B2B Nedir?

11 Ağustos 2023

Business to business kalıbının kısaltması olarak kullanılan B2B iş modeli ticari faaliyetlerin şirketler arasında yapıldığı çalışma stilidir. İki veya daha fazla şirket arasında yapılan anlaşmalar, ticari hareketler, sözleşme ve iş birlikleri B2B modelinin temel unsurlarıdır. Bu iş modeli içinde satış stratejilerinden pazarlama türlerine; şirket yönetim yöntemlerinden iş birliği kriterlerine dek sayısız alanda uzman gelişim mümkün hale gelir.

Şirketlerin profesyonel çalışma modellerinden biri olan B2B iş modeli ile segment yükseltmek kolaylaşır ve sermaye genişletme hareketleri daha rahat desteklenir. Çünkü kazanç oranı yüksek modellerden biridir ve pazar payı geniştir.

Yazımızı inceleyerek B2B marketing ve satış sistemine dair tüm detaylara ulaşabilir, aradığınız soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz!

B2B İş Modeli Nedir?

B2B iş modelinin hedef kitlesini son tüketiciler değil, şirketler oluşturur. Yani satış pazarının alıcıları da yine diğer şirketlerdir. Hangi sektör olduğu fark etmeksizin, bir şirket ürettiği veya alıp sattığı ürün/hizmeti farklı bir şirkete sattığında B2B modeliyle çalışmış olur. B2B iş modeli için herhangi bir sektör kısıtlaması bulunmaz. Her sektör, ürün, hizmet veya üretim için B2B modeliyle ticaret yapılabilir.

B2B Türleri Nelerdir?

Şirketler arasında yapılan ticaret olarak bilinen B2B modeli kendi içinde çeşitli türlere ayrılır. Bu türlerin oluşumu sırasında yatay ve dikey kavramları baz alınır. Yani üretim ve satış modellemeleri yatay ve dikey kavramlarıyla ifade edilir.

Aynı sektörde bulunan firmaların birbiriyle ticaret yapmasına dikey B2B modeli denir. Farklı sektörlerde çalışan firmalar arası ticaret ise yatay B2B olarak adlandırılır.

Tek sektör faaliyeti olarak bilinen dikey B2B modelinde; firmalar aynı ürün veya hizmet sektörünün temsilcisidir. Birbirlerine ham madde temini veya işçilik hizmeti sunabilir ya da direkt alım-satım yapabilirler. Ham madde temini sağlayan aynı sektör firmaları direkt olarak işlemsiz satış yapabilir veya söz konusu ham maddeyi işleyerek satışa sunabilir.

Yarı işlenmiş ham maddeyi alan diğer şirket ürünü aynen satabilir veya üzerine işçilik koyarak tekrar satışa çıkarabilir. Her halükarda bu şirketlerin arasındaki ticaret aynı sektör ürün ya da hizmeti için yapılıyorsa dikey B2B olarak adlandırılır.

B2B çalışma modelinde tür ayrımı aynı zamanda ürün tabanlı, servis tabanlı ve yazılım tabanlı olarak da yapılır. Bu türler üzerinden faaliyet gösteren firmalar da dikey veya yatay B2B gerçekleştirebilir. Ürün, servis veya yazılım tabanlı B2B ticareti yapan bir firma farklı sektöre hizmet ettiğinde yatay, aynı sektöre hizmet ettiğinde dikey B2B yapmış olur.

Ürün Tabanlı B2B

Fiziki üretim ürünlerinin şirketler arasında alım satımına ürün tabanlı B2B adı verilir. Bu çalışma düzeninde, satışa konu olan metaların fiziki üretim yoluyla elde edilmesi gerekir. Hizmet firmaları veya farklı sektör temsilcileri için kategorize edilmiş B2B iş modelleri mevcuttur. Ürün tabanlı B2B iş modeli dikey veya yatay B2B şeklinde yapılabilir.

Servis Tabanlı B2B

Fiziksel ürün satışının değil, hizmet satışlarının şirketler arasında gerçekleştiği modele servis tabanlı B2B denir. Bu faaliyetler sırasında şirketlerin ihtiyaçlarına ve taleplerine bağlı şekilde hizmet üretimi veya mevcut hizmetin satışı gerçekleşir.

