Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde ziyaretçilerini kabul eden ve ilk güzel sanatlar müzesi olarak hizmete açılan İstanbul Resim Müzesi; girişte yalnızca 10 TL ücret ödeyerek eşsiz sanat eserlerini tek çırpıda görebileceğin bir yer.
Bu yazımızda senin için 10 TL’lik cüzi bilet fiyatıyla dünyaları ayağına getiren ve sanat camiasının en harikulade eserlerini bir araya toplayan müzenin en ince detaylarına kadar inceledik.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından sanat ve eserlerine dair son derece geniş çaplı bir perspektifle 20 Eylül 1937 tarihinde açılan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, aradan geçen restore ve duraklama yıllarının ardından 2014 yılında Milli Saraylar Resim Müzesi adıyla yeniden hizmete başladı.
Eserlerin spot ışıklarıyla sunulduğu ve hareket sensörleriyle korunduğu müzede 553 eser bulunuyor. Sergilerin yer aldığı alan Veliaht Dairesi olduğundan tarihi bir hamam da mevcut.
35 metrekarelik hacmiyle ülkemizin en büyük oryantalist tablosu olan “Çölde Av” müzenin en gözde eserlerinden biri.
Peki ender sanat eserlerinin sunulduğu bu devasa alanda hangi sergi salonları var? Soru varsa biliyorsun ki cevap bizde. Hadi öğrenelim!
Resim Müzesi’nde Hangi Salonlar Var?
Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi bölümünde yer alan ve 2 ayrı katta farklı salonlardan oluşan planıyla müzenin kendine has bir kategori ayrımı var.
2 katta toplam 11 ayrı salonda eserleri sergileyen müzenin her bir salonunun ait olduğu kategori ve eser düzeni belirli bir plana tabi. O halde gitmeden evvel yol haritanı senin için yazarak çizelim!
Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz Salonu
1820’li yıllarda Sultan Abdülmecit tarafından inşa ettirilen Dolmabahçe Sarayı en mühim kültürel ve tarihi miraslarımızın başında yer alıyor. Tarih boyunca en önemli devlet adamlarına, padişahlara ve ailelerine hem yönetim hem de yaşam merkezi olarak hizmet eden bu saray, artık farklı alanlarında özel eserlerin sergilendiği eşsiz bir müze olarak halka arz ediliyor.
Abdülmecid tarafından yaptırılması ve tahsis ettiği kişinin Sultan Abdülaziz olması nedeniyle, sultanların adıyla anılan salonun girişinde kendilerine ait birinci sınıf portreler yer alıyor.
Osmanlı’da Batılılaşma Dönemi Salonu
Batı sanatının Osmanlı Devleti için hatırı sayılır etkiler yarattığı dönemler 18. yüzyılda başlıyor. Haliyle Osmanlı’da Batılılaşma Dönemi Salonu adeta bu etkileşimin bir aynası gibi.
İçeri girer girmez iki kültürün kaynaşmasına öncülük edecek nitelikte karma sanat eserlerini görebilirsin. Batı’yla olan ilişkilerini arttırmak isteyen Osmanlı için sanat bu ilişkinin en önemli kan damarlarından biriydi.
Salonda yer alan eserlerden de anlayacağın üzere, iki farklı sanat kültürü bilhassa resimlerle oldukça kaynaştırılmış. Bu geçiş döneminin en nadide yansıması olan eserleri Batılılaşma Salonunu gezerek yakından inceleyebilirsin.
İstanbul Görünümleri Salonu
Sultan Abdülmecid’in şahsi kütüphanesi olan bu salon aynı zamanda pek çok ressamın İstanbul ve onun muhteşem manzarasını konu edinen tablolarının sergilendiği bir bölüm.
O dönemlerde İstanbul’a bakan gözlerin neler gördüğünü en sahici şekilde anlayabileceğin eşsiz güzellikteki resimleri bu salonda bulabilirsin.
