Yalnızca Facebook’a kattığı diğer üst düzey sosyal markalarla değil, Oculus Rift gibi sanal gerçeklik projeleriyle de dikkat çeken Mark Zuckerberg, bir metaverse yaratacağı haberiyle gündemde!
Bir yandan Microsoft’tan “eğlence metaverse”ü geliştirme projesinin haberi gelirken Amazon ve Epic Games gibi büyük şirketler de yakından takip ediyor. O yüzden bu aralar herkesin aklındaki soru: Metaverse nedir?
Yıllar öncesinden birçok filmde ve öyküde sıklıkla bizlere yeşil ışık yakan metaverse kavramı çok yakında hayatın normalleri arasında yer alacak. Metaverse dünyasının keşfine çıkarken, internetin varisi olmaya aday bu sanal evren ile alakalı ihtiyaç duyacağın tüm bilgileri senin için sıraladık:
Metaverse Ne Demek?
Metaverse, Türkçe karşılığı “evren” olan “universe” kelimesinden esinlenilerek türetilen bir kavram. Antik Yunanca’da “öte” anlamına gelen “meta” sözcüğü ile “universe” kelimesi birleştikten sonra “öte evren” ya da “evren ötesi” diye Türkçe’ye çevrilebilecek bir anlama sahip. Güncel kullanımı ise gerçek ve sanal dünyanın tam ortasında, ikisinden de parçalar taşıyan yeni bir ortam olarak karşımıza çıkıyor.
Metaverse kelimesi ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’ın Snow Crash romanında kullanılıyor. Romanda metaverse; sanal ortamlar, artırılmış gerçeklik ve internetin bir arada bulunduğu bir evren olarak tasvir ediliyor.
Metaverse dünyasında karşılaşacağın en önemli yeniliklerden biri de zaten internet dünyasında aradığın her ne varsa resmen karşında bulacak olman. Bunu lütfen bir benzetme ya da gönderme olarak algılama çünkü metaverse tam anlamıyla aradığın her şeyi birebir tecrübe edebileceğin 3 boyutlu bir dünya!
Facebook’un kurucusu Zuckerberg de metaverse’ü “Sadece bakmayıp, içinde olacağınız bir internet” sözleriyle tanımlıyor. Bugün ekrana bakıp gördüğün her ne varsa çok yakın bir gelecekte onları yanı başında bulacaksın! Hatta o gördüklerini deneyecek, deneyimleyecek ve dokunacaksın.
Metaverse ile bambaşka bir yaşamın kapılarını aralayacağın kesin. Yalnızca eğlence için değil, çalışma ve eğitim hayatına yönelik tüm gereksinimlerin için de metaverse yeni alternatifin olacak!
Popüler Kültürden Metaverse Örnekleri
Metaverse kavramının ve bu dijital evrene dair bilmek istediklerinin popüler kültürdeki gelecekçi yaklaşımlarına pek çok örnek bulmak mümkün. Kavramı daha iyi anlaman için biraz tanıdık filmlerden söz edelim:
The Matrix
Metaverse kavramını beyaz perdede belki de en belirgin hatlarıyla gösteren en popüler yapım elbette The Matrix. Film, Neo’nun kırmızı hapı seçerek yaşadığı metaverse’ten gerçek dünyaya geçmesi ve Morpheus tarafından uyandırılmasıyla başlıyor. Aslında gerçek sandığı yaşantının sanal bir ütopya olduğunu anlayan Neo, film boyunca çeşitli makineler aracılığıyla bir metaverse olan Matrix evrenine gerçek dünyadan bağlanabiliyor. Tam olarak sanal gerçekliğin girift halini yansıtan The Matrix filminde, bugün yaratılmak istenen metaverse evreninin gizlerini açıkça görebilirsin.
Ready Player One
Oyun severlerin bayıldığı Steven Spielberg imzalı Ready Player One ise metaverse evreninde geçen yeni filmlerden biri. Gerçek insanlar ve oyun dünyasından kahramanların birlikte varolduğu OASIS adlı sanal gerçeklik dünyasında nefes kesici bir macera anlatılıyor. Matrix sanal evrenleri eleştirirken, Ready Player One olasılıkların sınırlarını eğlenceli bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle de oyun teknolojilerinin geleceği hakkında tutarlı fikirler veriyor.
