Otorizasyon Nedir? Otorizasyon İşlem Tipleri Nelerdir?

25 Nisan 2024

Kredi veya banka kartları ile yapılan işlemler onaylanmak veya reddedilmek üzere belirli bir süreçten geçer. Bu süreçlerin tamamı otorizasyon olarak adlandırılır. Otorizasyon süreci tamamlandığında ise alışveriş tutarı alıcının hesabından satıcının hesabına geçer.

Otorizasyonun tanımı otorizasyon işlem tipleri ile ilgili detaylara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Otorizasyon Nedir?

Fransızca kökenli bir kelime olan otorizasyon Türkçe anlamı ile izin verme veya yetki vermedir. Banka veya kredi kartı ile yapılan işlemlerin onaylanması veya reddedilmesi için gerekli kontrollerin yapıldığı tüm süreç otorizasyon olarak adlandırılır.

Herhangi bir alışverişte, müşteri kartını POS cihazına okuttuğunda banka tarafından gerekli kontroller yapılır. Bu kontroller kartın bakiyesi ve işlemin sahte olup olmaması gibi detayları içerir.

Bankanın kontrolleri sonucu işlem onaylandığı takdirde ödeme tamamlanır ve müşterinin bakiyesinden düşer. Ödeme işlemi onaylanmazsa banka tarafından reddedilir ve kart bakiyesi etkilenmez. Tüm bu kontrol ve onay işlemleri otorizasyon süreci olarak adlandırılır.

Otorizasyon İşlem Tipleri Nelerdir?

Otorizasyon işlemi oldukça kısa bir sürede tamamlanır. Ancak bu süreçte birçok detay bulunur ve farklı işlemler devreye girer.

Otorizasyon işlem tipleri ve detayları aşağıdaki gibidir:

Ön Otorizasyon

Otorizasyon sürecinin başlangıcı olan ön otorizasyonda, alışveriş sırasında harcanan tutar provizyona alınır ve kart bakiyesine ilgili tutar kadar bloke konulur. Ancak bu tutar bir süre kart ekstresine yansımaz. Kartta provizyon olarak bloke edilen tutar, üye iş yeri onay verene kadar müşterinin kart ekstresinde görünmez. Ödeme onaylandığında işlem tamamlanır ve ödeme aktarımı gerçekleşir.

İş Yeri Onayı

Ön otorizasyon aşamasında bloke edilen tutar için iş yerinin onay vermesi gerekir. İş yeri onayı sürecinde, satıcının onay vermesi ile birlikte müşterinin kartındaki bloke kaldırılır. Alışveriş tutarı muhasebeleştirilir ve müşterinin kart ekstresine yansır.

İş yeri onayı sürecinde satıcı, provizyonda bekleyen tutardan daha fazlası için onay veremez. Ancak daha azı için onay verebilir. Ürün veya hizmetin tutarına göre satıcı provizyondaki tutardan daha azı için onay verirse, kalan tutar müşterinin kart bakiyesine eklenir.

Satış

Otorizasyon işlem tiplerinden biri olan satış sürecinde, provizyon ve iş yeri tarafından verilen onay aynı anda gerçekleşir. Bu durumda ön otorizasyon sürecine gerek kalmaz ve işlem otomatik olarak muhasebeleştirilir. Alışveriş tutarı müşterinin kart ekstresine anında yansır.

Provizyon İptali

Provizyon iptali, ön otorizasyon sürecindeki provizyonun iptal edilmesidir. Provizyon iptali yalnızca ön otorizasyon işleminin başladığı gün iptal edilebilir. İşlem yapılan gün dışında provizyon iptali yapmak mümkün değildir. Provizyon iptalinde bloke edilen tutar, müşteri tarafından kullanılabilir.

İşlemin üzerinden bir ya da birkaç gün geçtikten sonra provizyon iptali yapılacaksa, öncelikle işleme onay verilmelidir. Müşterinin kredi kartı ekstresine işlem yansıtıldıktan sonra iade işlemi başlar ve iptale konu olan tutar müşterinin kartına iade edilir.

İş Yeri Onayı İptali

İş yerinin satışa onay verdiği süreç capture olarak adlandırılır. İş yeri onayı iptali ise satıcının capture işlemini iptal etmesidir. Capture işlemi iptal edildiğinde, işleme ait tutar müşterinin kart ekstresine yansımaz ve kartın bakiyesindeki bloke kalkar.

Satış İptali

Provizyon ve iş yeri tarafından verilen onayın aynı anda gerçekleştiği satış işlemlerinde capture süreci yoktur. Bu durumda iptal işlemi de ayrı ayrı yapılmaz. Onaylanmış bir işlemin iptal edilmesi, satış iptali olarak adlandırılır. Satış iptalinde işleme konu olan tutar, müşterinin kredi kartı ekstresine yansımaz.

İade

Ürün iadesi veya iptal gibi durumlarda, iş yerinin onaylanmış ödemeler anında iptal edilebilir. İade işlemine konu olan tutar, aynı gün veya birkaç gün sonra kart sahibinin hesabına iade edilir.

Ozan Sanal POS Çözümü

Otorizasyon hem işletmeler hem de müşterilerini korur ve provizyon sürecini hiçbir sorunla karşılaşmadan tamamlamalarını sağlar. Ozan Sanal POS, işletmelerin hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme almasını sağlar ve güvenli alışveriş için otorizasyon süreçleri ile uyumlu çalışır.

Ozan Sanal POS ile hem müşterilerinize farklı ödeme seçenekleri sunabilir hem de tüm tahsilatlarınızı en yüksek güvenlik seviyesinde gerçekleştirebilirsiniz. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, ödemelerinizi hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde alın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.