Çağdaş dünyanın değişen dinamiklerine hazır olman ve geleceği düşünerek sürdürülebilir stratejiler geliştirmen sana başarının anahtarını sunabilir. Özellikle gençler için ekonomi yönetimi, değerlendirmeleri gereken konuların başında yer alır. Doğru bir ekonomi yönetimi gelecek yıllarda tökezlememen ve mutlu bir hayat sürdürmen için büyük kazanımlar yaratabilir. Bu nedenle iyi bir iş insanı olmadan önce kişisel ekonomini ele almalı ve yapabileceklerini düşünmelisin. Kişisel ekonomin için 30 yaşına gelmeden yapman gereken 7 şeyi derlediğimiz yazımızı şimdi okuyabilirsin.
1. Kendini Finansal Okuryazarlık Alanında Geliştir
Kişisel ekonomiye giriş için öncelikle paranın nasıl kullanıldığını anlaman gerek. Bu dünyada kullanılan terimleri bilmeli, hesaplamalardan anlamalısın. Kazandığın parayı nasıl yönetip çoğaltabileceğini bilmen finansal okuryazarlıktan geçer. Bu nedenle iktisadi gelişmeler ile ilgili analizleri inceleyebilir, sana katkısı olacak alanlardaki haber ve raporları okuyabilirsin.
2. Çok Sayıda Yabancı Dil Öğren
Kişisel ekonomini en iyi şekilde yönetmen için dünya ile iş birliği yapabilmen ve bağlantı kurabilmen gerekir. Bunun için de yabancı dil bilmelisin. İngilizce iyi bir ekonomi yönetimi için olmazsa olmazdır. Bunun yanında Almanca, Rusça, Fransızca, İspanyolca gibi dilleri öğrenebilir, Çin gibi yükselen ülkelerin farkında olup o ülkelerin dillerine de yönelebilirsin. Hem unutma ki az kişinin bildiği diller çok daha değerlidir.
3. Mutlaka Bir Üniversite Diploması Kazan
Üniversite diploması şart mı? Günümüzün küresel dünyasında iyi bir konuma gelebilmek için en az bir diploma şart, evet. Hatta ikinci ve üçüncü üniversite diplomalarını da kazanman gerekebilir. Lisans diplomasının dünya çapında geçerliliği bulunur. Ancak yönetici olmak, toplantı ve organizasyonlara katılmak, beyaz yakalılar arasına girmek istiyorsan yüksek lisans hatta doktora yapmalısın. Üniversite sadece bir ön onaydır. Bu onayı sürekli hale getirmek senin elinde.
4. Birikim ve Emeklilik Fonu İçin Hemen Harekete Geç
Birikim ve emeklilik fonu için ne kadar erken harekete geçersen o kadar iyi. 30 yaşına geldiğinde hala bir sigortan yoksa bu büyük bir sorun haline gelebilir. Geleceğini garanti altına almanın bir yoludur fonlar. Bu nedenle geç kalmadan birikim yapmaya başlamalısın.
5. Sermaye Kaynaklarını Araştır
Günümüzde birçok farklı meslek grubu için özel teşvikler yapılmakta ve sermaye kanalları oluşturulmaktadır. Mesleğinle ilgili ekonomi yönetimi yaparken tüm fon kaynakları hakkında bilgi sahibi olmalısın. Ekonomik raporları okumalı, iktisat zirvelerini takip etmeli, yurt içi ve yurt dışı kişisel finans ve fonlar ile ilgili destek sunan firmalar hakkında bilgi sahibi olmalısın. Unutma ki büyük bütçeye sahip olan birçok ünlü firma bu noktaya yıllar önce aldıkları küçük miktarlardaki destekler sayesinde ulaştı.
6. Dijital Dünyaya Hakim Ol
Meslek sahibi olduğunda bunu 360 derecede yönetebilmen gerekir. Online ve offline pazarlardaki etkileşim kanallarını çok iyi kullanmalı ve mesleğini dijitale uyarlayabilmelisin. Para yönetimi çok boyutlu bir disiplindir. Özellikle dijital finans alanında kullanılan yöntemleri ve para uygulamalarını çok iyi şekilde öğrenmelisin.
7. Doğru Girişimler İçin Para Ayır
Günümüzde inanılmaz kaynaklara sahip olma artık eski önemini kaybetmiş durumda. Bütçen düşük de olsa bunu efektif bir şekilde kullanabilmelisin. Para ayırman gereken girişimleri ince eleyip sık dokumalısın. Çok para kazanmanın ve biriktirmenin, tasarruf yöntemleri ile ilgili bir bellek oluşturmanın en etkili yolu öncelikle küçük bütçeleri yönetmekten geçer.
Kişisel ekonominin hakimi olmak için Kolay Bütçe Hazırlama Yöntemleri ve Acil Durum Fonu Oluşturmanın Faydaları yazılarımızı mutlaka okumanı tavsiye ederiz!
Kişisel Ekonomini Doğru Yönetmek İçin Ozan SuperApp’le Tanış
Unutmaman gereken bir şey daha var. 30 yaşına gelmeden önce mutlaka Ozan SuperApp ile tanışmalısın. Ozan SuperApp’le farklı para birimlerinde hesap açabilir, Ozan SuperApp hesapları arası haftanın her günü ve günün her saati para transferi yapabilirsin.
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.