Oyunlarda Metaverse
Second Life
İnteraktif metaverse dendiğinde, oyun dünyasının gediklileri için ilk akla gelen oyun elbette Second Life. Grafikleri ve oyun mekanikleri biraz eskise de geniş kapsamlı bir gerçek hayat simülasyonu sunuyor. Çünkü Second Life’taki tüm karakterler gerçek insanlar tarafından kontrol ediliyor. Sen de dahil tüm oyuncular; binalar inşa ediyor, adalar satın alıyor ve kendi evrenini dilediği gibi yaratabiliyor. Aktif oynandığı dönemde birçok marka Second Life’a reklam yerleştirmeleri yaparak bu simülasyonun değerini ortaya koymuştu.
Fortnite
Epic Games ise metaverse’ü yakından takip eden firmalar arasında. Fortnite üzerinden 7 Ağustos 2021 tarihinde yapılan oyun içi canlı etkinliği Ariana Grande konseri büyük ses getirdi. Grande’nin ardından ünlü rap yıldızı Travis Scott’un sahneye çıkışıyla canlı izleyici sayısı 12.3 milyonu aştı. Fortnite estetiğiyle 3D modelleri çıkarılan sanatçılar, göklere uzanan okyanuslar ve parıltılı salıncaklardan oluşan büyüleyici görseller ile sanal bir sahne şovu gerçekleştirirken bu şöleni izleyip bir yandan da mini oyunlara katılan oyuncular için gerçeklik yeniden yazıldı.
Minecraft
Minecraft ise metaverse’e dair oyun camiasının en popüler yapımlarından. Tüm varlığı senin hayal gücüne ve yeteneğine bağlı olan bu evrenin hem kurucusu hem de kullanıcısı olabileceğin oyunda, her şey oyuncunun elinde. Sınırsız bir yaratım gücü ile çevreyi dilediğin gibi değiştirebiliyor olman gelmekte olan metaverse’ün de en büyük özelliklerinden olacak.
World of Warcraft
Sanal bir ortamın en az gerçeklikteki kadar sıkı bir ekonomik kurduğunu ise geçmişteki birçok oyunda gördük. World of Warcraft ve Eve Online gibi MMORPG oyunlarının hem oyun içi hem de item satışlarıyla gerçek dünyaya sızan sağlam bir ekonomik yapısı var. Metaverse’ün de bir diğer özelliği kendine has ekonomik sistemi olacak.
Peki Metaverse Ne Zaman Çıkıyor?
Hem teknolojik alt yapıların gelişmesi hem de kavramın kabulü açısından “şu tarihte metaverse çıkıyor” demek pek mümkün değil. Fütüristler metaverse’ün doğuşunun halihazırda yaşanıyor olduğunu düşünüyor. Tıpkı internet örneğinde olduğu gibi gelişim içinde bir süreç olarak tanımlanıyor.
Artırılmış gerçeklikten Instagram filtrelerine, harcama yöntemlerimizden sanal gerçeklik teknolojilerine kadar metaverse’ün yavaş yavaş hayatımıza girdiği kuşkusuz. Facebook, Microsoft ve Amazon’un yaptığı açıklamalara göre ise önümüzdeki 5 yıl içinde internetin yerini metaverse alacak gibi görünüyor.
Saniyeler aktıkça bile eski halinden eser kalmayan internet dünyasında, metaverse’ün yaratımına katkıda bulunan dijital devrimleri tanımanın ayrı bir önemi var. Bunlar arasında belki de en işlevsel kategoriler arasında yer alan SuperApp kullanımı, özellikle dijital finans dünyasının metaverse’ünü çoktan başlattı bile.
Ülkemizde SuperApp kullanımının en sağlam oluşumu olan Ozan SuperApp ile sen de dijital finans kanatlarını kullanarak uçuşa geç! Hemen Ozan SuperApp’i indir, 7/24 para transferinden QR kod kullanımına; Cashback avantajları ve oyundan dijital servislere değin her ihtiyacını anında karşılayabileceğin bu eşsiz evrene adımını at!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.