İşletmeler İçin POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Mu Geliyor?

4 Nisan 2023

İşletme yönetiminde vergilendirme takibinin kolaylaşması amacıyla yapılan düzenlemelerden biri de birçok işletmeyi ilgilendiren POS cihazı bulundurma zorunluluğu konusuna odaklanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 19 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan ve kamuoyunun görüşüne sunulan tebliğ taslağına göre; 1/4/2023 tarihinden itibaren işletmelere, iş yerlerinde kredi kartı okuyucusu (POS cihazı) bulundurma zorunluluğu getirilmesi planlandı.

Tebliğde belirtilen serbest meslek kazanç defteri ile bilanço esasına göre defter tutan işletmeler için fiziki POS cihazı bulundurmak mecburi hale gelecekti. Tebliğin aslı henüz yayınlanmadı, ancak çalışma güncelliğini koruyor.

Serbest Meslek Kazanç Defteri Tutanlara POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Var Mı?

Yalnızca ticari faaliyetleri sebebiyle serbest meslek kazanç defteri tutan işletmeler için değil, muhasebe işlemlerini yürüten mali müşavirler için de POS cihazı zorunluluğu söz konusu.

Yani bu tebliğ metnine göre, yeminli mali müşavirler dahil olmak üzere serbest muhasebeci mali müşavirler de POS cihazı bulundurmakla yükümlü sayılacak.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutan İşletmeler için POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Var Mı?

Fiziki POS cihazı bulundurma zorunluluğu için sık sorulan sorulardan biri de bilanço esasına göre defter tutan işletmelere yönelik oluyor.

Yönetmelik kapsamında serbest meslek kazanç defteri tutan işletmeler için olduğu gibi bilanço esasına göre defter tutan işletmeler için de EFT-POS özelliğine sahip cihazları bulundurma zorunluluğu getirildi.

Bu bağlamda 1/4/2023 tarihinden itibaren bilanço esasına göre defter tutan ticari işletmeler POS cihazı bulundurmak zorunda olabilir.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar ile Serbest Meslek Kazanç Defteri Tutanlara POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Getirilmesine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

19 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikte bu zorunluluğun yürürlüğe girme tarihi, yine aynı yönetmelikte 1 Nisan 2023 olarak açıklandı.

Yürürlüğe girme tarihin de 1 Nisan 2023 olarak öngörülen tebliği, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 6 ay erteleme yetkisi bulunuyor.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar ile Serbest Meslek Kazanç Defteri Tutanlara POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Getirilmesine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin Kapsamı Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan POS cihazı bulundurma zorunluluğuna ilişkin revizede, kapsam genişlemesi yaşandı:

Önceki yıllarda diş hekimleri ve veteriner hekimler de dahil olmak üzere serbest meslek faaliyeti gösteren tüm hekimler için fiziki POS bulundurma ve kredi kartı ile yapılan tüm ödemelerde POS cihazı kullanma zorunluluğu getirilmişti. Ancak 19 Ocak 2023 tarihli tebliğ sonrası, yapılan kapsam genişliğiyle bu zorunluluğa dahil edilen meslek gruplarına yenileri eklendi.

Bu genişleme ile aşağıda listelenen bilanço esasına göre defter tutan şirketlere POS cihazı bulundurma yükümlülüğü gelebilir:

  • Limited şirketler
  • Komandit şirketler
  • Anonim şirketler
  • Kollektif şirketler
  • Kooperatif şirkeler

Aşağıdaki serbest meslek kazanç defteri tutan meslekler de POS cihazı bulundurma yükümlülüğüne tabi olabilir:

  • Avukat
  • Mali müşavir
  • Hekim
  • Arabulucu
  • Tahkim hakemi
  • Ve benzeri mükellefler

Böylece istisnai meslek grupları haricinde, kazanç elde eden neredeyse tüm işletmeler için POS cihazı edinmek kaçınılmaz hale gelecek gibi görünüyor. Yayımlanan tebliğ, özellikle serbest meslek erbabı olarak faaliyet gösteren avukat ve mali müşavirleri yakından ilgilendiriyor.

POS cihazı bulundurma zorunluluğu ile ilgili tebliğin yürürlüğe girmesi halinde, tebliğdeki yükümlülüğü yerine getirmeyen mükellefler için de 213 sayılı Vergi Usul Kanun’unda belirtilen para cezası uygulanacak.

Yeni tebliğe göre zorunlu hale getirilecek POS cihazına sahip olmak için siz de hemen Ozan Fiziki POS’a başvurun, tüm banka ve kredi kartlarından ödeme alıp hem müşterilerinize hem de işletmenize kolaylık sağlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.