E-ticaret dünyasında güvenli alışveriş hem tüketiciler hem de satıcılar için kritik öneme sahiptir. Günümüzde internet üzerinden yapılan alışverişler ne kadar artış göstermiş olsa da hala alışveriş yapmaya çekinen kullanıcılar da bulunmaktadır. Bu noktada Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konan güven damgası devreye girer.
Kullanıcıların, e-ticaret sitelerinin güvenilirliği konusunda fikir sahibi olmasını sağlayan güven damgası ile ilgili tüm detaylara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Güven Damgası Nedir?
Güven damgası, 6 Haziran 2017 tarihli ve 30088 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ ile yürürlüğe girmiş bir uygulamadır.
Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ’de tanımlandığı üzere güven damgası; Tebliğ’de öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işarettir.
E-ticaret sitelerinin belirli güvenlik ve hizmet standartlarına uyduğunu gösteren güven damgası, e-ticaret sektöründeki hizmet sağlayıcılar ile online alışveriş sitelerine verilir. Bu sayede tüketiciler, internet üzerinden alışveriş yaparken güvenli e-ticaret sitelerini belirleyebilir ve sahtecilik gibi riskleri önleyebilir.
Güven Damgası Zorunlu Mu?
E-ticaret sitelerinin güven damgası alması zorunlu değildir. Ancak güven damgasına sahip olmak, sitenin güvenilirliğini ve itibarını önemli ölçüde artırır. Tüketicilere güven aşılayan ve web sitesinin daha güvenilir görünmesini sağlayan güven damgası sayesinde daha fazla müşteri çekebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
Kimler Güven Damgası Alabilir?
E-ticaret sitelerinin tamamı güven damgası alabilir. Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik kapsamında bulunan e-ticaret sitelerinin tamamı güven damgası almak için başvuruda bulunabilir. Bu kapsamda yasal prosedürlere uygun olarak hizmet veren tüm e-ticaret hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar, güven damgası alabilir.
Güven Damgası Nasıl Alınır?
Güven damgası almak için Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlara başvuru yapmak gerekir. Ticaret Bakanlığı tarafından Güven Damgası Sağlayıcı (GDS) olarak yetkilendirilen tek kuruluş işe TOBB’dur.
Güven damgası başvurusu yapmak isteyen hizmet sağlayıcılar ilk olarak resmi web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurmalı ve başvuru için gerekli olan belgeleri sisteme yüklemelidir. Aynı zamanda başvuru sahiplerinin e-ticaret sitesindeki asgari güvenlik standartlarını karşıladığını ispatlamak için güvenlik testi yaptırması gerekir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra güven damgası başvuru ücreti yatırılmalıdır.
Başvuru için gerekli olan güvenlik testi, başvuru tarihinden en fazla 3 ay önce yaptırılmalıdır. Evraklar arasında yer alan adli sicil kaydı ve imza sirküleri ise 6 ay içinde alınmış olmalıdır.
Tüm evraklar tamamlandıktan sonra değerlendirme süreci başlar. TOBB tarafından hizmet sağlayıcının sunduğu belgelerin doğruluğu kontrol edilir ve sonuç, 30 gün içinde başvuru sahibine iletilir. Tüm şartları yerine getiren başvuru sahiplerine güven damgası verilir ve resmi web sitesinde yayınlanır.
Güven Damgası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Güven damgası almak için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibidir:
- Güvenlik Testi Sonucu: TSE’nin yetkilendirdiği sızma testi firması tarafından imzalanmalı ve firma kaşesi ile kaşelenmelidir.
- Yazılı Beyan: Firma kaşesi ile kaşelenmeli ve başvuru yapan e-ticaret sitesi tarafından imzalanmalıdır.
- Yetki Metni: Firma kaşesi ile kaşelenmeli ve başvuru yapan e-ticaret sitesi tarafından imzalanmalıdır.
- Üyelik Sözleşmesi: Firma kaşesi ile kaşelenmeli ve başvuru yapan e-ticaret sitesi tarafından imzalanmalıdır.
- EV SSL: Firma kaşesi ile kaşelenmeli ve başvuru yapan e-ticaret sitesi tarafından imzalanmalıdır.
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
- Adli Sicil Belgesi
- Başvuru Ücret Dekontu
Güven Damgası Ücret Tarifesi
Güven damgası ücretleri, başvuru yapan e-ticaret sitesi üzerinden gerçekleştirilen işlem adetlerine göre üç ayrı kategoride değerlendirilir. Düşük, orta ve yüksek olarak sınıflandırılan bu kategoriler, başvuru ücretlerinin de belirlenmesini sağlar.
Yukarıda saydığımız üç kategori, e-ticaret sitelerinin yıllık kredi kartı işlem hacimlerine göre sınıflandırılır. Sitenin son bir yıldaki kredi kartı işlem hacminin belirlenmesi için ise Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile sistem entegrasyonu yapılır.
Güven damgası için kategoriler ve ödenmesi gereken ücretler aşağıdaki gibidir:
Düşük İşlem Hacmi | Orta İşlem Hacmi | Yüksek İşlem Hacmi | |
İşlem Sayısı | 0 – 20.000 | 20.000 – 1 Milyon | > 1 Milyon |
Ücret Tarifesi | 3.000 TL + KDV | 5.000 TL + KDV | 15.000 TL + KDV |
Ozan Sanal POS Çözümü
Güven damgası, e-ticaret sitelerinin güvenliği açısından son derece önemlidir. Ancak e-ticaret sitenizdeki güvenliği ve müşteri memnuniyetini artırmanın yollarından biri de güvenilir bir ödeme çözümü kullanmaktır.
Ozan Sanal POS ile hızlı ve güvenli ödeme çözümlerinden faydalanırken aynı zamanda e-ticaret sitenizin güvenliğini de artırabilirsiniz. Kullanıcı dostu arayüzü, güvenli online ödeme çözümleri ve gelişmiş güvenlik özellikleri ile ihtiyacınız olan tüm özellikleri Ozan Sanal POS’ta aynı anda bulabilirsiniz.
Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, Ozan Sanal POS ile tüm ödemelerinizi hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde almaya başlayın!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.