Kredi Kartından Nakit Avans Nedir?

7 Mayıs 2024

Tüketicilerin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile bankalar tarafından kullanıma sunulan ürünlerden biri de nakit avanstır. Standart kredi türlerinden farklı olan nakit avans, kredi kartları ile belirli limitler dahilinde çekilebilen bir kredi türüdür.

Özellikle acil nakit ihtiyaçları için tercih edilen nakit avans ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Nakit Avans Nedir?

Nakit avans; kredi kartı kullanarak belirli bir limit dahilinde acil ihtiyaçların karşılanması amacı ile çekilen bir kredi türüdür. Tıpkı kredi kullanımı gibi faiz işleyen bir borçlanma türü olan nakit avansı çekebilmeniz için ilk olarak bir kredi kartına sahip olmanız gerekir.

Bankalar tarafından tüketicilerin acil nakit ihtiyaçları için sunulan nakit avansın standart kredilerden farkı, uzun süren prosedürlerle uğraşılmasına gerek olmamasıdır. Ancak nakit avans, standart kredi türlerine kıyasla daha yüksek faiz oranlarına sahiptir. Acil nakit ihtiyacı doğduğunda anında çekebileceğiniz nakit avans tutarı kredi kartının ekstresine yansır.

Taksitli Nakit Avans Nedir?

Taksitli nakit avans, nakit avansın taksitli olarak çekilmesidir. Normal şartlarda nakit avans olarak çektiğiniz tutar, kartınızın hesap kesim tarihinde ekstrenize borç olarak yansır. Taksitli nakit avans kullandığınızda ise borcunuzu taksitli olarak ödemeniz mümkün hale gelir.

Bankaların nakit avans hizmetini daha cazip hale getirmek ve kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla sunduğu taksitli nakit avans hizmeti, borcunu kısa vadede ödeyemeyecek olan müşteriler tarafından tercih edilmektedir.

Taksitli nakit avanslarda vade sayısı bankalara göre değişiklik göstermekle birlikte çoğunlukla 2 ila 12 ay arasında sunulur. BDDK kararına göre taksitli nakit avansta çekilen nakit tutarı en fazla 12 aya kadar taksitlendirilebilir. Müşteri, ihtiyacına ve bütçesine uygun olarak taksit sayısını seçer. Seçilen taksit sayısına göre borç tutarına uygulanacak faiz oranı değişiklik gösterir.

Kredi Kartından Nakit Avans Nasıl Çekilir?

Nakit avans çekme işlemi bankalara göre değişiklik gösterebilir. En çok kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • ATM’ler üzerinden nakit avans menüsünü kullanarak birkaç dakika içinde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken detay ATM’lerin günlük para çekme limitidir. Özellikle yüksek tutarlı nakit avans kullanmak isteyen müşteriler bu işlemi ATM üzerinden gerçekleştiremeyebilir.
  • Nakit avans çekme yöntemlerinden bir diğeri de bankaların internet şubeleri veya mobil uygulamalarıdır. Müşterisi olduğunuz bankanın internet şubesine veya mobil uygulamasına giriş yapıp nakit avans hizmetini seçerek işleminizi kısa süre içinde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Nakit avans çekmek için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem ise banka şubelerini fiziki olarak ziyaret etmektir. Gişe hizmetlerinden bilgi alıp yönlendirmeleri uygulayarak nakit avansınızı çekebilirsiniz.

Nakit Avans Faiz Oranları

Bankaların nakit avans kullanımı için uyguladıkları faiz oranları TCMB tarafından belirlenmektedir. Bankalar, tüketicilerine en fazla TCMB tarafından belirlenen oranda nakit avans faizi uygulayabilir. Ancak tavan fiyatın altında faiz oranı uygulamak, bankaların kararına bırakılmıştır.

16 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğe göre; kredi kartı nakit avans çekimlerinde uygulanan faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükselmiştir.

Nakit Avansın Avantajları ve Dezavantajları

Nakit avans kullanımı doğru bir finansal yönetimle kullanıcılar için avantajlı olabilirken, bazı durumlarda dezavantajlı olarak da görülmektedir.

Nakit Avansın Avantajları

  • Acil nakit ihtiyaçlarınızı hızlı bir şekilde karşılamanızı sağlar.
  • ATM, şube, internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulamalarından 7/24 erişilebilir.
  • İstenildiği durumda anında geri ödeme yapılabilir.
  • Standart kredi türlerinde olduğu gibi uzun süren prosedürlere ve onay süreçlerine gerek yoktur.

Nakit Avansın Dezavantajları

  • Diğer kredi türleri ile karşılaştırıldığında daha yüksek faiz oranlarına sahiptir.
  • Ödemelerin gecikmesi halinde gecikme faizi işlemeye başlar.
  • Nakit avans taksitleri zamanında ödenmediği hallerde kişinin kredi notunu düşürür.

Kredi kartından nakit avans, acil nakit ihtiyacınız olduğunda kullanışlı bir çözümdür. Ancak, nakit avans çekmeden önce faiz oranlarını ve ücretleri dikkatlice incelemeniz ve borcunuzu tam olarak ödeyebileceğinizden emin olmanız önemlidir.

Ozan FijiCash Çözümü

Ozan FijiCash; tedarikçi ve alıcı firmalar arasındaki finansal süreçleri kolaylaştıran bir çözümdür. FijiCash, işletmelerin POS cihazı olmadığı durumlarda da alıcının kartıyla satıcıya ödeme yapabilmesini sağlar. Böylece alıcı veya satıcı POS cihazına gerek duymadan anında ödeme yapabilir ve alabilir.

Kart limitiniz dahilinde anında ödeme yapmanızı sağlayan, nakit tahsilat garantisi ve kolaylığı sunan FijiCash çözümünün hem alıcılar hem de tedarikçiler birçok avantajı bulunmaktadır. Siz de karttan nakit tahsilat yapmanızı sağlayan FijiCash çözümünü kullanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, her koşulda ve 7/24 ödeme yapmaya ve almaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.