Sid Meier, strateji tarzı oyunlarıyla oyun dünyasının en dikkat çeken isimlerinden biri. “Civilization” serisi ile ün kazanan Kanadalı bilgisayar programcısı, birçok oyunu geliştiren bir isim.
Oyun dünyasında pek çok ödül alan, bu nedenle başarılı bir oyun geliştirici olan Sid Meier’in geliştirdiği oyunlara denk gelmiş olabilirsin. Peki ama kimdir Sid Meier, oyun dünyasında neden bu kadar ünlendi? Sid Meier’in en dikkat çeken oyunları hangileri? İşte oyun dünyasının ustaları arasında yer alan Sid Meier’in hayat hikayesi ve ünlü oyunları!
Sid Meier Kimdir?
1954 yılında dünyaya gelen Sid Meier, Kanadalı bir bilgisayar programcısıdır. Aynı zamanda oyun tasarımcısı ve yapımcıdır. 1977 yılında McMaster Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden mezun olan Meier, üniversiteden mezun olduktan sonra IBM’de Yazılım Mühendisi olarak çalışmalarda bulundu.
1982 yılında, Bill Stealey ile beraber MicroProse adlı şirketi kurdu. MicroProse Meier’in kariyeri açısından önemliydi. Çünkü Meier’in geliştirdiği popüler oyunların birçoğu burada yayımlandı.
Meier, kariyer hayatını geliştirecek çalışmalara devam ediyordu. 1996 yılına gelindiğinde Firaxis Games şirketini kurdu. Burada, son derece popüler olan Civilization serisinin devamı olan Civilization IV, Civilization VI gibi oyunları yayınladı.
Meier, yaptığı çalışmalarla oyun dünyasına pek çok katkıda bulundu. Bu nedenle pek çok ödüle layık görüldü. BAFTA tarafından, 1999 yılında “Yılın Oyun Tasarımcısı” ödülüne layık görüldü. Ama alacağı ödül bununla sınırlı kalmayacaktı. 2006 yılında Game Developers Choice Awards tarafından verilen “Yaşam Boyu Başarı” ödülünü kazandı. 2012 yılında “Hall of Fame’e” seçildi.
Sayısız oyunu geliştiren Meier, sektörün gelişmesine de katkıda bulundu. Yenilikçi oyunları, keyifli bir dünyanın kapılarını aralıyor. Bu nedenle hâlâ oyun dünyasında ismi anılıyor.
Sid Meier’ın Oyun Kariyeri
Sid Meier, birbirinden özel oyunları geliştiren bir isim. Pek çok oyuna imza atan Meier, kariyer hayatında etkili dokunuşlarda bulundu. Meier, 1982 yılında Stealey ile birlikte MicroProse’u kurdu. Burada Floyd of the Jungle başta olmak üzere çeşitli 2 boyutlu aksiyon oyunları yayınlandı.
F-19 Stealth Fighter piyasaya sürüldükten sonra Meier daha çok strateji oyunlarına odaklandı. Böylelikle Sid Meier’s Civilization oyununu geliştirdi. Bu oyunu geliştirirken SimCity ve Empire’dan ilham aldı. Daha sonra Meier, atari oyunları üretebilmek için MicroProse’ı genişletmek istedi. Şirketin yarısını sattı ve farklı bir şirkette çalışmalarına başladı.
1997 yılında Firaxis Games’i kurdu. Şirkette, MicroProse’daki strateji oyunları geliştirildi. 2000 yıllarda Meier, dinozor temalı bir oyun üzerinde çalıştı. Fakat oyun tamamlanamadı. Meier, oyun geliştirirken eğlenceye vurgu yapıyordu. Oyunlarında şiddet içeren sahneler bulunsa da şiddetin kötü yanı vurgulanmıyordu. Daha çok eğlenceli kısımları ön plana çıkarmaya çalıştığı için oyunları hala büyük bir ilgi görüyor.
Sid Meier Oyunları
Acaba Sid Meier’in oyunlarına hiç denk geldim mi? diye düşünüyor olabilirsin. Meier popüler olmuş oyunların geliştiricisi olduğu için mutlaka herhangi bir tanesine denk gelmişsindir.
