Türkçedeki karşılığı sahtecilik olan fraud, ödeme sektöründe kullanılan bir terimdir. Fraud hem bireylerin hem de işletmelerin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Kartla yapılan ödemelerde müşterilerin bilgileri dışında kartları ile işlem yapılmasını ifade eden fraud riskini, alınan önlemler ile minimuma düşürmek mümkündür.
Fraud Nedir?
Dolandırıcılık veya sahtecilik anlamına gelen fraud; kart sahibinin izni olmadan kart bilgilerinin kullanılması ile gerçekleştirilen işlemlerdir. Fraud işlemleri çalıntı veya kart bilgileri kopyalanmış bir kart ile gerçekleştirilebilir.
Kart sahipleri ve işletmelerin zarar görmesine sebep olan fraud işlemlerinde, kart sahibinin bilgileri çeşitli yazılımlar kullanılarak kopyalanır ve bu bilgiler ile kart sahibi adına sahte işlem yapılır.
Fraud Şüphesi Nedir?
Fraud şüphesi, kart üzerinden yapılan belirli bir işlem ile ilgili, potansiyel olarak sahtecilik veya dolandırıcılık olduğuna dair şüpheyi ifade eder. Kişinin hesabında anormal aktivite gözlenmesi veya müşterinin alışılmadık şekilde büyük bir harcama yapması fraud şüphesine sebep olabilir.
Fraud Kontrolü Nedir? Nasıl Yapılır?
Fraud kontrolü; olası sahtecilik işlemlerine karşı hem işletmelerin hem de kart sahiplerinin korunmasını amaçlayan güvenlik önlemleridir. Dolandırıcılık faaliyetlerini tanımlama, önleme ve sınırlandırma süreçlerini kapsayan fraud kontrolü, fiziki ve sanal satışlar için kullanılır.
Fraud kontrolleri aşağıdaki gibi yapılabilir:
- Kartın arka yüzünde yer alan CVV güvenlik kodu sorgulanır.
- Yüksek meblağlı işlemlerde dolandırıcılık veya sahtecilikten şüphe edilebilir.
- Ödeme işlemi sırasında kart bilgilerinin birçok kez yanlış girilmesi şüpheli bir durum olduğuna işaret edebilir.
- T.C. kimlik bilgilerinin talep edilmesi, şüpheli durumların göstergesi olabilir.
- Ürün veya hizmetlerin gereğinden fazla satın alınması, dolandırıcılık işlemlerine kanıt olabilir.
Fraud Kontrol Noktaları Nelerdir?
Online işletmeler, sahtecilik işlemlerini minimuma indirmek amacıyla fraud kontrollerini uygular. Fraud kontrol noktaları ile olası dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçmek mümkündür.
Fraud kontrol noktaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Sanal POS: Online alışverişlerde güvenli ödeme altyapısının sunulması sanal POS ile mümkündür. TCMB lisanslı, PCI-DSS Level 1 sertifikasına sahip ve fraud önleme hizmeti sunan sanal POS sağlayıcıları, iş yerlerini olası sahtecilik işlemlerine karşı korur.
- CVV Güvenliği: Dolandırıcılık girişimlerinde en çok kullanılan yöntem, kişinin kart bilgilerinin kopyalanmasıdır. Kart bilgileri kopyalanırken çoğunlukla kartın arka kısmında yer alan CVV kodu kopyalanamaz. Bu sebeple işletmeler, dolandırıcılık riskini azaltmak adına ödeme sırasında CVV kodunu sorgulamalıdır.
- 3D Secure: 3D Secure kullanılarak yapılan işlemlerde, kullanıcılardan ek bir doğrulama istenir. Bu ek doğrulama adımı, kullanıcı onayı olmadan işlem yapılmasının önüne geçer.
- Limit Kontrolü ve Ret İşlemler: Dolandırıcılar, kişinin kart bilgilerini ele geçirdiğinde, kart limitini bilmedikleri için birçok kez deneme yapabilir. Dolayısıyla şüpheli işlemlerin önüne geçebilmek için, ödeme sırasında alınan ret işlem denemeleri ve sonrasında onay alan bağlantılı işlemlerin incelenmesi gerekir.
- İşlem Sınırlamaları: Özellikle B2C alışverişler için işlem sınırlamaları ve beklenmedik adetlerde yapılan alışverişleri takip etmek, sahteciliklerin önüne geçilmesini sağlar.
- Adres Kontrolleri: Tüm alışverişlerde müşterilerin verdikleri adresler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Farklı müşterilerin siparişlerinin aynı adrese verilmesi ve bu durumun tespit edilmesi fraud risklerinin önüne geçer.
- Farklı Üyeliklerde Aynı Kart Kullanımı: Sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinde çoğunlukla farklı üyeliklerde aynı kart kullanılır. Bu durumların kontrol edilmesi ve önlem alınması önemlidir.
- IP Adresi Kontrolü: Farklı IP adresleri üzerinden yapılan alışverişlerin kontrol edilmeli ve geçerli bir IP adresi kullanılıp kullanılmadığı tespit edilmelidir.
“Fraud Şüphesi Oluştu” Ne Demek?
“Fraud Şüphesi Oluştu” mesajı; banka veya kredi kartı kullanılırken ortaya çıkan sahtecilik durumunu gösterir. Bu mesaj, hatalı bilgi veya sahte kart ile işlem yapılmaya çalışıldığında kişiyi uyarmak için gönderilir.
Fraud şüphesi meydana geldiğinde, dolandırıcılık şüphesi oluştuğu için kartın kullanımına izin verilmez. Bu durumda kullanıcıdan manuel onay vermesi istenir. Kullanıcı, manuel onayı almadan kartını kullanmaya devam edemez.
“Fraud Kontrolünü Geçemedi” Ne Demek?
“Fraud Kontrolünü Geçemedi” uyarısı, kişinin ödeme aracı olarak kullandığı kart hakkında kayıp veya çalıntı bildirimi olduğunu gösterir. Ancak bu uyarıyı bazen kartın gerçek sahibi de alabilir. Bu durum, kart sahibinin kart bilgilerini hatalı girmiş olabileceğini gösterir.
Fraud Durumuyla Karşılaşmamak İçin Neler Yapılması Gerekir?
Fraud riskinin tamamen önlenmesi mümkün değildir. Ancak fraud risklerini minimize etmek için yukarıda saydığımız fraud kontrol noktalarına dikkat edilmesi gerekir.
Sahtecilik ve dolandırıcılıktan korunmak için işletmelerin alabileceği en büyük önlem, güvenilir sanal POS sağlayıcılarını tercih etmektir. Buna ek olarak işletmeler, ödeme süreçlerini dikkatli bir şekilde yönetmeli ve periyodik olarak kontrolleri yapmalıdır.
Ozan Sanal POS Çözümü
Fraud riskinden korunmak ve fraud kontrolü yapmak isteyen işletmelerin ilk dikkat etmesi gereken güvenilir ödeme yöntemlerini tercih etmektir. Ozan Sanal POS, işletmelerin online ödeme işlemlerini güvenli bir ortamda gerçekleştirmesini sağlar.
Ozan Sanal POS’un farklı sektörlere ve ihtiyaçlara özel olarak geliştirilen fraud önleme sistemi ile şüpheli işlemlere karşı işletmenizi koruma altına alabilirsiniz. Siz de hem işletmeniz hem de müşterilerinize güvenilir alışveriş ortamı sunmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, sahtecilik koruması ile her zaman güvende olun!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.