Sanal Kart Nedir? Nasıl Kullanılır?

11 Mart 2024

Günümüzde online alışverişlerin yaygınlaşmasıyla birlikte, finansal teknolojiler de bu doğrultuda değişmiştir. İnternet alışverişlerinde güvenliğin sağlanması önemli bir unsurdur. Sanal kart da internet alışverişlerindeki güvenlik risklerini en aza indirmek için tasarlanmış bir ödeme yöntemidir.

Sanal Kart Nedir?

Sanal kart; fiziki kredi kartlarında olduğu gibi kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodunu içeren ancak fiziksel bir forma sahip olmayan karttır. Sanal kartlar, tıpkı fiziksel kartlar gibi online alışverişlerin tamamında kullanılabilir. Sanal kartın en önemli farkı, her alışveriş için benzersiz bir kart numarası oluşturması ve güvenlik sınırlamalarına sahip olmasıdır.

Sanal Kart Ne İşe Yarar?

Sanal kartlar, online alışverişlerde kullanılan güvenli bir ödeme çözümüdür. Gerçek kart bilgilerini gizleyerek, kart sahiplerini sahtecilik ve dolandırıcılık gibi risklere karşı korur. Aynı zamanda sanal kartlar için harcama limitlerini belirleyebilir veya sanal kart hesabınızı gerçek hesaplarınızı etkilemeden silebilirsiniz.

Sanal kartların kullanım amacı, kullanıcıların gerçek hesap numaralarını paylaşmadan alışveriş yapabilmesidir. Bu sayede alışveriş yaptığınız işletme veri ihlaline uğrasa dahi sizin gerçek hesabınız riske girmeyecektir.

Sanal Kart Nasıl Alınır?

Bankalar veya finansal kuruluşlar tarafından sunulan sanal kartlar, internet bankacılığı veya mobil uygulamalar aracılığıyla kolayca alınabilir.

Sanal kart almak istediğiniz banka veya finans kuruluşunun mobil uygulaması üzerinden sanal kart talebinde bulunabilirsiniz. Çoğu kuruluş, kullanıcıların diledikleri kadar sanal kart oluşturabilmesine izin vermektedir.

Uygulama üzerinden kart başvurusu ve sanal kart hizmetinin yer aldığı adımları takip ederek birkaç dakika içinde kartınızı oluşturup kullanmaya başlamanız mümkündür.

Sanal Kart Nasıl Kullanılır?

Sanal kartlar, online olarak yapılan tüm alışverişlerde kullanılabilir. Kullanıcılar, internet üzerinden yaptıkları ürün veya hizmet alışverişlerinde ödeme seçenekleri arasında yer alan sanal kart seçeneğini tercih ederek, tıpkı fiziksel kartları ile olduğu gibi ödeme işlemlerini tamamlayabilir.

Sanal kartla ödeme yapılırken de fiziksel kartlardaki gibi kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu girilmesi gerekir. Ayrıca kart ile yapılan tüm işlemler, banka veya finans kurumunun uygulaması üzerinden görüntülenebilmektedir.

Sanal Kart Ödemesi Nasıl Yapılır?

Sanal kartların ödemesi, kullanılan sanal kart türüne göre değişiklik gösterir. Bazı sanal kartlar ile yalnızca yüklenen bakiye kadar alışveriş yapılabilmektedir. Ön ödemeli sanal kart adı verilen bu kartların herhangi bir borcu olmaz. Kullanıcılar, kartın içine aktardıkları tutarla aynı oranda alışveriş yapabilmektedir.

Bir diğer sanal kart türü de sanal banka kartıdır. Sanal banka kartı, kullanıcının gerçek bir banka hesabına bağlı olarak çalışır. Kullanıcı, banka hesabındaki harcanabilir bakiye tutarı kadar sanal kartı ile alışveriş yapabilir.

Kredi kartına bağlı olarak çalışan sanal kartlarda ise tüketicinin sanal kartı üzerinden yaptığı alışveriş, kredi kartının ekstresinde borç olarak görünür. Yani kullanıcılar ikinci bir ekstre olmadan tek ekstre üzerinden borç ödemesi yapar.

Sanal Kart Kullanmak Güvenli Mi?

Sanal kart kullanmak oldukça güvenlidir. Sanal kart, fiziksel kart bilgilerinizi gizleyerek, online alışverişlerdeki sahtecilik ve dolandırıcılık risklerini minimuma indirir. Buna ek olarak sanal kart ile internet alışverişlerinizdeki harcama limitlerini belirleyerek, bütçenizi de kontrol altına alabilirsiniz.

Ancak sanal kartlar da dolandırıcılık risklerine her zaman açıktır ve sanal kart bilgilerinize de erişilmesi mümkündür. Bu sebeple internet üzerinden alışveriş yaparken kullandığınız ödeme yöntemi fark etmeksizin, 3D Secure gibi güvenlik önlemlerine ve alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat etmeniz son derece önemlidir.

Sanal Kart Kullanmanın Avantajları

Sanal kart kullanmanın avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Sanal kartlar ihtiyaca göre anında oluşturulabilir ve anında iptal edilebilir.
  • Kullanıcılar, online alışverişlerinde gerçek kart bilgilerini paylaşmadan sanal kart ile kolayca ödeme yapabilir.
  • Sanal kartlar için kart aidatı ödenmesine gerek yoktur.
  • Sanal kartların limiti BDDK ve bankaların belirlediği kurallar çerçevesinde kredi kartlarından farklı olarak belirlenebilir.
  • Kullanıcılar, bütçelerine göre sanal kartlarına yükledikleri bakiye kadar harcama yapabilir.
  • Kredi ve banka kartları için sunulan kampanyalardan sanal kartla da yararlanılabilir.

Ozan Dijital Cüzdan Çözümü

Ozan Dijital Cüzdan; kullanıcıların ödeme alma, ödeme yapma, para transferleri ve sanal kart oluşturma gibi işlemleri yapmasını sağlayan e-cüzdan uygulamasıdır. Kurumlara özel kart tasarımı, 7/24 ücretsiz para transferi, çoklu para biriminde transfer ve muhasebe entegrasyonu gibi birçok özelliğe sahip olan Ozan Dijital Cüzdan ile markanıza özel bir cüzdan ve karta sahip olabilirsiniz.
Ozan Dijital Cüzdan’ın en önemli özelliklerinden biri de güvenli ödeme altyapısıdır. Bu sayede hem müşterilerinize hem de çalışanlarınıza hızlı ve güvenilir bir ödeme çözümü sunabilirsiniz.

Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, Ozan Dijital Cüzdan ve daha birçok ödeme çözümünden yararlanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.