Saray Ressamları Salonu
Farklı milletlerden öne çıkan saray ressamlarına ait eserler için hazırlanan salonda, sayısız kategoriye ait tablolar yer alıyor.
Birbirine benzeyen ya da birbirinin zıttı bir sanat anlayışını taşıyan pek çok yabancı saray ressamının eserlerini bir arada görebileceğin bu bölümün, sanatın çeşitliliğine en çok tanık olacağın ve bundan en fazla faydalanacağın salon olacağına şüphe yok!
Goupil Sanat Galerisi’nden Satın Alınan Tablolar Salonu
Sultan Abdülaziz’in taht yıllarında dünyanın sayılı sanat merkezlerinden biri olan Goupil Sanat Galerisi, özellikle yağlı boya tablolar ve portre çalışmaları bakımından üst düzey eserlerin satıldığı bir yerdi. Sultan’ın da daimî olarak ilgisini çeken bu merkezden pek çok kez üstün sanatsal yansımalara sahip eserler payitahta getirildi.
Goupil Sanat Galerisi Salonu, getirilen bu eserlerin sergilendiği bölüm olarak müzede en çok rağbet edilen alanlardan biri. Aynı zamanda Osmanlı’nın gözde ressamı Şeker Ahmet Paşa’nın seçimlerinin de yer aldığı salon, bu devlet adamı ve sanatçıya dair ziyaretçilere pek çok açıdan fikir de veriyor.
İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu
Dünyanın en çok eser üreten deniz ressamı unvanıyla hem sanat camiası üyelerinin hem de sanat severlerin gözdesi olan İvan Konstantinoviç Ayvazovski için müzede ayrı bir salon bulunuyor.
Kendisine ait eserlerin tamamının sergilendiği ünlü Rus ressamın adını taşıyan bu salon da ziyaretçilerin odak noktalarından biri halini almış durumda!
Oryantalist Ressamlar Salonu
Avrupa’dan bakılınca Doğu’da ne görülüyorsa, sanatçıların renkleriyle can bulduğunda oryantalist sanat akımı başlamış oldu. Bu perspektifi tablolar, müzenin Oryantalist Ressamlar Salonu’nda sergileniyor. Eserlerin tamamında kültürel yansımalar adeta tablodan çıkıp insanın boynuna sarılıyor.
Seveceğin salonlardan biri olacağına şüphe yok ama, çok oyalanma; çünkü diğer salonlarda daha büyük sürprizler seni bekliyor olacak!
Yaver Ressamlar Salonu
Askeriye ve devlet yönetiminde yer alırken sanatsal üretiminden de kopmayan, bu açıdan pek çok eseriyle dikkat çekmeyi başaran iki gözde isim Şeker Ahmet Paşa ve Osman Nuri Paşa’nın tablolarını görebileceğin salonun adı “Yaver Ressamlar Salonu”.
Elbette sanatsal üretimden kopmamakla beraber devletin çarklarında geçen vakitler, her iki ressamın eserlerinde de askeri fikirlerin yansıması olarak yer almış. Bakalım ideallerin ve gerçeklerin birbirine karıştığı bu iki zihnin resimlerinde sen hangi yönü daha çok seveceksin?
1870 ve 1890 Dönemlerin Türk Ressamları
Batılı sanatının Osmanlı kültüründe yer edinmesine öncülük eder sanatkarların tablolarının sergilendiği bu salonda, başta Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey, Süleyman Seyyid ve Halil Paşa gibi isimlerin eserleri yer alıyor.
İkinci ve üçüncü kuşak kabul edilen sanatçıların Batı sanat algısının Doğu sentezinde hayat bulduğu eserleri, oryantalist perspektifin öteki yüzünü temsil ediyor.