İşte Sid Meier’in imzasını attığı oyunlar:
- Spitfire Ace (1982)
- NATO Commander (1984)
- F-15 Strike Eagle (1985)
- Silent Service (1985)
- Sid Meier’s Pirates! (1987)
- Railroad Tycoon (1990)
- Civilization (1991)
- Colonization (1994)
- Civilization II (1996)
- Alpha Centauri (1999)
- Civilization III (2001)
- Pirates!: Live the Life (2004)
- Civilization IV (2005)
- Civilization V (2010)
- Civilization VI (2016)
Spitfire Ace (1982)
1982 yılında Sid Meier tarafından geliştirilen Spitfire, savaş uçağı simülasyon oyunu. Oyun, MicroProse tarafından yayınlandı. Spitfire temel olarak II. Dünya Savaşı’na odaklanır. Birleşik Krallık’ın hava savunmasını ele alan hava savaşının merkezde yer aldığı oyun, son derece ilgi çekici detaylara sahip.
Oyuna dahil olduğunda, Spitfire uçağını kontrol edebilir ve Londra’yı Alman bombardıman uçaklarına karşı koruyabilirsin.
Peki ama Spitfire neden oyun dünyasında çok büyük bir ilgi gördü?
Oyun, savaş simülasyonu türünde büyük bir adımdı. Çünkü diğer savaş oyunlarına göre çok daha gerçekçi bir ortama sahip. Öte yandan oyuncunun sahip olduğu uçağın performansını etkileyen bir dizi faktör bulunuyor. Uçağın yakıt seviyesi, hasar durumu; bu faktörlerden bazıları.
Spitfire’ın oyun dünyasında neden çok farklı bir konumda yer aldığını gösteren yenilikler şu şekilde:
- Oyun, eleştirmenler tarafından olumlu karşılandı.
- Gerçekçi grafikler sunan ilk savaş uçağı simülasyonu oyunu.
- Gerçek hayatta olduğu gibi uçak performansını etkileyen bir dizi faktör hesaba katıldı.
NATO Commander (1984)
Sid Meier’in geliştirdiği oyunlardan bir diğeri, NATO Commander. Oyun, MicroProse tarafından yayınlandı. Gerçek zamanlı strateji oyunu olan NATO Commander, Soğuk Savaş Dönemi’nde geçiyor. NATO’nun Sovyetler Birliği’ne karşı gerçekleştirdiği savaş, oyunun merkezinde yer alıyor.
Oyuna başladığında, NATO’nun komutasını alman ve Sovyet saldırısını püskürtmen gerekiyor. Gerçekçi grafikler sunan, aynı zamanda oyuncuların farklı stratejiler geliştirmesini sağlayan oyun, eleştirmenler tarafından olumlu karşılandı.
F-15 Strike Eagle (1985)
Uçuş simülasyon oyunu F-15 Strike Eagle, 1985 yılında MicroProse tarafından geliştirildi. Oyuna dahil olduğunda McDonnell Douglas F-15 Eagle savaş uçağını kontrol edeceksin. Oyundaki görevleri yerine getirmen son derece önemli. Çünkü bu şekilde başarı elde edebilirsin.
Oyunun ayrıntılı uçuş modelleri bulunuyor. Bunun yanı sıra gerçekçi grafikleri, zorlu görevleri; oyunun çıktığı dönemde ilgi görmesini sağladı.
Oyun, şu özellikleri sayesinde oyun dünyasında dikkatleri üzerine çekti:
- Sid Meier’in diğer oyunları gibi dönemine göre son derece yenilikçi grafiklere sahip.
- Detaylı uçuş mekanikleri sayesinde oyunda gerçekçi bir şekilde uçakları kontrol etmen mümkün.
