e-Dönüşüm Nedir?

24 Haziran 2024

Dijitalleşmenin her geçen gün arttığı günümüzde, işletmeler de bu dijital değişime ayak uydurmak ve rekabette öne geçmek için dijital dönüşüme yönelmek zorundadır. e-Dönüşüm, bu dijitalleşmenin temelini oluşturan ve iş süreçlerinin dijitalleşmesini amaçlayan bir kavramdır.

e-Dönüşüm; işletmelerin, geleneksel ve manuel kağıt tabanlı işlemlerinin elektronik ortama taşınması sürecidir. Bu süreç, işletmelerin verimliliğini artırmak, maliyetleri azaltmak ve iş süreçlerini iyileştirmek için dijital teknolojilerden yararlanmasını sağlar.

e-Dönüşüm sürecinde kağıt ve kalemle yapılan işlemler dijital platformlara taşınır ve yeni teknolojilerden faydalanılır. Devlet ve özel kurumların iş birliği ile elektronik ortamda işlem yapmaya olanak tanıyan çeşitli sistemler ve altyapılar geliştirilmiştir.

e-Dönüşüm Sistemleri Nelerdir?

e-Dönüşüm sistemleri, işletmelerin fatura, defter, arşiv, irsaliye, muhasebe ve diğer iş süreçlerini dijitalleştirmesini sağlayan farklı çözümlerden oluşur. Birçok hizmetin otomatikleşmesini sağlayan e-Dönüşüm sistemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

e-Fatura

e-Fatura, geleneksel kağıt faturaların dijital ortamda oluşturulması, gönderilmesi ve saklanmasıdır. Vergi mevzuatına uygun olarak düzenlenir ve elektronik imza ile imzalanır. e-Fatura ile işletmeler, fatura işlemlerini geleneksel ve manuel süreçlerden kurtararak hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir. Ayrıca e-Fatura kullanımı ile birlikte kağıt fatura maliyetleri de azalır.

e-Defter

e-Defter, geleneksel kağıt defterlerin dijital ortamda tutulması ve muhafaza edilmesidir. e-Defterler, Vergi Usul Kanunu’na göre elektronik ortamda düzenlenir ve Gelir İdaresi’ne gönderilir. Bu sayede defter tutma süreci daha güvenli ve verimli hale gelir. Aynı zamanda kağıt defterlerin fiziksel depolanması ve arşivlenmesi gereksinimi de ortadan kalkar.

e-Arşiv Fatura

e-Arşiv Fatura da tıpkı e-Fatura gibi elektronik ortamda oluşturulan ve gönderilen bir fatura türüdür. Sisteme kayıtlı olan iki firma arasında gönderilen faturalara e-Fatura adı verilirken, bir taraf e-Fatura kullanıcı diğer taraf değilse burada gönderilen fatura türüne e-Arşiv Fatura adı verilir.

e-İrsaliye

e-İrsaliye, firmaların dijital ortamda düzenleyip karşı tarafa ilettikleri belge türüdür. Geleneksel kağıt irsaliyelerin yerini alarak işletmelerin ticari hayatını hızlı ve güvenli bir şekilde yönetmelerini sağlar. Çoğunlukla sevk irsaliyesi yerine geçen e-İrsaliyeler, malı teslim alan kişiye iletilen belgelerdir.

e-Mutabakat

e-Mutabakat, finansal işlemlerin dijital ortamda karşılaştırılması ve uygunluk kontrolünün yapılması sürecidir. Bu sistem sayesinde firmalar alacak-verecek üzerine yapılan mutabakatlarını elektronik ortama taşıyarak finansal bilgilerini otomatik olarak karşılaştırabilir.

e-Serbest Meslek Makbuzu

e-Serbest Meslek Makbuzu (eSMM), serbest meslek sahiplerinin hizmet faturalarını dijital ortamda oluşturması ve göndermesidir. Serbest meslek makbuzları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluşturulur. Bu sayede serbest meslek sahipleri, hizmet verdikleri müşterilerine kolayca fatura gönderebilir ve ödemelerini takip edebilirler.

e-Müstahsil Makbuzu

e-Müstahsil Makbuzu, gerçek usulde vergiye tabi olmayan mal satın alımları sırasında fatura yerine geçen kağıt müstahsil makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. e-Arşiv ile aynı özelliklere sahip olan e-Müstahsil Makbuzu, fatura yerine geçmektedir.

e-Dönüşüm Sistemlerinin İşletmeler İçin Avantajları Nelerdir?

e-Dönüşüm sistemlerinin işletmelere sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Manuel işlemlere kıyasla e-Dönüşüm ürünleri çok daha hızlı ve pratiktir. İşletmeler e-Dönüşüm ürünlerini kullanarak iş süreçlerinin hızını ve verimliliğini artırırken, zaman tasarrufu sağlar.
  • Kağıt, depolama ve posta gibi giderlerin azalması ile birlikte maliyet tasarrufu da sağlanır.
  • Elektronik ortamda yapılan işlemler daha az hatayla gerçekleştirilir. Bu da işletmelerin verimliliğini artırır.
  • Dijital ortamda saklanan belgeler, ihtiyaç duyulması halinde tekrar incelenebilir ve uzun zaman saklanabilir. Aynı zamanda elektronik ortamda saklanan belgelerin kaybolma riski azdır.
  • Kağıt tüketiminin azalması ile birlikte çevresel etkiler de azalır ve sürdürülebilirlik sağlanır.

Ozan Online Tahsilat Çözümleri

Ozan’ın yeni nesil online tahsilat çözümleri, işletmenizin tahsilat süreçlerini kolaylaştırmanızı sağlar. İhtiyacınıza uygun online tahsilat yöntemleri ile müşterilerinizin ödemelerini hızlı ve güvenli bir şekilde alabilir, nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz.

Geleneksel ödeme yöntemlerinin aksine online tahsilat çözümleri ile 7/24 tahsilat yapabilir, ödemelerinizi muhasebe ile entegre ederek takip ve raporlama işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, online tahsilat çözümlerinin avantajlarından yararlanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.