1890-1930’lu Yıllarda Etkin Olan Türk Ressamları
Üçüncü ve dördüncü kuşak Türk resminin temsilcileri kabul edilen Hikmet Onat, Hüseyin Zekai Paşa, Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza ve İbrahim Çallı gibi öncü ressamların eserlerini görebileceğin salon, Batılı anlamda eser üretiminin hız kesmeden devam ettiği yıllara ve o yılların sanat anlayışına dair fikir edinmen için resmen bir hazine odası!
Portreler ve Tarihi Konulu Kompozisyonlar: Osmanlı Sarayında Manzara Salonu
Osmanlı Sarayında Manzara Salonu’nda yerli ve yabancı sanatçılara ait portre çalışmaları en beğenilen eserler arasında yer alıyor.
Senin için de tarihsel sürece yakından tanıklık etmeni sağlayan bu eserler arasında gönlünü fethedeceği kesin olan harika manzara tabloları yer alıyor!
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu
Müze ziyaretini boğaz manzarasıyla taçlandırabileceğin bir kafeterya olan Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu, gezin sırasında harika bir mola ve arkadaşlarla sohbet için eşsiz bir yer.
Müzenin giriş katında yer alan kafeteryanın iç dizaynı ve ambiyansı, çayını yudumlarken seyrettiğin boğaz manzarasıyla birleştiğinde senin için takvimler Osmanlı Dönemini gösterir gibi olacak!
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu Menü Fiyatları Ne Kadar?
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu, gezi sırasında İstanbul’u en güzel şekilde seyre dalabileceğin bir yer olmakla birlikte kafeterya hizmetiyle sohbetlerine keyif katabileceğin bir alan.
Üstelik fiyatlarıyla da bütçe dostu bir hizmet sunan salonda; Türk kahvesi ve bitki çayları 20 TL, filtre kahve 25 TL ve tatlı/kurabiyeler 20-25 TL arasında satılıyor.
Resim Müzesi Nerede?
İstanbul Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayı ile Deniz Müzesi arasındaki ağaçlı yol üzerinde bulunan Resim Müzesi, deniz ve kara yoluyla kolayca ulaşabileceğin bir lokasyonda yer alıyor.
Beşiktaş Meydanı’ndan yapacağın sadece 10 dakikalık bir yürüyüş müzeye varman için yeterli. İstanbul’un her bölgesinden rahatlıkla ulaşabilir, bu eşsiz eserlerle dolu müzede geçmişin en güzel anlarına yolculuk edebilirsin!
Resim Müzesi Bilet Fiyatları
18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük kişiler için ücretsiz olarak ziyarete açılan müzede, 18 yaşından büyük öğrenciler için giriş ücreti yalnızca 10 TL.
Müze Kart sahibi olan ve yine bu yaş aralığında yer alan ziyaretçiler için de giriş ücreti alınmıyor.
Resim Müzesi Hangi Günler Açık?
Resim Müzesi ziyaretleri, hafta içi pazartesi günleri haricinde tüm günler 09.00 – 17.00 saatlerinde gerçekleşiyor. Öğle vaktine kadar sakin bir gezinti yapabileceğin müzenin trafiği 13.00 civarı artmaya başlıyor.
Anlayacağın öğleden önceki geziler daha nezih ve verimli olacaktır. Bak yine verdik tüyoyu kıymetini bil! Hangi saatte gidersen git sanatı ruhuna dek hissedeceğin müzenin keyfini çıkar!
Tarihin ve kültürel mirasın temsili olan bu müzedeki gezintin nasıl sana geçmiş adına bir perde aralayacaksa, geleceğin kapılarını aralayan uygulamalardan da geri kalma! Bu uygulamaların başında yer alan SuperApp teknolojisinin ülkemizdeki yegâne temsilcisi Ozan SuperApp’i hemen indir ve fırsatlardan faydalanmaya başla! 7/24 saat para transferinden, e-Pin ve Cashback avantajlarına; QR kod ile ödeme kolaylığından dijital servis hizmetlerine kadar ihtiyaç duyduğun ne varsa sen istediğin an Ozan SuperApp’le yanında!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.