Anime severlerin çoğunlukla bildiği, kendine has bir çizim stili olan ve Japon kültürü ile özdeşleşen mangalar hakkında ne biliyorsun?
Çoğu kişi manganın ne olduğunu az çok tahmin edip mangayı anime sayesinde biliyor olsa da manga kültürü bundan çok daha fazlasıdır. Dünyada popüler olan, çizimleri dramalara veya animelere uyarlanmış birçok manga bulunmakta. Peki, sen de bu dünyanın içine girmek ister misin?
İşte manga kültürü hakkında bilmen gereken her şey!
Manga Ne Demek?
Japonca “çizgi roman” anlamına gelen manganın geçmişi çok eski tarihlere dayanmaktadır. İlk mangalar hayvan resimleri ve metin içermeyen çizgi romanlardan oluşmuşken, günümüzde birbirinden farklı türlerde mangalar vardır ve çoğu manga çizerinin kendine ait bir çizim stili bulunmaktadır.
Manga Nasıl Okunur?
Manganın okunma biçimi bildiğimiz Marvel ve DC çizgi romanlarından farklıdır. Sayfalar soldan sağa çevrilerek okunur. Eğer tek bir sayfada birden fazla resim ve konuşma balonu varsa mangayı okumaya en üst sağdan başlamalısın. Yani, baloncuklar sağdan sola okunur ve resimlere ise yukarıdan aşağıya doğru bakılır.
Manga Nasıl Çizilir?
Manga çizmenin pek çok stili ve yolu vardır. Eğer hiçbir bilgin yoksa manga çizim kitapları alarak veya tutorial izleyerek manga çizmeyi öğrenebilirsin. Bunun yanı sıra eğer manga çizimlerini dijital ortamda yapmak istiyorsan dijital manga çizimleri için çeşitli programlar da deneyip satın alabilirsin.
Manga Kaç Yaş Üstüne Uygundur?
Her türde manga olduğu için her yaş grubuna hitap eden manga çeşitleri de bulunur. Ancak bazı manga türlerinde şiddet, cinsellik ve korku öğeleri bulunduğu için bu tür mangalar 18 yaş üstüne hitap eder.
Manga Nerede Satılır?
İstediğin mangayı online alışveriş sitelerinden, sahaflardan veya manga ürünleri satan dükkanlardan bulabilirsin. Eğer vintage veya ilk basım mangalara sahip olmak istiyorsan koleksiyoncularla görüşüp istediğin manga üzerine anlaşma yapabilirsin.
Manga ve Anime Arasındaki Fark Nedir?
Manga, Japon çizgi romanıdır. Anime ise Japon çizgi dizi ve animasyonlara verilen isimdir. Çoğu anime birer manga uyarlamasıdır. Yani, bir manganın uyarlaması olan animeyi renklendirilmiş, hareketlendirilmiş ve ses efekti verilmiş versiyonu olarak tanımlayabiliriz.
Manga Okuyana Ne Denir?
Manga okuyan ve sevene “otaku” denir. Ancak otaku sadece manga okuyan ve sevenler için kullanılmaz. Aynı zamanda anime izleyen ve anime seven kişiler için de bu terim kullanılır.
Otakular normal manga okuyanlarından farklı olarak mangaya daha fazla ilgi duyarlar ve sadece okumakla kalmayıp manga üzerine tartışmayı ve teoriler üretmeyi de çok severler.
Mangaka Nedir?
Manga çizerlerine kısaca mangaka denir. Mangakalar hem manga çizebilir hem de çizimlerini satabilir.
Manga Türleri Nelerdir?
Birbirinden farklı konular içeren çeşitli manga türleri bulunur.
Shounen mangaların daha çok erkeklere hitap ettiği söylenir ve içerisinde bol aksiyon vardır. Ancak sadece erkeklerin bu türü seveceği gibi bir kanı yoktur.
