CVV Kodu Nedir? Online Alışverişlerde Nasıl Kullanılır?

11 Mart 2024

Online alışverişlerde en çok kullanılan ödeme yöntemi kredi kartıdır. Kredi kartı veya banka kartı ile yapılan ödemelerde ise güvenlik, kullanıcılar ve işletmeler için oldukça önemlidir. CVV kodu, internet alışverişlerinde güvenliğin önemli bir parçasıdır.

Online alışverişlerde ödeme sırasında kullanıcılardan kart numarası ve son kullanma tarihine ek olarak güvenlik için CVV kodu da istenir. Kartsız yapılan ödemelerde olası sahtecilik işlemlerinin önüne geçmek için kullanılan CVV kodu, en önemli güvenlik önlemlerinden biridir.

CVV Kodu Nedir?

“Card Verification Value” kelimelerinin kısaltması olan CVV, Türkçede “Kart Doğrulama Değeri” olarak bilinir. CVV kodu; mesafeli satışlar sırasında kart sahibinin, şifresini vermeden alışveriş yapmasını sağlayan 3 veya 4 haneli bir koddur.

CVV kodu, kart numarası ve son kullanma tarihi ile birlikte kartın gerçek sahibini doğrulamak ve dolandırıcılığı önlemek için kullanılır. Bazı kredi veya banka kartlarında CVV kodu yerine CVV2, CVC veya CID kodları da yer alabilir.

CVV Kodu Kartın Neresinde Yazar?

CVV kodları genellikle kredi kartlarının arka yüzünde, imza bölümünün hemen yanında yer alır. Ancak kullandığınız kredi veya banka kartının türüne göre CVV kodunun bulunduğu yer de değişiklik gösterebilir.

Visa, Mastercard ve Discover kartlarında CVV kodları 3 hanelidir ve kartın arka yüzündeki imza panelinin yanında bulunur.
American Express kartlarında ise CID kodları bulunur ve 4 hanelidir. CID kodları kartın ön yüzünde, kart numarasının üzerinde yer alır.
Bunlara ek olarak bazı kredi kartlarında CVC olarak da adlandırılan güvenlik kodu, 9 veya 11 hanelidir. 9 veya 11 haneli olan kodlarda ise son 3 hane CVV kodu olarak kabul edilir.

CVV Kodu Nasıl Çalışır?

CVV kodu mesafeli ve online alışverişlerin tamamında kart sahibinin kimliğini doğrulamak için kullanılır. Kartsız yapılan ödemelerde kart bilgileri ile CVV kodu da girilir. Bu sayede kart sahibinin, kart şifresini vermesine gerek kalmadan alışveriş yapması sağlanır.

Kartın gerçek sahibi olduğunu doğrulamak ve dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek için kullanılan CVV koduna kart sahibi olmayan kimse ulaşamaz.

CVV2 Kodu Nedir?

CVV2 kodu, Visa kartlarında kullanılan üç haneli bir güvenlik kodudur. Mastercard için kullanılan CVV kodu ile aynı işleve sahiptir. CVV2 kodu da kredi kartı dolandırıcılığını önlemeye yardımcı olan önemli bir güvenlik önlemidir.

CID Kodu Nedir?

CID kodu, American Express kartlarında kullanılan dört haneli güvenlik kodudur. “Card Identification Number” kelimelerinin kısaltması olan CID, American Express kart sahiplerinin online alışverişlerinde kullandığı güvenlik doğrulamasıdır.

CVV Kodu Neden Önemlidir?

CVV kodu, mesafeli alışverişlerde güvenliği artırmak için kritik bir öneme sahiptir. Online alışverişlerde ödeme sırasında kart bilgilerine ek olarak CVV kodunun da girilmesi, kartın başka bir kişi tarafından kullanılmasını önler.

CVV kodu 3D Secure sistemine benzer bir işlev görür. Ancak 3D Secure sisteminden farklı olarak CVV kodu her alışverişte değişmez. Bu sayede yalnızca kart bilgilerini bilen bir kişi, sizin adınıza, kartınızı kullanarak alışveriş yapamaz.

CVV Kodu Online Alışverişlerde Nasıl Kullanılır?

CVV kodu, online alışverişlerde ödeme adımına gelindiğinde kullanılır. Müşteri, ürün veya hizmeti sepetine ekler ve ödeme aşamasına ilerler. Alışveriş sepetindeki ürün/hizmetler için ödeme ekranına gelindiğinde kart numarası, kart sahibinin adı-soyadı, son kullanma tarihi ve CVV kodu girilir. CVV kodu işlemin tamamlanması ve kartın gerçek sahibinin doğrulanabilmesi için gereklidir.

Ozan Sanal POS Çözümü

İşletmelerin hem müşteri güveni hem de marka itibarı için online alışverişlerde güvenli ödeme yöntemlerini tercih etmesi son derece önemlidir. Ozan Sanal POS; farklı sektörlere ve ihtiyaçlara göre uyarlanabilen fraud önleme sistemi ve en yüksek güvenlik seviyesini gösteren PCI-DSS Level 1 standardında kart saklama özelliği ile müşterilerinizden hızlı ve güvenilir bir şekilde ödeme almanızı sağlar. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, mesafeli alışverişlerde güvenli ödeme çözümlerini kullanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.