“Teknoloji ve finanstaki erkek egemen algısı gerçeklerle örtüşmüyor”
Salgınla yaygınlaşan uzaktan çalışma sistemi, kadın çalışanları ve yöneticileri nasıl etkiledi?
Araştırmalar, uzaktan çalışma süreciyle birlikte kadınların yükünün daha da arttığını gösteriyor. Bu süreçte evdeki işleri de büyük ölçüde kadınlar üstlendi. Nitekim aynı araştırmalar, uzaktan çalışma sürecinde kadınların erkeklere göre daha fazla tükenmişlik hissettiğini de ortaya koyuyor. Bu noktada toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini fark etmemiz gerekiyor. Bu konuda kurumlara da önemli sorumluluklar düşüyor. Şirketlerin çalışma modellerini (ofisten, uzaktan ya da hibrit) kadın-erkek eşitliğini koruyacak şekilde kurgulamaları büyük önem taşıyor. Şirket lider ve yöneticilerinin de bu konuda destekleyici rol model olmaları gerekiyor. Ozan SuperApp olarak çalışanlarımızın mutluluğunu ön planda tutuyoruz. İş ve aile yaşamı arasındaki dengeyi sağlamaya destek olan uygulamaları hayata geçiriyoruz. Örneğin, mesai saati kavramını esnettik. Kişiler iş ve özel yaşam dengesine göre çalışma saatlerini planlayabiliyor. Çalışanlarımız tercihe göre uzaktan ya da düzenli olarak haftanın 5 günü ofise gelerek çalışabiliyor. Yakın bir zaman önce, her gün ofise gelen çalışma arkadaşlarımızı da hibrit çalışma düzenine teşvik eden bir uygulama hayata geçirdik. Önemli olan çalışanlarımızın zaman ve mekandan bağımsız olarak uyum içinde çalışmalarına olanak sağlamak. Bu çalışma düzeninin temelinde eşitlik kavramı yatıyor.
Şirketinizin kadınların kariyer planlamasını destekleyen politikaları ve uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kadınların iş hayatına aktif katılımı, ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınması açısından önemli. Ancak kadınların iş hayatında “kadın olmakla ilgili” engellerle karşılaştığını biliyoruz. Kadının eğitime erişimle başlayan dezavantajı; iş hayatında işe alım süreçleri, ücretlendirme, yükselme gibi konularda ortaya çıkıyor. Ozan SuperApp olarak işe alım süreçlerimizde erkek ve kadın adayları eşit değerlendiriyoruz. Aynı iş tanımı çerçevesinde çalışan ve aynı unvana sahip kişiler arasında maaş farklılığına izin vermiyoruz. Şu an yüzde 35 olan kadın çalışan oranımızı her geçen gün artırmayı hedefliyoruz. Şirket içinde karar verici yönetici rollerinden başlayarak tüm kademelerde kadın-erkek çalışan dengesi kurmaya özen gösteriyoruz. Sadece kadınlara değil tüm çalışanlarımıza verdiğimiz yıllık eğitim bütçesiyle istedikleri alanda kendilerini geliştir melerine olanak sağlıyoruz.
“Kadın, erkek, çocuk hep beraber eve girince cinsiyet eşitsizliği bir kez daha dengesini şaşırdı. Kadının sorumlulukları daha da arttı. Ben de çok zorlandım çünkü uzun çalışma saatleri olarak döndü.
Bunun üzerine şirketimizde esnek çalışma saatlerine geçtik ve kadın çalışanlarımızı daha fazla destekleme kararı aldık.”
Eşitlik, kapsayıcılık ve aidiyet bağlamında finans ve teknoloji dünyasında kadınların karşılaştığı fırsatlar ve tehditler neler?
Teknolojinin sosyal yaşamdan uzak, iş ve aile dengesi kurmaya fırsat vermediği düşüncesinden; finansın ise doğrudan para yönetiminin erkekle bağdaştırılmasından kaynaklanan “erkek egemen sektör” algısı var. Bu kültürel normlar, kadınların bu sektörleri kariyer olarak tercih etmemesine ya da iş hayatında “cam tavan” ile karşılaş masına sebep olabiliyor. Ancak bu algıların gerçeklerle örtüşmediğini fark etmemiz gerekiyor. Her iki sektörde de oldukça başarılı ve rol model olan kadınlar var. Ozan SuperApp olarak bu iki alanda çalışan en üst düzeydeki yöneticilerimizin kadın olduğunu gururla belirtmek isteriz. Ayrıca teknoloji ve finans gibi ülkemizi kalkındıracak iki önemli sektörde kadın istihdamını artırmanın önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de öncelikli olarak tüm önyargıları kıracak eğitimlerin küçük yaşlardan itibaren verilmesi ve kadınları cesaretlendirecek projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor.
İş dünyasını kadınlar başta olmak üzere tüm çalışanlar için daha adil, daha eşit ve daha kapsayıcı kılmak için önerilerinizi alabilir miyiz?
Öncelikle önyargıları kırmaya yönelik eğitimlerin iş hayatında da alınması, farkındalık yaratan çalışmaların hayata geçirilmesi ya da desteklenmesi gerekiyor. Şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının olması, kadın çalışanların önündeki engellerin kaldırılması için değerli bir adım. Şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık konusuna da odaklanması gerekiyor. Bu alanlardaki iyi çalışmaların ve rol model kişilerin hikayelerinin daha çok iletişime taşınması, örnek teşkil etmesi açısından önem taşıyor.
Bu haber Nisan 2022 tarihinde ilk olarak PSM Magazine‘de yayınlanmıştır, haberin devamını buradaki linkten okuyabilirsiniz.
Ozan SuperApp hem oyunlarda hem de dijital ve fiziksel tüm alışverişlerinde avantajlı fiyatları ile yanında. Sürpriz cashback kampanyaları, 7/24 transfer ve QR kod ile ödeme özelliklerinden yararlanmak için hemen Ozan SuperApp’i indir, oyunun ve tüm harcamalarının keyfini dijital finansın avantajlarıyla Ozan SuperApp’te yakala!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.