Doğrudan Borçlandırma Sistemi Nedir?

8 Aralık 2023

Yaygın bayi ve satış ağına sahip olan firmaların tahsilat süreçleri son derece önemlidir. Firmaların, bayi ve müşterilerinden alacakları ödemeleri zamanında tahsil etmeleri ve finansal süreçlerini buna göre yönetmeleri gerekir. Alıcı ve satıcı firma arasındaki ödeme süreçlerini kolaylaştıran Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) ile işletmeler, finansal yönetimlerini daha verimli hale getirebilir.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi; ana firmanın, müşteri veya bayisine yaptığı mal veya hizmet satışlarından gelecek ödemelerini otomatik olarak tahsil etmesi için kullanılır. DBS ile tedarikçi ve satıcılar tahsilat süreçlerindeki riskleri ortadan kaldırırken, bayi ve müşteriler tahsilat süreçlerini otomatikleştirebilir.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nasıl Çalışır?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi, nakit akışındaki düzensizlikleri ve tahsilat risklerini ortadan kaldırmak için kullanılan otomatik tahsilat sistemidir.

DBS; mal veya hizmet satışı yapan firmanın, distribütör veya bayilerinden tahsil edeceği alacaklarını, bayinin ödeme yapmasını beklemeden otomatik olarak almasını sağlar.
Sistemde bayiye ait bir hesap ve DBS limiti tanımlanır. Ana firma, müşteri veya bayisi ile ödeme vadesi için anlaşma yapar. Anlaşma vadesine göre ödemeler, otomatik olarak bayi hesabından ana firmanın hesabına transfer edilir.

Geniş bayi ağına sahip işletmeler tarafından kullanılan DBS, ana firmalar için tahsilat garantisi sağlar. Aynı zamanda bayilerin de ödemelerini rahatça yapabilmesi açısından avantajlıdır. Bayi, ana firmaya olan ödemesini vadesi geldiğinde yapamasa bile, belirlenen limit dahilinde tahsilat otomatik olarak gerçekleşir.

Doğrudan Borçlandırma Sisteminin Faydaları / Avantajları

Doğrudan Borçlandırma Sistemi hem ana firmalar hem de bayi ve müşteriler için birçok avantaj sunar.

Alıcı (Ana Firma) İçin Avantajları

  • Tahsilat garantisi sağlar ve nakit akışını düzenler.
  • Mal veya ürün satışlarından doğan alacaklar gününde tahsil edilir.
  • Ödeme vadeleri önceden bilindiği için nakit akışı ve finansal süreçlerin takibi kolaylaşır.
  • Çek ve senet gibi belgelerin kullanımı azalır.
  • Muhasebe kayıtları otomatik olarak yapıldığı için zaman tasarrufu sağlar.
  • Tahsilatların takibi tek hesap üzerinden yapılabilir.

Satıcı (Bayi / Tedarikçi) İçin Avantajları

  • Ödemeler otomatik olarak gerçekleştiği için muhasebenin iş yükü azalır.
  • Satıcı hesabında yeterli bakiye olmadığı durumlarda bile ödemeler tanımlanan limit dahilinde gerçekleşir.
  • Faturalı ve düzenli ödemelerin takibi kolaylaşır.
  • Ödeme vadesini geçirme veya ödemeyi unutma gibi durumlar yaşanmaz.
  • Havale ve EFT gibi ek ücretler ortadan kalkar.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nasıl Kullanılır?

Doğrudan Borçlandırma Sisteminin kullanılabilmesi için satıcı firma ile anlaşma sağlanmalıdır. Ardından alıcı firmanın limitleri incelenir ve ihtiyaç duyulan limit oluşturulur.
Alıcı firma için düzenlenen faturaların tutarları, belirlenen vadede ana firmaya ödenmek üzere DBS limiti bloke edilerek garanti edilir. Ödeme vadesi geldiğinde firmanın hesabında yeterli bakiye varsa ödeme gerçekleşir, eğer yeterli bakiye yoksa en başta teminat gösterilen limitle ödeme yapılır.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Hangi Sektörler İçin Uygundur?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS), tedarikçi sistemi ile çalışan ve geniş bayi ağına sahip olan tüm işletmeler için uygundur. Bayilerine ürün veya hizmet satışı yapan ana firmalar, DBS sayesinde alacaklarını otomatik olarak tahsil edebilir.

Cafe ve restoranlar, oteller, eğitim kurumları ve tedarikçileri, marketler ve tedarikçileri ile emlak, nakliyat ve teknik servis gibi sektörlerde hizmet veren işletmeler nakit akışını düzenlemek ve tahsilat süreçlerini garanti etmek için DBS kullanabilir.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Çözümü: Ozan FijiCash

Yaygın bayi ve satış ağına sahip olan işletmeler için özel olarak tasarlanan Ozan FijiCash, işletmelerin POS cihazı olmadan da kart ile ödeme yapabilmesini sağlayan bir çözümdür.
FijiCash ile Doğrudan Borçlandırma Sisteminde olduğu gibi, firmaların ürün veya hizmet satışından doğan alacakları, bayi adına tahsis edilen kredi kartı limiti kadar garanti altına alınır. Ödeme vadesi geldiğinde ilgili ödeme doğrudan alıcı firmanın hesabına transfer edilir.

Ozan FijiCash sayesinde satıcılar nakit garantisi ve tahsilat kolaylığı sağlarken, alıcılar POS cihazı olmadan da kart ile anında ödeme yapabilir. Siz de FijiCash çözümünü kullanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, tahsilat risklerini ortadan kaldırın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.