Kredi Notu Nedir ve Nasıl Öğrenilir?

25 Nisan 2024

Tüketicilerin kredi başvuruları değerlendirilirken kredi notları dikkate alınır. Her müşterinin kredi süreci, kredi notuna ve başvurduğu kredi türüne göre değişiklik gösterir. Düşük kredi notuna sahip olan müşteriler riskli grupta değerlendirilirken, yüksek kredi notuna sahip olanların kredi başvuru süreçleri genellikle olumlu sonuçlanır.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu; bankalar ve finans kuruluşları tarafından bireylerin kredi geri ödeme olasılıklarını değerlendirmek için kullandıkları bir ölçüm sistemidir. Kredi notu belirlenirken, bireylerin geçmişteki finansal hareketleri incelenir. Geçmişteki kredi ve borç ödeme performansına göre bir hesaplama yapılır ve tüketiciye sağlanacak kredi limiti belirlenir.

Her tüketicinin kredi notu farklıdır. Kişilerin ödeme alışkanlıklarına göre belirlenen kredi notu; 0 ile 1900 puan arasında değişiklik gösterir. Puan yükseldikçe, kullanıcının temsil ettiği risk seviyesi de düşer. Yani yüksek kredi notu, daha düşük faiz oranları ile daha kolay kredi onayı almak anlamına gelir.

Kredi Notu Neden Önemlidir?

Kredi notu kişinin borç ödeme alışkanlıklarını yansıtır ve finansal hayatın birçok alanını etkiler. Kredi kartı başvurusu, konut kredisi, araç kredisi ve diğer kredi türleri için bankaya başvuru yaptığınızda kredi siciliniz incelenir ve buna göre kredi notunuz belirlenir. Dolayısıyla kredi notunuz ne kadar yüksekse kredi onayı almanız ve bankaların sunduğu düşük faizli kredi fırsatlarından yararlanmanız kolaylaşır.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kredi kartı borç ödeme, kredi kullanım sıklığı ve yeni açılan krediler gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu metriklerin her biri kredi notunu farklı oranda etkiler.

Kredi notu hesaplanırken dikkate alınan faktörler aşağıdaki gibidir:

Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları

Kredi notunun yüzde 45’ini oluşturan kredili ürün ödemelerinin düzenli yapılması, kredi notunun yükselmesini sağlar. Kredili ürünler arasında kredi kartı, krediler ve kredili mevduat hesapları yer alır. Her dönem ödemelerin, son ödeme tarihi geçmeden ve eksiksiz olarak yapılması dikkate alınır.

Hesap ve Bakiyelerin Mevcut Durumu

Kredi notunu etkileyen ikinci faktör, hesap ve bakiyelerin mevcut durumudur. Kredi puanı üzerinde yüzde 32 etkisi bulunan bu grupta; geçmişteki krediler, teminatlı/teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve müşteri limitleri dikkate alınır.

Kredi Kullanım Yoğunluğu

Bireylerin kredi kullanma sıklıkları da kredi puanını yüzde 18 oranında etkileyen bir başka faktördür. Sık sık kredi kullanan ve ödemelerini düzenli olarak yapan bir kişinin kredi notu, hiç kredi kullanmamış veya az sayıda kredi kullanmış bir tüketiciye göre daha yüksek olabilmektedir.

Yeni Açılan Kredili Ürünler

Kredi notu hesaplamasında yüzde 5’lik bölümü yeni açılan kredili ürünler oluşturur. Henüz ödeme performansı belli olmayan ve yakın zamanda alınan krediler bu grupta yer alır. Ancak bu faktör, kredi puanını çoğunlukla olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü tüketici yeni kredi çektiği ve ilk taksitine kadar borçlu olarak gözüktüğü için ödeme performansı da belirsizdir. Ödemelerin düzenli bir şekilde yapılmasıyla birlikte kredi puanı da yükselecektir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi notunuzu öğrenmenin farklı yolları bulunur. Kredi puanı öğrenmenin ilk yolu Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından yetkilendirilen lisanslı kuruluş Findeks’tir. Findeks’in resmi web sitesini ziyaret edip üye olarak, kredi notunuzu ve detaylı risk raporunuzu öğrenebilirsiniz.

Kredi notunuzu öğrenmek için diğer bir seçenek ise bankalardır. Bazı bankalar, internet bankacılığı veya mobil uygulamaları üzerinden kendi müşterilerine kredi puanı sorgulama hizmeti vermektedir.

Yukarıdakilere ek olarak SMS ile de hızlı bir şekilde kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Cep telefonunuzdan T.C. kimlik numaranızı ve boşluk bırakarak doğum yılınızı yazıp 1122’ye SMS göndererek kredi puanınızı sorgulayabilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunuzu korumak veya yükseltmek için yapabileceğiniz birkaç şey bulunur. Ancak temelde kredili ürünlerinizin ödemelerini düzenli olarak yaparak kredi puanınızı koruyabilir veya yükseltebilirsiniz.

Kredi notunu yükseltmek için yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:

  • Borçlarınızı zamanında ve eksiksiz olarak ödeyin.
  • Borçluluk oranınızı düşürün.
  • Küçük çaplı ihtiyaçlarınızı kredi ile karşılayın ve bu kredi borçlarınızı düzenli ödeyin.
  • Mevcut kredi kartlarınızı sorumlu bir şekilde kullanın ve kredi kartlarınızdan otomatik ödeme talimatı verin.

Kredi notunu yükseltmek zaman alabilir. Ancak tüketicilerin bu noktada istikrarlı olması ve ödeme alışkanlıklarını düzenlemesi son derece önemlidir.

Ozan FijiCash Çözümü

Ozan’ın tedarikçi ve bayilik sistemi ile çalışan işletmelere özel olarak geliştirdiği FijiCash çözümü, POS cihazının bulunmadığı durumlarda alıcının kartı ile satıcıya ödeme yapabilmesini sağlar.

Küçük, orta ve büyük ölçekli tüm işletmelerin kullanımına uygun olan Ozan FijiCash çözümünde işletmelerin alacakları, bayi adına tahsis edilen kredi kartı limiti kadar güvence altına alınır. Bu sayede ödeme günü geldiğinde ilgili ödeme otomatik olarak alıcı hesabına aktarılır.

Kredi kartı ile nakit tahsilatı, taksitlendirme ve kart avantajları, detaylı raporlama ve muhasebe entegrasyonu gibi birçok avantajı bulunan FijiCash çözümünü kullanmaya başlamak için siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, FijiCash’in sunduğu avantajlardan yararlanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.