep telefonuna tek kullanımlık şifre veya doğrulama kodu gitmez.
  • Kart bilgileri üçüncü kişiler tarafından kötü niyetli olarak kullanılabilir.
  • Alışverişlerin iptal ve iade süreçleri müşteriler için problem yaratabilir.
  • Telefon ve mail ile iletişim kurulduğu için zaman kayıplarına sebep olabilir.
  • Muhasebe ve ERP programlarına kayıtların elle işlenmesi gerektiği için aşırı iş gücü harcanmasına sebep olabilir.

Mail Order’dan Daha Avantajlı Tahsilat Yöntemleri

Güvenlik riskleri, aşırı iş gücü gerektirmesi ve zaman kayıpları sebebi ile mail order, günümüzde oldukça az kullanılan bir tahsilat yöntemi haline gelmiştir. Özellikle mail order’a alternatif olarak geliştirilen tahsilat çözümleri arttıkça, işletmelerin de alternatif yöntemlere olan ilgisi artmıştır.

Mail order’a göre hem güvenlik hem de pratiklik açısından çok daha avantajlı olan yeni nesil tahsilat yöntemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

Sanal POS: Fiziksel ve online ödeme almayı sağlar ve güvenli ödeme altyapısı sunar.
SMS ve e-Mail ile Tahsilat: Müşterilere özel oluşturulan linkler sayesinde SMS veya e-mail ile ödeme almayı sağlar.
Link ile Tahsilat: Müşterilere özel oluşturulan linkler ile 7 gün 24 saat güvenli ve kolay bir şekilde tahsilat yapmayı sağlar.
QR Kod ile Tahsilat: Müşteri ve bayilere özel tanımlanan QR kodlar sayesinde hızlı, güvenilir ve temassız ödeme almayı sağlar.

Ozan Online Tahsilat Çözümü

Ozan’ın sunduğu yeni nesil online tahsilat çözümleri sayesinde SMS, link, QR kod veya sanal POS aracılığıyla müşterileriniz veya bayilerinizden 7/24 güvenilir bir şekilde ödeme alabilirsiniz.

Online tahsilat yöntemlerinde müşterilerinizin kart bilgilerini paylaşmasına gerek yoktur. Bu sayede fiziki POS’a gerek duymadan da çevrim içi yöntemlerle güvenli ödeme almanız sağlanır. Aynı zamanda günün her saati ve istediğiniz yerden ödeme almaya devam edebilirsiniz.

Siz de online tahsilat çözümlerinin sunduğu avantajlardan yararlanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, güvenli ödeme yöntemleri sayesinde tahsilat risklerinizi azaltın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.