Nakit Akışı Nedir? Neden Önemlidir?

21 Aralık 2023

Nakit akışı, şirketlerin finansal sağlığı ve sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir. İşletmenin kasasına giren ve çıkan nakit miktarını ifade eden nakit akışının iyi bir şekilde yönetilmesi için gelir ve giderler arasındaki dengenin sağlanması gerekir. İyi bir nakit akışı, işletmelerin likiditesini ve büyüme potansiyelini desteklemesine yardımcı olur.

Nakit Akışı Nedir?

Nakit akışı, bir işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği nakit miktarıdır. Şirketin hizmet veya ürün satışlarından elde ettiği gelirler, bu gelirler sonucu ödenen borçlar, operasyonel süreçler ve yatırımlar gibi şirkete giren ve çıkan nakit miktarları, nakit akışı ile görülebilir.

Nakit Akışı Neden Önemlidir?

Nakit akışı, işletmenin sürdürülebilirliği ve büyümesi açısından hayati öneme sahiptir. Şirketler büyümek ve operasyonel süreçlerini sürdürebilmek için nakde ihtiyaç duyar. Bu sebeple nakit giriş ve çıkışları arasında bir denge bulunmalıdır.
Nakit akışının etkin bir şekilde yapılması, işletmelerin finansal dengeyi sağlamasına, operasyonel süreçleri için kullandığı kaynakları doğru yönetmesine ve büyüme fırsatlarını değerlendirmesine yardımcı olur.

Şirket – Tedarikçi Alışverişinde Nakit Akışının Önemi

Nakit akışının verimli olması hem işletmeler hem de tedarikçiler için oldukça önemlidir ve iki taraf için de avantajları bulunur.
Şirketler, nakit akışını etkin bir şekilde yöneterek finansal süreçleri ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırırken; tedarikçiler, ödemelerin gecikmesi gibi risklerin önüne geçerek tahsilat garantisi sağlar.

Şirketler İçin Nakit Akışının Önemi

  • Şirketlerin tedarikçileri ile olan ilişkilerinin güçlenmesini sağlar.
  • Çek ve senet kullanımı azalır.
  • Satın alma yönetiminin verimli olmasını sağlar.
  • Daha uzun ödeme vadeleri üzerinde anlaşma yapma olanağı sunar.
  • Farklı ödeme seçenekleri sunar.

Tedarikçiler İçin Nakit Akışının Önemi

  • Nakit tahsilat garantisi ve kolaylığı sağlar.
  • Vade gününü beklemeden erken tahsilat imkanı sunar.
  • İstikrarlı nakit akışı, yönetimde avantaj sağlar.
  • Tahsilatların takibi ve muhasebe işlemleri kolaylaşır.

Etkili Nakit Akışının Avantajları

Nakit akışı, şirketlerin finansal başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Şirketlerin kasasına giren ve çıkan parayı ifade eden nakit akışının iyi yönetilmesi hem şirketler hem de tedarikçiler için bir dizi avantajı da beraberinde getirir.

İşletmelerin maaş ödemeleri, tedarikçi ve müşteri ödemeleri gibi farklı finansal yükümlülükleri bulunur. Nakit akışının kontrol altında olmaması durumunda işletme, ödemelerini yerine getiremez ve finansal zorlanma yaşayabilir.

Nakit akışının etkili bir şekilde yönetilmesi işletmelerin ticari varlığını sürdürebilmesi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda likiditeyi artırma, finansal planlamanın doğru bir şekilde yapılması, borçlanma maliyetlerini minimum seviyeye düşürme ve büyüme stratejilerini destekleme de etkili nakit akışının avantajları arasında yer alır.

Etkili Nakit Akışı Çözümü: Ozan FijiCash

Nakit akışı, her işletme için kritik bir unsurdur ve doğru yönetildiği takdirde işletmelerin uzun vadeli başarılarında önemli rol oynar. Ozan FijiCash, işletmelerin POS cihazı olmadığı durumlarda da alıcıların kartıyla ödeme yapmasını sağlayan bir tahsilat çözümüdür. Bu sayede satıcı veya alıcı POS cihazına gerek duymadan anında ödeme yapabilir ve ödemelerini alabilir.

FijiCash çözümünün hem tedarikçiler hem de alıcılar birçok avantajı bulunur. Alıcılar, POS cihazı olmadan da ödeme yaparken aynı zamanda kartın taksitli ödeme seçeneklerinden de faydalanabilir. Ödemelerin zamanında yapılmaması veya gecikmesi gibi durumlar da FijiCash çözümü ile ortadan kalkar. Tedarikçiler ise FijiCash çözümü ile mal veya hizmet satışından doğan alacaklarını nakit olarak tahsil edebilir. Bu sayede tahsilat riskleri ortadan kalkar ve nakit akışı hızlanır.

FijiCash çözümünün önemli avantajlarından biri de detaylı raporlama ve muhasebe entegrasyonu özelliğine sahip olmasıdır.

Böylece ödemeler kolayca takip edilebilir ve tek ekrandan raporlanabilir. Siz de FijiCash’in avantajlarından yararlanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, nakit akışınızı hızlandırın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.