PCI DSS Sertifikası Nedir, Neden Önemlidir?

7 Mayıs 2024

Kart güvenliğinin sağlanması ve sanal dolandırıcılığın engellenmesi için son derece önemli olan PCI DSS, kart güvenliğini sağlayan güvenlik aşamalarını ifade eder. PCI DSS uyumluluğu, işletmelerin ödeme kartı ile yapılan işlemleri güvenli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Özellikle e-ticarette ödeme işlemlerinin küresel çapta sorunsuz olarak ilerlemesi ve tüketici veri güvenliği açısından PCI DSS oldukça önemlidir.

PCI DSS Sertifikası Nedir?

PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard); kredi kartı, banka kartı ve diğer ödeme kartlarının işlenmesi, iletilmesi ve saklanması sırasında uyulması gereken ve kart bilgilerini koruyan güvenlik standardıdır. Bu standartlar Visa, MasterCard, American Express, Discover ve JCB International gibi ödeme kartı markaları tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir.

PCI DSS sertifikası, bir işletmenin ödeme kartı bilgilerini korumak için gerekli güvenlik kontrollerini uyguladığını ve PCI DSS standartlarına uyumlu olduğunu gösteren resmi belgedir. Bu sertifika, işletmenin kartlı ödeme işlemlerini güvenli bir ortama gerçekleştirdiğini ve kart sahiplerinin bilgilerini korumak için tüm önlemleri aldığını gösterir.

PCI DSS Uyumluluğu Neden Önemlidir?

PCI DSS uyumluluğu, online ödeme kabul eden, müşterilerinin kart bilgilerini saklayan ve ileten tüm işletmeler için önemlidir. PCI DSS sayesinde kart sahiplerinin kişisel verileri ve ödeme işlemleri sırasındaki güvenlikleri korunur.

Kart sahibinin verilerini korumak, müşteri güvenini artırmak, yasal yükümlülükleri yerine getirmek ve marka itibarini korumak açısından PCI DSS uyumluluğu son derece önemlidir. PCI DSS uyumluluğunu sağlamayan işletmeler müşteri kaybı yaşarken aynı zamanda faaliyetlerini durdurma kararı da verilebilir.

PCI DSS Seviyeleri Nelerdir?

PCI DSS uyumluluğu, işletmelerin yıllık işlem hacmine bağlı olarak 4 farklı seviyeye ayrılır:

  • Seviye 1: Yıllık 6 milyon veya daha fazla işlem gerçekleştiren işletmeler.
  • Seviye 2: Yıllık 1 ila 6 milyon işlem gerçekleştiren işletmeler.
  • Seviye 3: Yıllık 20 bin ila 1 milyon işlem gerçekleştiren işletmeler.
  • Seviye 4: Yıllık 20 binden az işlem gerçekleştiren işletmeler.

Her seviyenin kendine özgü uyumluluk gereksinimleri bulunur.

PCI DSS Sertifikası Nasıl Alınır?

PCI DSS sertifikası almak isteyen işletmelerin, PCI DSS uyumluluk gereksinimlerini karşıladığını gösteren bir belgelendirme sürecinden geçmesi gerekir. İşletme ilk olarak bir uygunluk onay formu doldurur ve başvurusu değerlendirmeye alınır. Ardından PCI DSS sertifikası almak isteyen işletme üç aylık periyotlar halinde bir ağ taramasına tabi tutulur.

PCI DSS sertifikası için başvuru değerlendirmeleri işletmelerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. PCI DSS Level 1, ISA (Internal Security Assessor) ve QSA (Qualified Security Assessor) gibi bazı değerlendirmeler yapılmaktadır.

PCI DSS Sertifikasına Sahip Ozan ile Tüm Ödemeleriniz Güvende

PCI DSS Level 1 sertifikasına sahip olan Ozan ile tüm ödeme işlemlerinizi en yüksek güvenlik standartlarına uygun olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme kartları ile yapılan işlemlerde uluslararası güvenlik standartlarını belirleyen PCI DSS uyumluluğu sayesinde hem müşterilerinize güvenli bir ödeme ortamı sunabilir hem de yasal yükümlülükleri yerine getirerek marka itibarınızı koruyabilirsiniz.

Siz de sanal POS, fiziki POS gibi ürünler veya işletmenize özel ödeme çözümlerinden yararlanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, PCI DSS sertifikasına sahip Ozan’ın güvenli altyapısı ile tüm ödemelerinizi garanti altına alın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.