Sanal POS ile Döviz Tahsilat Yapılabilir mi?

5 Ekim 2023

Sanal POS, güncel dijital ödeme yöntemlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Peki, sanal POS döviz tahsilatında kullanmaya uygun bir sistem mi? E-ticaretin popüler ödeme araçlarından birisi olan sanal POS’a ve sistemin döviz uygunluğuna dair ayrıntılı bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Sanal POS Nedir?

Günümüzde markaların satış hacmi üzerinde etkin rol oynayan platformlar, e-ticaret başlığı altında toplanabilir. Markanızın hedef kitleye kolaylıkla ulaşmasını ve 7 gün 24 saat ulaşılabilir olmasını sağlayan dijital araçlar oldukça önemlidir. Bu aşamada; markanızın e-satış başarısı için karşınıza ‘uzaktan satış’ ve ‘sanal ödeme adımları’ gibi kavramlar çıkacaktır.

Kapıda ödeme vb. işlemlere alternatif sunarak dünya çapında güvenilir ödeme almayı mümkün kılan araçlardan birisi sanal POS’tur. Kısaca sanal POS hizmeti, fiziksel olarak ödeme alınan POS cihazının sanal dünyadaki karşılığıdır.

Döviz Tahsilat Nedir?

Döviz tahsilat, temel olarak bir markanın yabancı para birimleriyle işlem almasıdır. Döviz şeklinde tahsil edilen miktar, uygun şartlarla Türk lirasına çevrilerek kullanıma hazır hale gelir. Büyük firmalar söz konusu olduğunda döviz tahsilat işlemlerinin doğru yapılması ve takibi önem arz eder.

Özellikle sanal dünyanın, markaların satış hacmini ciddi şekilde yönlendirdiği günümüz koşullarında döviz tahsilatının da sanal POS gibi güncel ödeme içerikleriyle uyumlu olması gerekir.

Döviz Tahsilatı Kimler Kullanabilir?

Döviz tahsilatında tüm süreçlerdeki gibi yasal prosedürü takip etmek için dövizli fatura kesimi söz konusu olur. Belli şartların karşılanması ile (sanal mağaza, gerekli ödeme alternatifleri ve izinler gibi) firmalar tarafından döviz tahsilatı yapılabilir. Bunun yanında özellikle yurt dışıyla aktif bağlantılı markaların ve turistik alanlarda hizmet veren işletmelerin tercih edebileceği faydalı bir sistemdir.

Tahsilat işlemi, yurt dışındaki hedef kitleyi çekmek ve alışveriş deneyimini iyileştirmek için kullanılabilir. Bu sayede ülke dışındaki potansiyel alıcılar, para birimi üzerinden ödeme zorluğu yaşamadan işlemlerini tamamlayabilir.

Hangi Para Birimleri Geçerlidir?

Döviz ile alışverişe imkân tanıyan markalar, sanal POS gibi uygulamalar aracılığıyla anlaşmalı olduğu bankaların para birimlerine göre bir belirleme yapabilir. Birçok banka ortalama 10-15 farklı para birimini dönüştürmeye izin veren bir sisteme sahiptir.

Euro, Amerika doları, Japon Yeni, İngiliz Sterlini ve Çin Yuanı gibi dünya çapında yoğun olarak kullanılan çeşitli para birimleri neredeyse her bankanın döviz işlemlerinde geçerlidir.

Sanal POS ile Nasıl Döviz Tahsilat Yapılabilir?

Döviz tahsilatı ve sanal POS’un avantajlarını birlikte değerlendirerek firmanızı yurt dışı satışlarına hazır hale getirebilirsiniz. Döviz kolaylığına ek olarak bu sisteme uygun bir sanal POS edinmek, aynı anda hem yabancı para birimleriyle hem de kart üzerinden ödeme almaya olanak tanır. Bu ödeme türü, pratik ve güvenilir oluşuyla markanızın satışlarında etkili olacak bir çözümdür.

Sanal POS ve dövizli ödemenin faydalarını beraber değerlendirmek istiyorsanız; gerekli işlem adımlarını kolaylıkla takip edebilirsiniz. Öncelikle işletmeniz için sanal POS edinirken dövizli satışlara yönelik bir hizmet başvurusunda bulunmalısınız. Başvuru süreciniz tamamlandıktan sonra aşağıdaki pratik yöntemlerle ve dijital platformda kart kullanma avatajıyla dövizli tahsilata başlayabilirsiniz:

  • Öncelikle kurumla yapılan anlaşma gereği dövizli işleme açık bir POS uygulaması başlatılır. Bu sayede; cihaz tarafından yurt dışından gelen satış talebi ve döviz farkı otomatik olarak tanınır.
  • Değişik kurlar üzerinden satış adımları sistem tarafından kolaylıkla başlatılır.
  • POS’un ilgili alanına ödenecek döviz miktarı tanımlanıp ödendikten sonra firmanın ciro bedeli döviz hesabı üzerinden aktarılır.
  • Bu esnada yurt dışında satış işlemini tamamlayan kişinin hesabına doğrudan yazdığı döviz miktarı kendi para cinsinden yansır ve para birimlerine dair karışıklık yaşanmaz.

