POS Cihazı Bulundurmak Zorunlu mudur?

11 Ağustos 2023

İşletmeler açısından tahsilat süreçleri için yapılan düzenlemeler oldukça önemlidir. Çünkü işletme yönetimleri tahsil dönemlerinde ya da kullanılan araçlarda yasal sorumluluklara uymak durumundadır.

Bu bağlamda “POS cihazı bulundurmak zorunlu mudur?” sorusuna yanıt bulmak gerekir. Çünkü kısa süre önce yayınlanan plana göre yakın zamanda işletmelerin tamamı için POS cihazı bulundurma zorunluluğu söz konusu olabilir.

Limited ve anonim şirket ortaklıklarının satış alanları ve alt bayilikleri için POS cihazı kullanımı zorunlu hale gelmişti. Yasa düzenlemesinde yer alırsa aynı durum serbest meslek erbapları için de geçerli olacak.

Serbest Meslek Kazanç Defteri Tutanlara POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Var Mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen yönetmelikler yoluyla işletmelerin tahsilat süreçlerinde kullanacağı araçlar belirlenir. Bu bağlamda EFT özelliği taşıyan POS makineleri bulundurmak, yakın zamanda işletmeler için zorunlu hale getirildi. Aynı zorunluluğun serbest meslek kazanç defteri tutanlar için de olup olmayacağı ise merak konusu.

Yönetmelikte yer alan bilgilendirmelere göre, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren bilanço esası ile kayıt takibi yapan ticari işletmelerin POS cihazı bulundurmak zorunda olduğu bildirildi. “POS cihazı bulundurmak zorunlu mudur?” sorusuna yanıt arayanlar için bir başka önemli konu da bu zorunluluğun ne zaman başlayacağı oluyor.

2023 yılının Nisan ayından itibaren serbest meslek kazanç defteri tutan işletmeler için de POS cihazı bulundurma zorunluluğu hayata geçti.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutan İşletmeler için POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Var Mı?

Bilanço esasına göre defter kaydı yapan işletmelerin, tahsilat sırasında POS kullanımı yasa yoluyla zorunlu hale geldi. Bu POS cihazları ile işletmenin kayıt ve takibi için online kanallar kullanmak daha kolay bir hal aldı. Böylece denetim mekanizmaları ve işletmenin kayıt süreçleri açısından da avantaj sağlanmış oldu.

Sonuç olarak bu kapsamdaki işletmeler için EFT uyumlu yazar kasa POS bulundurmak zorunludur. Her bilanço hesabı yapan işletme POS cihazı edinmelidir.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar ile Serbest Meslek Kazanç Defteri Tutanlara POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Getirilmesine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?

Serbest meslek kazanç defteri tutan ticaret erbapları için POS bulundurma zorunluluğuna dair yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmeliğe göre POS cihazı bulundurma şartı serbest meslek kazanç defterine kayıt yapan işletmeleri de kapsıyor.

Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi 1 Nisan 2023’tür. Bu tarihten itibaren ilgili kategorideki her işletmenin uyumlu POS cihazı bulundurma zorunluluğu vardır.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar ile Serbest Meslek Kazanç Defteri Tutanlara POS Cihazı Bulundurma Zorunluluğu Getirilmesine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin Kapsamı Nedir?

Bilanço esasıyla defter tutan işletmelerin POS cihazı zorunluluğuna dair yayımlanan yönetmelik için kapsam genişletmesi yapıldı. Bu revizenin ardından bilanço esaslı işletmeler arasında POS cihazı bulundurma zorunluluğu olan firma türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Limited şirketler ve ortaklıkları
  • Komandit şirketler
  • Anonim şirketler ve anonim ortaklıklar
  • Kollektif şirketler ve alt yönetiminde bulunan bayilikler
  • Kooperatif şirketleri ve bağlı bulunan ticari erbaplar

Bilanço esasını baz alarak defter kaydı tutan ve serbest meslek kazanç defteri ile kayıt yapan işletmeler için POS cihazına yönelik zorunluluğun kapsamında genişletme yapıldı. Sonraki dönemde yapılan yeni düzenleme ile bu kapsama “avukat, diş hekimi, veteriner hekim…” gibi meslek erbapları da eklendi.

Sonuç olarak hem serbest meslek defteri tutan meslek mensupları hem de şirketleşerek faaliyet gösteren ticaret erbapları POS cihazı bulundurma kapsamına dahil edildi.

Yeni tebliğ ile birlikte zorunlu hale gelen POS cihazına sahip olmak için siz de hemen Ozan Busines’a ücretsiz başvuru yapın, tüm banka ve kredi kartlarından ödeme alarak işletmenizde kolaylık sağlayın!

Ozan ile işletmenizin Sanal POS ve Fiziki POS ihtiyaçlarını karşılayabilir ve daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.