Ödeme Kaydedici Cihaz Tebliği Detayları Nelerdir?

29 Temmuz 2024

Ödeme kaydedici cihazlar, işletmelerin finansal işlemlerini kayıt altına almaları için kritik öneme sahiptir. 30 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 557 No’lu Tebliği ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazların (YN ÖKC) kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Bu tebliğin detaylarını anlamak, işletmelerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri açısından büyük önem taşır.

VUK 557 Kimleri Kapsıyor?

Vergi Usul Kanunu’nun 557 No’lu Tebliği, perakende satış yapan ve hizmet sunan tüm işletmeleri kapsamaktadır. Bu kapsam, küçük esnaftan büyük zincir mağazalara kadar geniş bir yelpazeyi içine alır. Tebliğ hem satış noktası cihazlarını hem de internet üzerinden satış yapan işletmeleri içermektedir.

Aynı zamanda yeni tebliğ hem eski nesil ÖKC hem de yeni nesil ÖKC kullanan işletmeleri kapsamaktadır. YN ÖKC kullanımı tamamen zorunlu olduğundan, eski nesil yazar kasalar 2024 yılı itibarıyla kullanılmayacaktır.

Eski Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlardan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlara Geçiş Zorunluluğu

557 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan düzenleme ile birlikte eski nesil ödeme kaydedici cihazlardan, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş zorunlu hale getirilmiştir.

Tebliğe göre; satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarların, mal veya hizmet satışlarında kullandıkları EN ÖKC’lerin, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar mali hafızalarının dolup dolmadığına bakılmaksızın YN ÖKC’ler ile değiştirilmesine karar verilmiştir. Aynı zamanda satın alınan YN ÖKC’lerin, 1 Temmuz 2024 tarihini geçmemek kaydı ile fatura tarihini takip eden 30 gün içinde kullanılmaya başlanması zorunludur.

YN ÖKC’ye Geçiş İçin Son Tarih Nedir?

VUK 557 No’lu tebliğ kapsamında, eski nesil ödeme kaydedici cihazlardan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş için belirlenen son tarih 1 Temmuz 2024’tür. Eski nesil ödeme kaydedici cihazlar bu tarihe kadar hurdaya ayrılmalıdır.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarda Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar işletmelerin güvenli işlem gerçekleştirmesini ve GİB ile düzenli iletişim kurabilmesini sağlayan birçok teknik özelliğe sahiptir. Bu özellikler arasında; güvenli veri iletimi, elektronik kayıt ünitesi, işletim sistemi, mali hafıza ve PCI güvenlik sertifikası gibi unsurlar yer alır. Ayrıca cihazların düzenli olarak güncellenebilir ve bakımının yapılabilir olması da gerekmektedir. Bu sayede işletmeler hem yasal gereklilikleri yerine getirebilir hem de müşterilerine daha güvenli ve hızlı hizmet sunabilirler.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda bulunması gereken temel teknik özellikleri aşağıdaki tabloda detaylı olarak görebilirsiniz.

YN ÖKC’lerin Temel Teknik Özellikleri Basit Bilgisayar Bağlantılı YN ÖKC EFT-POS Özellikli YN ÖKC
İşletim Sistemi Zorunlu Zorunlu
Veri Tabanı Zorunlu Zorunlu
Mali Hafıza Zorunlu Zorunlu
Günlük Hafıza Zorunlu Zorunlu
Elektronik Mühür ve Yetkili Teknik Müdahale Zorunlu Zorunlu
Mali Sertifika Zorunlu Zorunlu
Mali Raporlar Zorunlu Zorunlu
Elektronik Kayıt Ünitesi Zorunlu Zorunlu
Olay Kayıt Özelliği Zorunlu Zorunlu
Fiziksel İletişim Arayüzleri Zorunlu Zorunlu
Güvenli Veri İletimi Zorunlu Zorunlu
Erişim Kontrolü Zorunlu Zorunlu
Kimlik Doğrulama Zorunlu Zorunlu
Yazılım Güvenliği Zorunlu Zorunlu
Güvenlik Garantisi Zorunlu Yoktur
Harici EFT-POS/PinPad Uyumu (EFT-POS özelliği olan ÖKC’lerde harici EFT-POS ya da PinPad bağlantısı olmayacaktır) Zorunlu Yoktur
Barkod/Karekod Okuyucu, Sipariş Cihazları Uyumu Zorunlu Zorunlu
PCI Güvenlik Sertifikası Yoktur Zorunlu
EMV Sertifikaları Yoktur Zorunlu
Kasiyer ve Müşteri Göstergesi Zorunlu Zorunlu
Klavye Ünitesi Zorunlu Zorunlu
Dahili Pil Zorunlu Zorunlu
Dahili Batarya İsteğe Bağlı Zorunlu / Masaüstü kullanımlarda isteğe bağlı
Stok & Muhasebe Entegrasyonu, Perakende Otomasyonu ve Bilgisayar Bağlantısı İsteğe Bağlı İsteğe Bağlı
Ödeme Sistemleri ve Entegrasyonu İsteğe Bağlı İsteğe Bağlı
Grup Kampanya, Kupon, Promosyon vb. Uygulamalar İsteğe Bağlı İsteğe Bağlı
ÖKC Yazıcısı Zorunlu Zorunlu

Verifone Yazarkasa POS

Ozan – Verifone iş birliği ile sunulan ve VUK 507 uyumlu yazarkasa POS ile tek cihazdan tüm ödemelerinizi kabul edebilirsiniz. Güncel mali tebliğe uygun olan Verifone Yazarkasa POS, yüksek güvenlik standartları ve kullanıcı dostu arayüzü ile tüm tahsilat işlemlerinizi kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Verifone EKO KASA POS; güçlü bataryası, duyarlı dokunmatik ekranı, yazarkasa POS ya da Android POS olarak kullanma imkanına ek olarak tüm temel ödeme yöntemlerini destekler. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, Ozan – Verifone iş birliği ile sunulan Yazarkasa POS ile dijital dönüşüm süreçlerinizi kolaylaştırın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.