E-Ticaret Ödeme Sistemleri Nelerdir?

7 Mayıs 2024

E-ticaret ödeme sistemleri; satıcının, internet üzerinden alıcıya ürün/hizmet sattığı ve bunun karşılığında farklı yöntemlerle ödeme aldığı araçlardır. Ödeme araçları, ürün veya hizmetin satıldığı web sitesine entegre edilerek kullanılır. Müşteriler ilgili ürün veya hizmeti satın alırken ödeme aşamasına geldiklerinde tercih ettikleri yöntemi seçerek ödeme işlemlerini gerçekleştirir.

Güvenli ve hızlı ödeme sistemleri, e-ticaret başarısının anahtarıdır. Müşterilerin farklı ödeme tercihlerine hitap edebilmek, satışların artmasına ve müşteri memnuniyetinin yükselmesine yardımcı olur.

Kredi Kartı ile Ödeme

E-ticarette en çok kullanılan ödeme sistemi kredi kartıdır. 2021 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan rapora göre kullanıcıların yüzde 60’ı internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde kredi kartlarını tercih etmektedir.

Kredi kartı ile ödeme hızlı, güvenli ve kullanımı kolay olması sebebiyle hem müşteriler hem de satıcılar tarafından tercih edilir. Bunlara ek olarak kullanıcılar kredi kartlarını kullanarak tek çekim veya taksitli ödeme gibi seçeneklerden de yararlanabilir.

E-ticarette SSL sertifikasının zorunlu hale gelmesi ile birlikte kullanıcıların internet alışverişlerinde kredi kartı kullanımı artmıştır. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde 3D Secure güvenlik doğrulaması kullanılması da kullanıcıların güvenlik endişelerini azaltmıştır.

Havale/EFT ile Ödeme

Havale/EFT ile ödeme; kredi kartı kullanmak istemeyen veya kredi kartı olmayan müşteriler için e-ticarette kullanılan alternatif ödeme yöntemlerinden biridir. Havale/EFT ile ödeme, iade süreçlerinde de kolaylık sağladığı için sıklıkla tercih edilir.

Müşteriler bu yöntemde, ürün veya hizmetin tutarını alıcının banka hesabına havale/EFT yolu ile gönderir. Ödeme ekranına gelindiğinde havale/EFT seçeneği tercih edilerek birkaç dakika içinde ödeme işlemi tamamlanabilir.

Sanal Kart ile Ödeme

E-ticaret için geliştirilen ödeme yöntemlerinden biri olan sanal kartlar, kredi kartı bilgilerinizi paylaşmaya gerek kalmadan, güvenli bir şekilde online alışveriş yapmanızı sağlar. Ön ödemeli bir kart türü olan sanal kartlar, belirli bir bakiyeye sahiptir ve bu bakiye kadar alışveriş yapabilirsiniz.

Sanal kart, kullanıcının ana kartı bağlıdır ve alışverişlerden önce ana kart üzerinden istenen tutar sanal karta aktarılır. Her alışverişte sanal kart numarası değişir. Bu sebeple e-ticaret ödeme sistemleri arasında en güvenli ödeme yöntemi olarak görülmektedir.

Mobil Ödeme

Mobil ödeme, son yıllarda e-ticarette popülerlik kazanan bir ödeme yöntemidir. Online alışverişlerin pratik bir şekilde yapılmasını sağlayan mobil ödeme yönteminde, satın alınan hizmet ya da ürünün tutarı, kullanıcının telefon faturasına yansıtılır. Müşteriler mobil ödeme yöntemini kullanarak satın alma işlemlerini hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir.

Kapıda Ödeme

E-ticaret ödeme yöntemleri arasında geleneksel alışverişlere en çok benzeyen yöntem kapıda ödemedir. Kapıda ödemede müşteri, satın aldığı ürünün tutarını ürün teslimi sırasında kargo görevlisine nakit veya kredi kartı ile öder.

Kapıda ödeme yöntemi genellikle kredi kartı kullanmak istemeyen veya online ortamda kredi kartı bilgilerini paylaşmak istemeyen kullanıcılar tarafından tercih edilir. Firmaların müşterilerine kapıda ödeme seçeneğini sunabilmesi için kargo şirketi ile anlaşma yapması gerekir.

Kapıda ödeme seçeneği sayesinde banka kartı veya kredi kartı olmayan kullanıcıların da internet üzerinden alışveriş yapması sağlanır.

Ozan Marketplace (Pazaryeri) Çözümleri

Ozan Marketplace Çözümleri, hazır veya özel altyapı fark etmeksizin tüm platformlara entegre olabilen esnek yapıya sahiptir. Bu sayede e-ticaret sitenizin entegrasyon aşamasını hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Ozan Pazaryeri Çözümü, müşterilerinize güvenli ödeme ortamı sunmanızı sağlar. Bütün kredi kartlarından tek entegrasyon ile taksitli ödeme almanızı sağlayan Ozan Marketplace Çözümleri, yabancı kart kullanan müşterilerinizden de dövizli ödeme alıp kur farkından doğan zararların önüne geçmenizi sağlar.

Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, e-ticaret sitenizde müşterilerinize hızlı, kolay ve güvenilir ödeme seçenekleri sunmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.