Provizyon Nedir?

25 Ocak 2024

Finansal işlemlerde kullanılan provizyon, temelde ön onay anlamına gelir. Banka kartı veya kredi kartı ile yapılan işlemlerde, ödemenin banka tarafından kontrol edilip onaylanmasına provizyon denir.

Provizyonun amacı işlemleri takip etmek, gerektiğinde düzenleme yapabilmek ve ödeme süreçlerinin güvenle tamamlanmasını sağlamaktır. Müşterinin kartı veya hesabındaki bakiyenin yeterli olup olmadığı provizyon sürecinde kontrol edilir.

Provizyon Süreci Nasıl Çalışır?

Provizyon işlemi, kredi veya banka kartı ile yapılan alışverişlerde gerçekleşir. Müşteri bir ürün veya hizmeti satın almak istediğinde, kredi kartı bilgileri satıcı tarafından bankaya iletilir ve provizyon talebi oluşturulur.

Banka, müşterinin kart bilgilerini, satın alma işlemi için yeterli bakiye olup olmadığını ve kartın geçerliliğini kontrol eder. Bu sırada provizyon talebi ile müşterinin hesabından belirli bir tutar geçici olarak ayrılır. Eğer müşterinin kart bakiyesi yeterli ve kartı geçerli ise, işlem banka tarafından onaylanır ve provizyon süreci tamamlanır.

Provizyon İşlemleri Nelerdir?

Provizyon işlemleri, hızlı ve güvenli ödeme süreçleri sağlamak adına kullanılır. Online ödeme sektöründe kullanılan yaygın provizyon işlemleri aşağıdaki gibidir:

  • Güvenlik gereksinimleri
  • Chargeback politikaları
  • Dolandırıcılık önleme
  • Anlaşmazlık çözümü

Provizyonun Tamamlanması Ne Kadar Sürer?

Provizyon işleminin tamamlanma süresi, kullanılan ödeme sistemi ve işlem hacmine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak çoğunlukla provizyonda bekleyen işlemler 1-2 gün içinde tamamlanır ve bankanın onay vermesi ile müşterinin ekstresine yansıtılır.

Kullanılan POS cihazı ile müşteri kartının eşleştiği durumlarda provizyon süresi 1 gün, farklı bir bankanın POS cihazı kullanıldığında provizyon süresi genellikle 2 gündür. Nadiren de olsa teknik aksaklıklar sebebi ile provizyon işlemleri 7 ila 10 gün arasında sürebilmektedir.

Bekleyen Provizyon Nedir?

Bekleyen yani açık provizyon, kredi veya banka kartı ile yapılan bir harcamanın onay sürecinde olduğunu ifade eder. Provizyonda görünen tutar, onay sürecinin ardından dönem içi borçlar kategorisine aktarılır.

Kartınız ile yaptığınız satın alımlar sonrasında, tutar ilk etapta bekleyen provizyon olarak görünür. Bu süreçte provizyon tutarı henüz kesinleşmemiştir ve hesap bakiyesinden düşmez. İşlem banka tarafından onaylandığında, müşterinin kartından tahsil edilecek olan tutar kesinleşir ve bekleyen provizyon ortadan kalkar.

Bekleyen provizyon genellikle 1 gün sürer. Ödeme işlemi için kullanılan POS cihazı farklı bir bankaya aitse provizyon süresi 2 güne uzayabilir.

Provizyon İptali Nedir?

Provizyon iptali, başlatılan ancak henüz tamamlanmamış olan alışverişten vazgeçilmesi halinde gerçekleştirilen işlemdir. İade, teknik hata, ihtilaf veya farklı sebeplerle provizyon iptali yapılabilir.

Bankalar, provizyon iptallerinde geçerli bir sebep sunulmasını zorunlu tutar. Ödeme işleminin kart sahibinden farklı biri tarafından yapılması veya müşterinin ürün/hizmeti satın almaktan vazgeçmesi bu sebepler arasında yer alır. Bazı durumlarda banka, müşteri talep etmese de şüpheli gördüğü işlemler için provizyon iptali gerçekleştirebilir. Böyle bir durumda onay için müşteri ile iletişime geçilir ve harcama ile ilgili bilgi talep edilir.

Provizyon iptali ile harcama yapılan ve provizyonda bekleyen tutar, tekrar müşterinin hesabına yansıtılır.

Provizyon Nasıl İptal Edilir?

Provizyon iptali için öncelikle banka ile iletişime geçilmesi gerekir. Ancak bankalar iptal işlemlerinde müşterinin geçerli bir sebep sunmasını ister. Geçerli bir sebep sunulmadığı takdirde banka, provizyon iptalini kabul etmez.

Provizyon iptalinin söz konusu olduğu haller arasında; müşterinin satın alma niyetinden vazgeçmesi, kart sahibinin rızası dışında bir çekim yapılması veya teknik hata gibi durumlar yer alır. Bunlara ek olarak banka tarafından şüpheli olarak görülen işlemler için de müşteri ile iletişime geçilerek provizyon iptali gerçekleştirilebilir.

Provizyon Süreci Nasıl Takip Edilir?

Provizyondaki işlemleri takip etmek için öncelikle kartınızın toplam borcu ve limiti arasındaki farka bakabilirsiniz. Ancak bundan çok daha kolay bir takip yöntemi de bulunur.

Bankanızın mobil veya internet bankacılığı kanallarını kullanarak kartınızla yaptığınız tüm işlemleri görüntüleyebilirsiniz. “Bekleyen İşlemler” veya “Provizyondaki İşlemler” bölümünde, bankanın onay sürecinde yer alan işlemler takip edilebilir. Aynı zamanda birçok banka, provizyonda bekleyen işlemlerin iptalini bu bölümden yapmaya izin vermektedir.

Tüm bunlara ek olarak bankanızı arayarak da provizyonda bekleyen işlemleriniz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ozan Sanal POS Çözümü

Provizyon, kredi ve banka kartları ile yapılan işlemlerdeki güvenliği sağlamak amacıyla alınan önlemlerden biridir. Tüm ödeme sistemlerinde güvenlik hem alıcı hem de satıcı taraf için oldukça önemlidir. Güvenliğin yanı sıra hız ve pratiklik de ödeme sistemlerinin vazgeçilmez özellikleri arasında yer alır.

Ozan Sanal POS, işini internet üzerinden yapan tüm işletmelerin 7/24 pratik bir şekilde ödeme almasını sağlar. Hatalı işlemler veya iade talepleri için provizyon kolaylığı, ertesi gün ödeme avantajı ve güvenli ödeme çözümleri ile Ozan Sanal POS ödeme süreçlerinizi kolaylaştıran bir üründür.

Tüm ödeme işlemlerinizi güvenli ve pratik bir şekilde gerçekleştirmek için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın hem işletmenizin hem de müşterilerinizin ödeme süreçlerini kolaylaştırın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.