Açık Bankacılık (Open Banking) İşletmelere Nasıl Fayda Sağlıyor?

25 Ocak 2024

Bankacılığın dijital dönüşümünü temsil eden açık bankacılık (open banking), finansal sektördeki geleneksel sınırların aşılması ile işletmelere birçok yenilik sunar. Bankaların en temel amacı; kullanıcılarına hızlı, pratik ve güvenilir hizmet sunmaktır. Bu amaçlar sonucu ortaya çıkan açık bankacılık, operasyonel yüklerin azalmasını sağlar.

İşletmeler için birçok önemli faydası bulunan açık bankacılık (open banking) ile ilgili tüm detaylara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Açık Bankacılık (Open Banking) Nedir?

Açık bankacılık (open banking); bankaların, müşterilerinin verilerini güvenli bir şekilde ve müşterilerin onayladığı koşullarda, üçüncü parti kuruluşlar (TPP – Third Party Provider) ile paylaşmasıdır. Müşteri verilerinin paylaşılmasının amacı, müşteri deneyimini geliştirmek ve tüm işlemlerin tek bir uygulama üzerinden yapılmasını mümkün kılmaktır.

Ödeme yapmak, hesap açmak ve kredi almak gibi işlemler için bankaya gitmek ve sıra beklemek gibi geleneksel yöntemlerin aksine açık bankacılık sayesinde tüm bu işlemler tek bir yerden kolayca yapılabilmektedir.

Açık Bankacılığın İşletmelere Sağladığı Faydalar

Open banking, yani açık bankacılığın işletmeler için birçok avantajı bulunur.

Açık bankacılığın işletmeler için en önemli avantajı daha iyi müşteri deneyimi elde etmektir. Açık bankacılık ile erişilebilen veriler sayesinde müşterilerinize kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilirsiniz. Özel teklifler alan müşteriler ise işletme ile bağ kurar ve işletmeye olan sadakati artar.

Open banking, işletmelerin verilere erişimini kolaylaştırır. Her büyüklükteki işletme aynı anda, aynı verilere erişebilir. Bu sayede küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm işletmeler rekabet avantajı elde eder.

Açık bankacılığın işletmeler için bir diğer avantajı hızlı ve güvenli ödemeleri mümkün kılmasıdır. İşletmeler, açık bankacılık sayesinde tek bir uygulama üzerinden hızlı bir şekilde ödeme ve tahsilat işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu sayede hem nakit yönetimi kolaylaşır hem de tedarik zincirinde oluşabilecek aksaklıkların önüne geçilir.

Açık Bankacılık Örnekleri

Günümüzde birçok finans kurumu ve start-up şirketler, açık bankacılık sisteminden yararlanarak müşteri deneyimini iyileştirmekte ve inovasyonu teşvik etmektedir. Open banking örnekleri arasında API tabanlı ödeme platformları ve akıllı bankacılık gibi uygulamalar bulunur.

Açık bankacılık örneklerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Açık API’lar
  • Dijital cüzdanlar
  • Toplu ödeme
  • Banka hesap hareketleri görüntüleme
  • POS raporlama
  • Ödeme başlatma hizmetleri
  • Üçüncü taraf uygulama platformları

Açık Bankacılığın Global Etkisi

Açık bankacılık ile global ölçekte finans sektöründe dönüşümler meydana gelmiş ve bu değişimler de ekonomik büyümeyi tetiklemiştir. Finans kuruluşları açık bankacılık ile birlikte uluslararası iş birlikleri yapmaya başlamış ve küresel finans sisteminde entegrasyonlar artmıştır.

Open banking ile finansal hizmetlerdeki sınırlar da ortadan kalkmıştır. Uluslararası para transferleri ve dövizli ödemeler open banking sayesinde çok daha hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Dijital dönüşümün önemli sonuçlarından biri olan açık bankacılığın hem işletmeler hem de müşteriler için birçok avantajı bulunur. Uluslararası ticareti kolaylaştırma ve finansal entegrasyonu artırma açısından oldukça önemli olan açık bankacılığın gelecekte de finans sektörü açısından yenilikler sunmaya devam edeceği düşünülmektedir.

Ozan Özel Çözümler

Finansal kuruluşların çok daha verimli ve yenilikçi hizmetler sunmasını sağlayan açık bankacılık, dijital dönüşüm sürecinin önemli sonuçlarından biridir. Müşteri memnuniyetini artıran ve işletme sadakatini artıran open banking uygulamaları bunlara ek olarak birçok avantaj da sunar.

Dijital dönüşümün önemli temsilcilerinden biri olan Ozan’ın işletmelere özel çözümleri ile açık bankacılığın sunduğu birçok avantajdan siz de yararlanabilirsiniz. Elektronik cüzdan, dövizle ödeme, link ile ödeme, ERP/muhasebe entegrasyonu ve toplu ödeme gibi birçok hizmetten Ozan’ın sunduğu özel çözümler sayesinde faydalanabilirsiniz.

Siz de finansal işlemlerinizde zaman tasarrufu yapmak ve müşterilerinize daha iyi bir hizmet sunmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, teknoloji odaklı finansal çözümlerden yararlanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.