Ray tracing, bir grafik oluşturma yöntemidir. Sanal olarak modellenmiş alanlarda ışık ve ışınların izlediği yolun tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi gösterilmesini sağlar. Son derece önemli bir özellik olan ve sanal dünyada görselliğin çok daha etkili bir görünüm elde etmesine imkan tanıyan ışın izleme yöntemi, özellikle oyun severlerin ilgisini çekiyor.
Oyun grafiklerinde yeni sıçrama olarak kabul edilen ışın izleme metodunda ışığın izlediği yol ve çarptığı sanal objelerdeki etkisi fizik kanunlarına uygun şekilde simüle edilir. Özellikle son zamanlarda bilgisayar oyunlarında ray tracing’e büyük yer veriliyor ve oyun ambiyansları çok daha gerçekçi bir hale geliyor.
Gerçek hayatta ışık demetinden çıkan ışınlar, çarpacağı yüzeye kadar yol alır. Bunun yanı sıra ışın soğurulabilir, öte yandan kırılabilir veya yansıyabilir. Çok uzun zamandır oyun dünyasında ışınlarının bu özelliklerine yer verilmesi teknolojik olarak mümkün değildi. Bir döneme kadar yansıtma efektleri kullanılsa da bu, temel olarak rasterleştirme işlemi olarak gerçekleştiriliyordu. Işınların hareketi ve davranışları birkaç basit kural üzerine kurulu bir şekilde yansıtılıyordu. Oyun dünyasında belirli bir döneme kadar ray tracing kullanılmasa da 1968 yılı, bu konuda bir milat olarak kabul ediliyor.
Peki ray tracing nedir, ray tracing’i destekleyen oyunlar hangileridir, bu oyunlarla ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Yazımızın devamında ray tracing ile ilgili bilmen gereken tüm detayları anlattık.
Ray Tracing Nedir?
Ray tracing; üç boyutlu bilgisayar grafiklerinde kullanılan, ışığın yolunun bir görüntü düzleminde piksel şeklinde izlenmesi ve ışığın sanal nesnelerle karşılaşmasının neden olduğu etkilerin simüle edilmesi olarak tanımlanabilen bir grafik işleme yöntemidir.
Işın izleme algoritması ilk olarak 1968 yılında Arthur Appel tarafından oluşturulmuştur. 1979 yılında ise Turner Whitted, ışın izlemeye yepyeni bir bakış açısı kazandırmıştır.
Ray tracing, temel olarak ışık ışınlarının izlediği yolu takip ederek ışınların nesne üzerindeki etkisini ön plana çıkarır. Yöntem dahilinde ışınların izlediği yol takip edildikten sonra üç boyutlu dünya içinde tek bir piksel için bir adet ışın çizilir. Işının çarptığı ilk nesne ise renklendirilir. Bu yöntem, gerçek hayattaki ışık ışınlarının etkisini simüle eder.
Ray Tracing Nasıl Açılır?
Her oyunda ray tracing olmamakla birlikte birçok oyunda ışık ışınları destekleniyor. Eğer oyunda ışın izleme özelliğini açmak istiyorsan, bunu grafik ayarları bölümünden gerçekleştirebilirsin.
Oyunların grafik ayarlar kısmında yer alan “RTX / Ray Tracing: On/Off” seçeneğini kullanarak ray tracing özelliği aktifleştirebilirsin.
Ray Tracing Destekli NVIDIA Kartlar
Işın izleme teknolojisine sahip ekran kartlarının sayısı bir hayli fazla. Oyunun çok daha eğlenceli ve gerçeğe yakın bir deneyim ile oynanmasını sağlayan ışın izleme özelliğine sahip ekran kartlarından güncelleme alanları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Titan Xp (2017)
- Titan X (2016)
- GeForce GTX 1080 Ti
- GeForce GTX 1080
- GeForce GTX 1070 Ti
- GeForce GTX 1070
- GeForce GTX 1660 Ti
- GeForce GTX 1660
- GeForce GTX 1060
Ray Tracing destekli fabrika çıkışlı ekran kartları ise aşağıdaki gibi:
- GeForce RTX 2060
- GeForce RTX 2060 SUPER
- GeForce RTX 2070
- GeForce RTX 2070 SUPER
- GeForce RTX 2080
- GeForce RTX 2080 SUPER
- GeForce RTX 2080 Ti
- GeForce RTX 3050
- GeForce RTX 3060
- GeForce RTX 3060 Ti
- GeForce RTX 3070
- GeForce RTX 3070 Ti
- GeForce RTX 3080
- GeForce RTX 3080 Ti
- GeForce RTX 3090
- GeForce RTX 3090 Ti
- GeForce RTX 4060
- GeForce RTX 4060 Ti
- GeForce RTX 4070
- GeForce RTX 4070 Ti
- GeForce RTX 4080
- GeForce RTX 4080 Ti
- GeForce RTX 4090
AMD Ray Tracing Destekli Kartlar
Işın izleme teknolojisi hem AMD hem de NVIDIA tarafından piyasaya sürülmüş durumda. Hatta AMD ve NVIDIA arasında, bu konuda büyük bir rekabet bulunuyor. Radeon RX 6000 modelinde AMD, ilk kez ışın izlemeyi kullandı.