Hizmet firmaları talebe bağlı olarak hizmet ekipleri kurabilir veya var olan kadrolarını kullanarak sürekli hizmet servisinde bulunabilir. Servis tabanlı B2B firmalarının hedef kitlesi yine hizmet firmaları olabileceği gibi ürün satışı yapan farklı firmalar da hizmet sektöründen faydalanabilir. Bu durumda servis tabanlı B2B ticaretinin de yatay veya dikey olarak gerçekleşmesi mümkündür.

Yazılım Tabanlı B2B

Yazılım tabanlı B2B; bilişim sektörünün ürün ya da hizmet üretimini, firmalar arasında gerçekleştirmek olarak tanımlanır. Bilişim alanında faaliyet gösteren, ürün üretimi yapan; ham madde temin eden veya yazılım ve donanım satışı sunan firmalar bu faaliyetleri gerçekleştirir.

Yazılım tabanlı B2B faaliyeti bilişim sektöründe ticaret yapan firmalar arasında gerçekleştiğinde dikey, farklı sektör temsilcilerine satış sunulduğunda yatay B2B ticaret yapılmış olur.

B2B İş Modeli Nasıl Çalışır?

Standart bir B2B çalışma stili şirketlerin, diğer şirketlerle hizmet, ürün, tedarik ve sair işlemler üzerinden ticaret yapması olarak tanımlanır. Şirketler, diğer firmalar adına hizmet ya da ürün üretebilir. Yahut yazılım tabanlı hizmet sektöründe yer alan firmalar, diğer şirketler için yazılım üretebilir.

Aynı sektörde bulunan firmaların birbiriyle ticaret yaptığı türe dikey B2B iş modeli adı verilir. Yatay B2B ise en basit haliyle farklı sektör firmalarının birbirine sipariş veya hizmet talebinde bulunmasıdır.

B2B Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?

Şirketler arası ticaretin genel adı olan B2B, şirketlerin yönetim tarzlarını ve gelişim süreçlerini de etkiler. Bu şirketler markalaşma adımlarını daha hızlı ve güvenli biçimde atabilirler. Çünkü alıcı potansiyeli olarak hitap edilen kitle yine firmalardır. Bu durumda alışveriş döngüsü ve ticari güven tesisi kolaylaşır. Her iki taraf için de kesintisiz ticari faaliyet desteklenir. Satıcı firmalar kadar, alıcı şirketler için de ticari döngünün sekteye uğramaması önem taşır. Böylece alım potansiyeli taşıyan firmalar da B2B firmalar için geliştirici karaktere sahiptir.

B2B firmaların temel özelliklerinden biri de mevcut portföylerini koruyabilmektir. Yeni pazarlara açılmak ve potansiyel satış odakları yaratmak hedefleri de bulunur. Ancak ana amaçlarından biri halihazırda alışveriş içinde oldukları firmalarla iletişimlerini korumaktır. Bu durumda mevcut portföyle nitelikli iletişim ve müşteri memnuniyeti odaklı politikalarla yönetilirler.

B2B Modelinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Her çalışma modelinde olduğu gibi B2B iş modeli için de çeşitli avantaj ve dezavantajlardan söz etmek mümkündür. Bu durumda önemli olan; avantajlardan faydalanırken, dezavantajlara yönelik olarak alternatif planlar geliştirmektir. Böylece iş modelinin verimi artırılabilir. Aynı zamanda şirketlerin risk yönetim politikaları da kaliteli hale getirilebilir.

B2B Modelinin Avantajları

Firmalar arası ticari faaliyetlerin genel adı olan B2B modeline ait avantajlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeni müşterilere ulaşma ve iş ilişkilerini geliştirme açısından uygun pazar yapısına sahiptir.
  • Markalaşma açısından firmalarla çalışmanın getirdiği prestijden faydalanılır.
  • Diğer markaların sahip olduğu prestije vurgu yapılarak iş birliği reklamı sağlanır.
  • Bilinirliği artırma bakımından en verimli iş modelidir.
  • Düşük maliyetlerle yeni müşteriler edinmek açısından avantajlı bir modeldir.
  • İşletmelerin ihtiyaçlarına bağlı olarak yüksek hacimli sipariş oranı artar.
  • Sürekli müşteri edinmenin kolay olduğu bir modeldir çünkü firmaların ihtiyaçları döngüseldir.
  • İşlem maliyetleri açısından avantaj sağlar.