Sanal POS ile Döviz Tahsilatının Avantajları

Döviz tahsilatı yoluyla ödeme alırken sanal POS sistemleri kullanmanın avantajları şunlardır:

  • Sanal POS döviz ödemesi yoluyla daha geniş bir hedef kitleye ulaşabilir ve dünya çapında hizmet veren bir marka olabilirsiniz. Eğer halihazırda yurt dışı ile bağlantılarınız varsa ödeme kolaylığından faydalanarak markanızı daha da ileriye taşıyabilirsiniz.
  • Bu tahsilat yöntemiyle sanal POS’un sayısız avantajı döviz ödemeleri için de geçerli hale gelir. Örneğin, dijital ödeme almayı sağlayan POS ile SSL Sertifikası ve Hizmet Sözleşmesi gibi çok sayıda garantiyi hedef kitlenize ulaştırmış olursunuz. Bu durum markanızın güvenirliğine katkı sağlarken; yurt dışından alışveriş yapanlar için de bir referans niteliğinde olacaktır.
  • Sanal POS ile ödeme almanın en faydalı taraflarından birisi, hedef kitleye pratik ve sorunsuz şekilde satın alma olanağı sunmasıdır. Aynı zamanda dövizli işlemlerle birleştirildiğinde, kartla ödeme seçeneğini dünyanın her yerinde kullanılabilir hale getirir.
  • Klasik şekilde dövizle alınan ödemelerin firmalar açısından ciddi bir olumsuz tarafı vardır. Eğer sanal POS gibi güncel ve alternatif yöntemler mevcut değilse, dövizli işlemde ödenen miktar güncel kurlar üzerinden TL’ye çevrilir ki; bu da Türk Lirası özelinde büyük çaplı kur dalgalanmalarına maruz kalmak demektir. Dolayısıyla dövizli işlemlere açık dijital POS uygulaması, her şeyden önce markanızı kur dalgalanmalarına karşı korumayı amaçlar ve bu yönde hizmet sağlar.
  • Döviz üzerinden aldığınız ödemeleri bankaların sunduğu avantajlar çerçevesinde çeşitlendirmek mümkündür. En çok etkileşim kurduğunuz ülkeler ve satış potansiyelinizin yüksek olduğu para birimleri üzerinden çeşitlilik sunabilir ve hedef kitlenize başarılı bir alışveriş deneyimi sağlayabilirsiniz.
  • Yurt dışında yaşayan kişi, kendi para birimi üzerinden kolaylıkla işlem yapabileceği için sunulan bu pratik mekanizma markanızın satış sirkülasyonunu artıracak bir aracıya dönüşebilir.
  • Markanızdan yurt dışında hizmet alan kişi, kart slibinde mevcut satış değerini ve güncel döviz kurunu rahatlıkla görebilir. Tüm bu adımlar, markanızın ülke dışındaki satışlarda güvenli bulunmasını sağlayan detaylardır ve satışlarınızın devamlı hale gelmesini sağlayacak ana unsur olarak değerlendirilebilir.
  • Sanal POS’lu döviz tahsilatının hedef kitleniz açısından bir diğer kolaylığı, alışveriş yapan kişinin bu harcamayı gider olarak gösterebilmesidir.
  • Döviz işlemlerine uygun şekilde aldığınız sanal POS hizmeti, aynı zamanda yurt içinde güncel sanal POS olarak da rahatlıkla kullanılabilir ve 2 ayrı işleme gerek kalmaz.

 

Yukarıda açıklanan avantajlardan faydalanmak isterseniz, işletmenizi yurt dışı satışlarına hazır hale getirecek döviz tahsilatlı sanal POS’a hemen geçebilirsiniz. Ozan’a ücretsiz başvuru yapın; markanız için dövizli sanal POS adımlarını zahmetsiz şekilde tamamlayın! Dil desteği ve e-ihracat uyumuyla markanızın yurt dışı satışlarına hazırlamak için Ozan tüm hizmetleriyle yanınızda!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.