Üst segment serilerde ışın izleme teknolojisine yer veren NVIDIA, bu noktada daha fazla tercih edildi. Fakat AMD’de de ray tracing destekli yeni ekran kartları üzerinde çalışmalarda bulundu. Radeon DNA2 mimarisini kullanan AMD, ilk modelin Navi 23 olarak adlandırılacağını belirtti.
AMD ray tracing destekli ekran kartları listesi aşağıdaki gibi:
- AMD Radeon RX 6600XT
- AMD Radeon RX 6700XT
- AMD Radeon RX 6800
- AMD Radeon RX 6800XT
- AMD Radeon RX 6900XT
Ray Tracing Destekli Oyunlar
Pek çok oyunda ışın izleme desteği bulunuyor. Çok daha canlı ve eşsiz bir oyun deneyimi sunan ray tracing destekli oyunlardan önde gelenlerini birlikte inceleyelim.
Fortnite
Ray tracing teknolojisine sahip olan Fortnite, Epic Games tarafından geliştirilen bir oyundur.
21 Temmuz 2017 tarihinde oyun severlerle buluşan ve görev yapma oyunu olan Fortnite, tekli ya da dört kişi ile oynanabilir.
Minecraft
Birçok oyuncunun ilgisini çeken Minecraft, ray tracing özelliğini destekleyen sandbox türündeki bir oyundur. Çıkış yılı 2011 olan oyun; yapılar inşa edilmesini, keşifler yapılmasını ve yaratıklarla savaşılmasını mümkün kılar.
Minecraft, ışın izleme teknolojisine yaklaşık 3 yıl önce kavuştu. Ancak oyundaki ray tracing desteği, oyunculara çok daha eşsiz bir atmosfer sağladı.
Control
27 Ağustos 2019 tarihinde oyun severlerle buluşan Control, aksiyon-macera türünde bir oyundur. Işın izleme teknolojisinin tanıtımında da kullanılmış olan oyun, doğaüstü güçler ve silahlı çatışmaları bir araya getirdiğinden son derece komplekstir. Mekan bulmacalarını çözmeye çalışan oyuncu, aynı zamanda düşmanlarıyla etkili bir şekilde savaşmak zorundadır.
Shadow of the Tomb Raider
Aksiyon macera türündeki Shadow of the Tomb Raider oyunu, 2018 yılında çıktı. Eidos-Montreal tarafından geliştirilen oyun, Rise of the Tomb Raider’in devamıdır. Rise of the Tomb Raider olaylarından kısa bir süre sonrasında başlayan Shadow of the Tomb Raider, Amerika’nın tropik bölgelerinden biri olan Paititi’de geçer.
Oyunda yer alan Lara Croft, Paititi’ye gidip Trinity ile savaşır. Ayrıca serbest bıraktığı Maya kıyametini durdurmak için de son derece etkili bir şekilde çalışması gereken Lara Croft’un, aynı zamanda düşmanlarıyla da savaşması gerekir.
Aksiyonu ve macerası bol olan oyun, ray tracing destekli bir oyun olduğundan çok özel bir görselliğe sahip olduğunu söylemeliyiz.
Battlefield V
EA DICE tarafından geliştirilen Battlefield V, birinci şahıs bir nişancı oyunudur. Tek oyunculu olarak savaş hikayelerinin bulunduğu oyun, Battlefield serisinin 16. oyunu olarak biliniyor. II. Dünya Savaşı’na odaklanan tek oyunculu mod, birçok oyuncu tarafından ilgiyle karşılanmış durumda.
Oyunu 4 kişinin aynı anda oynaması da mümkün. 4 kişinin birlikte çeşitli görevleri yapabileceği modda, nişan alma ve strateji geliştirme amaçlanıyor. Farklı stratejiler geliştirilen oyuncular, düşmanlarını alt etmeyi hedefliyor. Serinin en yeni oyunu olan Battlefield V, Battlefield 1’in devamı niteliğinde.
Ray tracing tekniğinin yer aldığı oyunlardan bir diğeri olan Battlefield V hem hikayesi hem de ışın izleme özelliği nedeniyle oyuncuların ilgisini çekiyor.
Oyun dünyasında devrim yaratan ray tracing teknolojisi ile ilgili bilmen gereken tüm detayları anlattığımıza göre sıra dijital finansta devrim yaratan Ozan SuperApp’te! Oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde yanında olan Ozan SuperApp ile 7/24 para transferi yapabilir, QR ile ödeme ayrıcalığından yararlanabilir, harcadıkça kazandıran avantajlarının tadını çıkarabilirsin!
Sürekli gelişen özelliklerden haberdar olmak ve Ozan SuperApp’li olmanın ayrıcalığını yaşamak için sen de hemen Ozan SuperApp’i indir, fırsatlar dünyasına katıl!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.