Elektronik Veri İbraz Sistemi (e-Viz) Nedir, Ne İşe Yarar?

14 Ağustos 2024

Dijitalleşmenin her alanda uygulandığı günümüzde, vergi inceleme süreçleri için de elektronik ortamlar kullanılmaya başlanmıştır. Elektronik Veri İbraz Sistemi (e-Viz), işletmelerin ve vergi müfettişlerinin vergi süreçlerinde karşılaştıkları evrak ve belge ibrazını dijital ortama taşıyan yenilikçi bir sistemdir. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde geliştirilen e-Viz sistemi ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Elektronik Veri İbraz Sistemi (e-Viz) Nedir?

Elektronik Veri İbraz Sistemi (e-Viz); mükelleflerin elektronik defter ve belgelerini, incelemeyi yürüten vergi müfettişlerine dijital olarak sunmalarını sağlayan bir platformdur. Bu sistem, işletmelerin vergi süreçlerinde belge ibrazını hızlandırır ve kolaylaştırır.

Yetkili Tanımlama ve Veri İbrazı olmak üzere iki farklı sistemi barındıran e-Viz ile elektronik defter ve belgeler ile elektronik ortamda düzenlenen ve tutulan tüm belgeler, yine elektronik ortam üzerinden vergi müfettişlerine iletilebilmektedir.
e-Viz sistemi, geleneksel kağıt bazlı belge ibrazının dijital dönüşümünü sağlayarak zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesine yardımcı olur.

Elektronik Veri İbraz Sistemi Ne İşe Yarar?

e-Viz, vergi mükelleflerinin vergi müfettişlerine sunmaları gereken defter ve belgelerin elektronik ortamda ibrazını sağlar. Bu sayede fiziksel belge saklama ve ibraz etme zorunluluğunu ortadan kaldırır. Ayrıca e-Viz sistemi ile denetim süreçleri daha şeffaf, hızlı ve güvenli hale gelir. İşletmeler, belgelerini dijital olarak sunarak olası eksiklikleri hızlıca tespit edebilir ve düzeltebilir.

e-Viz sistemi ile aşağıda belirtilen tüm işlemler dijital ortamda gerçekleştirilebilir:

  • Bakanlık tarafından elektronik ortamda düzenlenmesine ve tutulmasına izin verilen elektronik defter ve belgeler ile elektronik ortamda oluşturulabilen diğer tüm belgeler ibraz edilebilir.
  • e-Defter ve e-Belgeler, dijital ortamda yasal süreler dahilinde 7/24 ibraz edilebilir.
  • İbraz yetkilisi olunan tüm vergi incelemeleri için tek bir sistem üzerinden ibraz işlemleri yönetilebilir.
  • İbraz sürecinin aşamaları takip edilebilir.
  • Büyük boyutlu dosyalar ibraz edilebilir.
  • Sisteme yüklenen her bir dosya için dosya değişmezlik bilgisi oluşturularak ibraz edilebilir.
  • e-İmza kullanılarak üretilen belge ile ibraz işlemi yasal olarak belgelendirilebilir.

e-Viz Sisteminin İşleyişi Nasıldır?

e-Viz, bünyesinde Yetkili Tanımlama ve Veri İbrazı olmak üzere iki ayrı sistem barındırır. Bu sistemlerin işleyişi aşağıdaki gibidir:

  • Yetkili Tanımlama Sistemi (YTS): Elektronik ortamda tutulan defter ve belgelerin ibrazına yetkili olan şahıs ve şahısların belirlendiği sistemdir. Yetki belgelerini tanımlamak, müfettişe iletmek ve azletmek üzere Yetkili Tanımlama Sistemi üzerinden erişim sağlanır.
  • Veri İbraz Sistemi: Elektronik defter, elektronik belge ve diğer belgelerin elektronik ortamda ibrazını sağlayan ve ibraz belgesinin üretildiği sistemdir. Veri İbraz Sistemi, Kimlik Yönetim Sistemini (KYS) kullanır. Elektronik defter ve belgeleri yüklemek, e-İmza kullanmak ve müfettişe iletmek için Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak giriş uygulaması üzerinden sisteme erişim sağlanır.

Yukarıda bahsedilen her iki sisteme de “Mükellef Portalı” veya Hazine ve Maliye Bakanlığının e-Viz resmi web sitesi üzerinden giriş yapılabilmektedir. Sistem üzerinden yapılan işlemler vergi müfettişlerine mail olarak iletilir.

Ozan Online Tahsilat Çözümleri

Ozan Online Tahsilat Çözümleri, güvenilir ödeme yöntemleri ile işletmelerin tahsilat süreçlerini kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. Müşteri ve bayilerinizden çevrim içi yöntemlerle güvenilir bir şekilde ödeme almanızı sağlayan online tahsilat çözümleri sayesinde nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz.

Geleneksel yöntemlerin aksine QR, SMS, link veya sanal POS ile ödeme almanızı sağlayan Ozan Online tahsilat çözümleri ile 7/24 tahsilat yapmaya devam edebilirsiniz. Aynı zamanda tüm ödemelerinizi muhasebe ile entegre ederek takip ve raporlama işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, online tahsilat çözümlerinin sunduğu avantajlardan yararlanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.