Seinen mangalar ise Shounen mangaların bir üst seviyesi olarak görülebilir. Bu mangalarda şiddet öğeleri daha fazladır ve insanı rahatsız edebilir. Bu yüzden Seinen mangalar genellikle 18 yaş üstüne hitap eder.
Shoujo ve Josei mangalar aşk ve dramı ana konu olarak işler. Ancak Josei mangalar genellikle yetişkinlere yönelik içerikler baskındır.
Kodomomuke mangalara çocuk mangası denir ve daha eğlenceli konuları ele alırlar. Bu manga türünde şiddet ve cinsellik yoktur.
Manga ile Manhwa Arasındaki Fark Nedir?
Manga ve Manhwa çizim tekniği ve türleri açısından birbirine benzerdir. Ancak Manga Japonya’ya, Manhwa ise Kore’ye özel bir çizgi roman türüdür.
Manhwalar sağdan sola doğru okunur. Birçok dijital platformda Manga ve Manhwa birbiri ile karıştırılsa da aldığın eserin üzerindeki bilgilerden hangisi olduğunu ayırt edebilirsin.
Webtoon Nedir?
Webtoon özellikle Güney Koreliler tarafından üretilen bir çizgi roman biçimidir. İnternet anlamına gelen “web” ve çizgi film anlamına gelen “cartoon” kelimelerinin birleşiminden oluşan
Webtoonların bazıları hızlı okunduğunda karakterler hareket ediyor gibi görünür. Webtoonlar telefon, tablet veya bilgisayar gibi elektronik cihazlarda okunabilecek biçimde, dijital olarak hazırlanırlar, bu yüzden yukarıdan aşağıya doğru okumak gerekir.
Manga ile Manhua Arasındaki Fark Nedir?
Manhua tıpkı Manhwa ve Manga gibi bir çizgi roman türüdür. Ancak Manga Japonya’ya aitken, Manhua Çin’e aittir ve geçmişi çok daha eskiye dayanır.
İlk Manhualar Çin İmparatorluğu zamanında bilinen mistik hikayeleri anlatan illüstrasyonlardan oluşmaktadır. Zamanla Manhua da tıpkı Manga gibi gelişmiş ve günümüzdeki modern şeklini almıştır. Birçok farklı temada ve türde Manhua bulabilir ve okuyabilirsin!
Dünyanın En Çok Satan Mangası Nedir?
Dünyanın en çok satan manga serisi One Piece’tir! İlk defa 1997 yılında yayınlanan One Piece, dünya çapında rekor kırarak sadece en çok satan manga değil, en çok satan çizgi roman ünvanını da almıştır.
Günümüzde de hala basımı devam eden ve yeni serileri çıkan One Piece, korsan temalı bir macera mangasıdır. Sadece mangası ile popüler olmakla kalmayıp, animeleri ile de bayağı popüler olmuş ve dünya çapında ün kazanmıştır.
En Popüler Mangalar Nelerdir?
Dünya çapında popülerlik kazanmış birbirinden farklı binlerce manga türü bulunur. Eğer yeni yeni manga okumaya başladıysan ve manga kültürünü geliştirmek istiyorsan en popüler mangaları okuyarak bu işe başlayabilirsin!
Klasik manga severlerin rafında bulundurduğu en popüler mangalara Bleach, Fullmetal Alchemist, Death Note, Attack on Titan, Pandora Hearts ve Dragon Ball örnek verilebilir. Ancak bu mangalar dışında birçok popüler manga serisini de kütüphanene ekleyebilirsin.
Senin için hazırladığımız Manga kültürü hakkında bilmen gerekenler manga kültürünü tanımanda ve daha iyi anlamanda yardımcı olacaktır! Manga kültürü dışında bilmen gereken bir diğer şey de dijital finansta devrim yaratan Ozan SuperApp!
Ozan SuperApp sayesinde QR kodla ödeme ve 7/24 para transferi yapabilir, harcadıkça kazanacağın Cashback kampanyalarından faydalanabilirsin. Sen de Ozan SuperApp’i indir, bu kazançlı dünyaya hemen katıl!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.