Silent Service (1985)
Bir tür denizaltı simülasyon oyunu olan Silent Service, 1985 yılında Meier tarafından geliştirildi. Oyun temel olarak II. Dünya Savaşı’nda Pasifik Cephesi’nde geçiyor. Oyuna girdiğinde bir denizaltının komutasına sahip oluyorsun. Uçsuz bucaksız mavilik içinde, denizaltıyı en başarılı şekilde kontrol etmen gerekiyor.
Oyunda karşına çıkan düşman gemilerini doğru stratejiler geliştirerek batırman önemli. Ayrıca denizdeki mayınları temizlemelisin. Meier’ın öteki oyunları gibi gerçekçi grafikleri ve oyun mekaniği ile oyun dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Silent Service, çoklu oyun desteğine de sahip.
Sid Meier’s Pirates! (1987)
Korsan temalı bir rol yapma video oyunu olan Sid Meier’s Pirates! 1987 yılında geliştirildi. Karayipler’de geçen oyun, korsanların hikayesini anlatıyor. Bir korsan olarak ticaret yapabilir, yeni yerler keşfedebilir ya da savaşabilirsin. Oyuncuya önceki rol yapma oyunlarından daha fazla özgürlük sunan Sid Meier’s Pirates! oyuncuların kendi hikayelerini yaratmalarına izin veriyor.
Railroad Tycoon (1990)
1990 yılında geliştirilen Railroad Tycoon, bir tür tren simülasyon oyunu. Oyun temel olarak 19. yüzyılda geçiyor. Oyuncular, Amerika’da tren şirketi kuruyor ve şirketi başarılı bir şekilde yönetmeye çalışıyor.
Farklı türde trenlere sahip olan oyun, aynı zamanda farklı rotalara da sahip. Bunun yanı sıra stratejik derinliğe sahip olduğu için ilk çıktığı zamanlarda oyuncular tarafından oldukça beğenildi.
Civilization (1991)
1991 yılında serinin ilk oyunu olan Civilization piyasaya sürüldü. Bu, oyun dünyası için çok önemli bir gelişme idi. Çünkü oyun dünyasını kökten sarstı. Sıra tabanlı strateji oyunlarının atası olarak görülen Civilization, oyuncuların bir medeniyet kurması ve kurdukları medeniyeti başarılı bir şekilde yönetmeye çalışmasına dayanıyor.
Oyunda diğer medeniyetleri yenmek için çeşitli stratejiler geliştirmeniz gerekiyor. Bu oyun ile birlikte oyun dünyasında ilk kez oyuncular bir medeniyet kurarak bu medeniyeti geliştirmeye çalıştı.
Colonization (1994)
Strateji oyunlarından bir diğeri olan Colonization, 1994 yılında piyasaya sürüldü. Oyun, 17. yüzyılda geçiyor. Amerika kıtasına yerleşen Fransız, İngiliz, İspanyol ve Portekiz kolonistlerine odaklanan oyun; oyuncuların bir koloni kurmasını amaçlıyor. Kurduğun koloniler ile diğer kolonileri yenmen gerekiyor.
Son derece gerçekçi bir dünya kuran oyun, Sid Meier oyunları içinde özel bir yere sahip. Oyunda koloni kurarak şehirleri yönetebilir, yeni yerler inşa edebilir ve teknolojik araştırmalarda bulunabilirsin.
Civilization II (1996)
Sıra tabanlı bir strateji oyunu olan Civilization II, Civilization’un devamı. İlk oyun oldukça fazla açıdan geliştirildiği için yeni oyun, bir öncekinin üzerine inşa edildi. Burada da yeni medeniyetler kurabilir, bu medeniyetleri geliştirebilirsin. Ayrıca diğer medeniyetleri yenmek için yeni stratejiler geliştirmen gerekiyor.
Alpha Centauri (1999)
Firaxis Games tarafından geliştirilen Alpha Centauri, 1999 yılında piyasaya sürüldü. Sıra tabanlı bir strateji oyunu olan Alpha Centauri, bir yıldız sistemine yapılan yolculuğu konu alıyor. Kolonistlerin yeni gezegende medeniyet kurması gerekiyor.
