Alışverişler sırasında satıcıların ve tüketicilerin bazı hakları bulunur. Refund hem tüketicinin hem de satıcının haklarını ilgilendiren bir işlemdir. Tüketicilerin satın aldıkları bir ürünü iade etmeleri, temel haklarından biridir. Satıcı ise geçerli bir sebep görmediği hallerde iadeyi reddetme hakkında sahiptir. Tüm bu hakların bilinmesi ve sürecin doğru bir şekilde yönetilebilmesi için refund işlemi ile ilgili detaylara hakim olmak önemlidir.
Refund Nedir?
Refund; yapılan bir alışverişin ardından, ürünün iade veya iptal edilmesi sonucu ödenen tutarın müşteriye geri iade edilmesidir. Türkçe anlamı iade veya geri ödeme olan refund işlemi, iptal işleminden farklıdır.
Satış ile aynı gün içinde yapılan işlemler iptal, yasal süreler dolmadan yapılan işlemler ise iade olarak adlandırılır. İptal işleminde tüketici ürün için ödediği ücreti geri alır ancak tutar provizyonda beklemektedir. Yani henüz satıcının hesabına geçmemiştir. Refund işleminde, tüketicinin iade ettiği ürünün karşılığı olarak satıcı da para iadesi yapar.
Refund İşlemi Nasıl Yapılır?
Refund işlemi satıcı ve tüketicinin dahil olduğu birkaç adımda tamamlanır. Ancak ücretin iade süresi, tüketicinin ödeme yaptığı araca göre değişiklik gösterebilir.
Online alışverişlerde refund işlemi aşağıdaki gibi gerçekleşir:
- Tüketici, satın aldığı ürünü iade etmek için öncelikle iade formunu doldurur ve satıcıyı bilgilendirir.
- Satıcıyı bilgilendirdikten sonra satın aldığı ürünü kargoya vererek firmaya gönderir.
- Satıcı ürünü teslim alır ve gerekli kontrolleri yapar.
- İade edilmek istenen üründe kullanıcı kaynaklı bir problem bulunmuyorsa ve tüketicinin geçerli bir sebebi varsa refund işlemi başlatılır.
- Satıcı, ürünün tutarını tüketiciye iade eder ve süreç tamamlanır.
Refund işlemi yapılacak alışverişte birden fazla ürün bulunuyorsa ve bu ürünlerden yalnızca bir ya da birkaç tanesi iade edilecekse kısmı iade; eğer ürünlerin tamamı iade edilecekse tam iade işlemi gerçekleştirilir.
Fiziksel mağaza satışlarında refund işlemi aşağıdaki gibi gerçekleşir:
- Tüketici iade etmek istediği ürünü ve ürünün fişi ya da faturasını mağazaya götürür.
- Satıcı öncelikle ürünün faturasını, ardından iade edilecek ürünü kontrol eder.
- İade edilen üründe kullanıcı kaynaklı bir sorun bulunmuyorsa satıcı iade işlemini onaylar.
- Ürünün tutarı, alıcının ödeme yöntemine göre nakit veya kartına iade edilir.
Refund Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Refund işleminin yapılabilmesi için öncelikle iade edilmek istenen ürünün kullanıcı kaynaklı zarar görmemiş ve yeniden satılmaya uygun olması gerekir. Alıcılar, yasal haklarını kullanarak ürün iadesi yapabilir. Ancak her iade talebi için refund yapılmayabilir.
Refund talebinin geçerli olduğu durumlar aşağıdaki gibidir:
Yasal Süre Dolmadan Yapılan İadeler
Her tüketicinin satın aldığı ürünü iade edebileceği yasal bir süre bulunur. Tüketicinin Korunması Kanunu ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında alışverişlerde geçerli olan iade süresi 14 gündür.
Tüketici, ürünü teslim aldıktan sonra satın alma niyetinden vazgeçtiğini veya ürünü beğenmediğini gerekçe göstererek iade edebilir. Ancak refund işleminin gerçekleşebilmesi için ürünün yeniden satılabilir durumda olması gerekir.
Satıcı Kaynaklı Problemler
Satın alınan üründe satıcı veya üretici kaynaklı herhangi bir problem bulunuyorsa, tüketici ürünü iade edip parasını geri alma hakkına sahiptir. Ürünün hatalı veya arızalı olması, kusurlu ürün gönderilmesi gibi sebepler buna örnek olarak gösterilebilir. Satıcı bu tarz durumlarda refund işlemi yapıp tüketiciye ücretini iade etmelidir.
Ürünün İhtiyacı Karşılamaması
Tüketiciler bir ürünü satın alma sırasında ihtiyacını karşılayıp karşılamadığını anlayamayabilir. Müşterinin satın aldığı bir pantolonunun bedeninin kendi bedeni ile uyumsuz olması bu duruma verilebilecek örneklerden biridir. Ürün – ihtiyaç uyumsuzluğu yaşanması halinde, tüketici ürünü iade eder ve satıcı tarafından refund işlemi gerçekleştirilir.
Ürünün Beyan Edilenden Farklı Olması
İşletmeler ve mağaza sahipleri, sattıkları ürünler için müşterilerini en doğru şekilde bilgilendirmek zorundadır. Satın alınan bir ürün, beyan edilenden farklı ise tüketicinin iade etme hakkı bulunur. Bu durumda satıcı, refund işlemi gerçekleştirerek müşteriye ücret iadesi yapar.
Refund ve Chargeback (Ters İbraz) Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tüketicinin ödeme yaptığı halde ürün veya hizmet alamadığı durumlarda başvurduğu yöntem chargeback yani ters ibraz; tüketicinin geçerli bir sebeple aldığı ürünü iade edip parasını geri almak istediğinde başvurduğu yöntem ise refund olarak tanımlanır.
Tüketici haklarının korunmasını sağlayan refund ve chargeback işlemlerinin her ikisi de tüketicinin parasını geri almasına yönelik gerçekleştirilir. Ancak refund ve chargeback arasında bazı önemli farklar bulunur.
Refund işlemi satıcı tarafından yönetilirken, chargeback yani ters ibraz banka tarafından yürütülür.
Refund ve chargeback’in tüketici açısından farkı, ödemelerin geri alınma süresidir. Chargeback işleminde ödemelerin alınması genellikle daha uzun sürmektedir.
Ozan Sanal POS Çözümü
Ozan Sanal POS, online olarak satış yapan işletmelerin hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme almasını sağlar. Farklı sektörlere ve ihtiyaçlara göre uyarlanabilen Ozan Sanal POS, yapay zeka destekli sahtecilik önleme sistemi ile olası chargeback’leri minimize eder.
Güvenli kart saklama, 3D Secure, sahteciliğe karşı koruma ve birkaç adımda gerçekleştirilebilen iade işlemlerine ek olarak Ozan Sanal POS’un işletmenize özel birçok avantajı bulunur. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, Ozan Sanal POS’un fark yaratan özelliklerinden yararlanmaya başlayın!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.