Geleneksel reklam ve pazarlama yöntemlerini kullanan rakiplere oranla daha verimli bilinirlik planları kurgulanabilir. B2B modelinde, firmalar arası iş birliği çabuk yayılır ve işinde kalite sağlayan firmalar bu bilinirliğin yayılması sayesinde potansiyel müşteri kitlesini kısa sürede artırabilir.

B2B Modelinin Dezavantajları

Her çalışma sisteminde olduğu gibi B2B modelinin getirdiği birtakım dezavantajlar da söz konusudur. B2B modelinin dezavantajlarından birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

  • Firmalar arası rekabet oranının yüksekliği
  • Reklam ve iş birliği sonrası firmaların pazar hareketlerinden negatif etkilenme
  • Ortak çalışılan firmaların ticari itibarının olası negatif etkileri
  • Sermaye yüksekliği ve bunun getirdiği mali riskler

Dezavantajlı durumlar karşısında çözüm odaklı yönetim planları geliştirmek, her çalışma modelinde olduğu gibi B2B modeli için de önem taşır. Dolayısıyla firma sahiplerinin bu risk ve potansiyel kayıpları göz ardı etmemesi gerekir.

B2B İş Modeli ve E-Ticaret

Yeni nesil ticaretin adresi e-ticaret için de B2B vazgeçilmez türlerden biridir. Firmaların online pazarda kendine yer edinmesi daha kolay ve iş gücü bakımından avantajlıdır. Ayrıca ihtiyaçlarını karşılayacakları diğer firmaları da yine e-ticaret modeliyle kısa sürede ve güvenle bulabilirler. Tıpkı fiziki ticaret zemininde olduğu gibi e-ticaret modelinde de B2B alışverişleri yasal çerçevede ve hızlı şekilde gerçekleşir.

B2B Şirket Örnekleri Nelerdir?

B2B modelinin dünya çapında temsilcisi olmayı başarmış önemli firmalar mevcuttur. Bunların sahip olduğu nitelikler ve çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olmak, bu alanda çalışmak isteyen girişimciler için bir yol haritası belirleyebilir.

Küresel ölçekte ün sahibi B2B firmalarına ve çalışma kapsamlarına dair tüm detaylara yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Slack

Slack sohbet odası formuyla kurulmuş bir sosyal platformdur. İçerik ve mesajların paylaşımını kolay hale getiren bu online platformda işletmeler arası iletişim güvenli ve pratik şekilde gerçekleşir. İletişim hizmetini birbiriyle çalışmak isteyen firmalar için kurgulayan Slack, kısa sürede B2B iletişim ve operasyon faaliyetlerinin buluşma noktası haline gelmiştir.

IBM

Farklı şirketlere donanım ve yazılım hizmeti sunan dünya çapında markalaşmış teknoloji firmalarından biri IBM’dir. Bulut tabanlı yazılım hizmetlerini kısa sürede tüm dünyada yaygın hale getiren firma sayesinde, şirketler ticari faaliyetleri için hem yazılım hem de donanım servisinden yararlanabilir.

B2B ve B2C İş Modelleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

İş modelleri arasında en yaygın iki tür B2B ve B2C çalışma modelleridir. B2B ve B2C iş modelleri arasındaki temel farklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Firmalar arası ticari faaliyet üzerine kurulu sisteme B2B; firmaların son tüketiciye hizmet ve ürün sunması üzerine kurulan modele B2C adı verilir.
  • B2B alanındaki müşteriler için mali fayda ve güvenilir hizmet önceliklidir.
  • B2C modelinde tüketiciler için işlevsellik ve kalite de maliyet kadar önemlidir.
  • B2B modelinde müşterilerin yeniden alışveriş alışkanlığı B2C alıcılarına oranla daha yüksektir.

B2B sisteminde fiyatlandırma ve teslim etme şartları için pazarlık yapılabilir. Esnek ve değiştirilebilir koşullar firmaların ihtiyaçlarına göre belirlenir. Ancak B2C modelinde satış sonrası teslim ve fiyatlandırma koşulları taahhüde uygun biçimde gerçekleşmek zorundadır.

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.