Civilization’un bir yan oyunu olan Alpha Centauri, birçok yeniliğe sahip. Her şeyden önce oyun bilim kurgu türünde. Strateji oyunu olduğu için oyunda başarı elde edebilmek için yeni stratejilerin geliştirilmesi gerekiyor. Tüm bu sebepler Alpha Centauri’nin birçok oyuncu tarafından oldukça fazla beğenilmesini sağlamıştır.
Civilization III (2001)
Sid Meier oyunlarından Civilization III, serinin diğer oyunlarından farklı olarak çoklu oyun seçeneğine sahip. 1 Kasım 2001 tarihinde piyasaya sürülen oyun, grafik açısından da diğer oyunlardan çok daha başarılı. Ayrıca oyunda Conquest ve Play the World olmak üzere iki farklı eklenti paketi bulunuyor. Ayrıca diğer oyunlardan farklı olarak birkaç medeniyet de oyuna eklenmiş durumda.
Pirates!: Live the Life (2004)
2004 yılında yayınlanan Sid Meier’s Pirates!: Live the Life, korsan temalı bir aksiyon-macera oyunudur. 1987 yılında yayınlanan Sid Meier’s Pirates!’in yeniden düzenlenmiş hali olan oyun; yelken, ticaret, deniz savaşları ve kılıç dövüşü gibi farklı bölümler içerir. Oyundaki temel görevin ise her biri korsanlarla dolu bir cennette bulunan hazineleri bulmak, ganimetini ve gemini geri kazanmaktır.
Civilization IV (2005)
Sid Meier oyunlarından bir diğeri de 2005 yılında piyasaya sürülen Civilization IV. Pek çok bakımdan serinin bir önceki oyununa oldukça benzeyen Civilization IV, Windows ve MacOS platformları için yapıldı. Civilization IV’te birçok yenilikler mevcut. Stratejik derinliği, eşsiz atmosferi ile beğenilen oyun, dikkatleri üzerine çekmiş durumda.
Civilization IV’ün serinin diğer oyunlarından birkaç farkı bulunuyor. Bunlar şu şekilde:
- Önceki oyunlardan çok daha iyi grafiklere sahip.
- Diğer oyunlardan farklı bir oyun mekaniğine sahip.
- Öteki oyunlardan daha fazla medeniyet bulunuyor. Böylelikle oyunu çok daha yenilikçi bir şekilde oynaman mümkün.
Civilization V (2010)
Uygarlık sayısı bakımından serinin en zengin oyunu olan Civilization V, 2010 yılında yayımlandı. Windows ve MacOS platformlarına çıkış yapan oyun, indirilebilir içeriklere ve eklenti paketlerine sahip.
Civilization VI (2016)
Sıra tabanlı bir strateji oyunu olan Civilization VI, 2K tarafından yayımlandı. Civilization oyununun en yeni üyesidir. Medeniyet kurmaya çalışan oyuncular, medeniyetlerini geliştirmek için farklı stratejilere başvurmak durumunda. Sid Meier’in en başarılı oyunları arasında yer alan Civilization VI’da başarılı olabilmek için diğer medeniyetleri yenmen gerekiyor.
Yeni şehirler kurmalı, teknolojini geliştirmeli, askeri birliklerini kurmalı ve diğer medeniyetlere saldırmalısın. Bu adımlar, kendi medeniyetini geliştirmeni ve oyunda etkin bir şekilde ilerlemeni sağlayacak. 2016 yılında piyasaya sürülen oyun, yayımlandığından beri olumlu eleştiriler aldı.
Oyun dünyasının ustaları serisinde bu haftaki konuğumuz Sid Meier’dı. Merak ettiğin diğer ustalar için oyun severlerin ve oyuncuların en iyi dostu Ozan SuperApp’i takipte kal!
Ozan SuperApp yalnızca oyun severlerin değil, işini dijitalde halletmek isteyen herkesin yanında! 7/24 para transferi, QR kod ile ödeme, avantajlı kampanyalar ve oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde yanında olan Ozan SuperApp’i hemen indir ve sürekli gelişen özellikleriyle teknolojinin keyfini çıkar!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.