Sanal POS’un Müşteri Deneyimine Katkıları Nelerdir?

5 Ekim 2023

Sanal POS, sanal dünyadaki alışverişlerin olmazsa olmazları arasında yer alır. Fiziksel POS cihazının dijital dünyadaki karşılığı olduğu için e-ticaret yapanlar için oldukça önemlidir. E-ticaret dünyasının günümüz alışveriş deneyimini şekillendiren yapısı göz önüne alındığında sanal POS’un önemi daha rahat anlaşılabilir.

Sanal ortamdaki güncel değişim ve gelişimler devam ederken; hitap edilen kitleye güvenli bir alışveriş imkânı sunmak oldukça kritiktir. Bu sayede işletmelerin güvenilirlik ve başarısı rahatlıkla ortaya konulabilir. Büyük veya küçük tüm işletme modellerinin dijital dünyanın faydalarını deneyimlemesi için sanal POS’a ihtiyaç vardır.

Sanal ödeme alanı olarak bilinen dijital POS’un fiziksel alternatifinden ayrılan noktası, kartı bir cihaza okutmak yerine ekranda belirtilen ilgili alana kart bilgilerinin girilmesidir. Bu sayede internet ortamı üzerinde güvenli bir şekilde ödeme almak mümkün olur.

Müşteri Deneyimi Nedir?

Müşteri deneyimi, hedef kitle ve işletme arasındaki performans bağını ifade eder. Müşteri deneyimini önemli kılan etkenlerden biri; hedef kitlenin zihninde oluşan bu alışveriş duygusunun daha sonraki satışlar için bir nevi referans olmasıdır. Bu nedenle markanın ve tabii ki işletmenin hem devamlılığı hem de yükselen grafiğe sahip başarısı adına müşteri deneyimini iyileştirmek önemlidir.

Müşteri deneyimini iyileştirecek kilit nokta; hedef kitleyi belirleme, tanıma ve beklentilerini anlama döngüsünü doğru kurmaktır. Başarılı bir satış sürecine sahip olmanın koşullarından biri de her etkileşimin müşteri deneyimi için yeni bir başlangıç olduğunu bilmektir. Elbette önceki deneyimler bir referans niteliği taşıyabilir fakat aynı zamanda her yeni satış, yeni bir etkileşim demektir. Olumsuz satış deneyimleri, bir markanın değerini ve itibarını düşüren riskli işaretlerdir.

Etkili bir planlama ve doğru iş akışları sayesinde müşteri deneyimini kısa süre içinde daha iyi hale getirmek olanaklıdır. Bu deneyimin başarısı aynı zamanda markanızdan memnun ve ömürlük bir hedef kitle eğilimini de beraberinde getirecektir.

Müşteri Deneyimi Nasıl Artırılır?

Müşteri deneyiminin tüm alışveriş ve marka tanıtım sürecinde ne kadar etkili olduğu artık bilinen bir gerçek. Bu aşamada müşteri bağını etkin şekilde kurmak ve yönetmek için atılacak adımlar da önemli hale geliyor. Marka ve hedef kitle arasındaki bağın olumlu yönde gelişmesini sağlayacak bazı temel yöntemleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür:

  • Markanızın hitap ettiği kitleyi belirleme ve iyi tanıma: İyi bir etkileşim ancak karşılıklı doğru anlaşılma yoluyla mümkün olur. Bu kriter; kişiler arası iletişimde olduğu gibi marka ve hedef kitle uyumunda da dikkate değer bir unsurdur. Markanızdan beklenenleri doğru tespit etmek; talepleri yönünde müşterinizle başarılı bir bağ kurmak adına önemlidir.
  • Hedef kitleye yönelik genel tanımlardan kaçınma: Günümüz dünyası yoğun çevrimiçi ağlar tarafından sarılmış durumda ve her insanın internete dahil olma yolculuğu farklı. Benzer durum markanızın sitesini ziyaret eden kişiler için de geçerli. Her bir müşterinin markanızı inceleme ve tercih etme sebebi farklılık gösterebilir. Bu nedenle hedeflediğiniz müşteri ağına yönelik genellemelerden ve işlevsiz kabullerden kaçınmanız yararlı olacaktır. Farklı alışveriş deneyimlerine açık olmak markanızı daha esnek ve ulaşılabilir kılacaktır.
  • Müşteri deneyiminin öznelliğine odaklanmak ve doğru geri dönüşler almayı önemsemek: Müşteri deneyimini anlamaya dayanan çok sayıda test, anket ve geri bildirim yöntemi mevcuttur. Ancak bu geri dönüşler her zaman belirleyici olmayabilir. Sebebi ölçümlerin mevcut deneyimi net bir şekilde tanımlama zorluğu ve deneyimlerin öznelliğidir. Bu noktada en pratik çözüm yöntemlerinden birisi açık uçlu seçenekler sunarak müşteri deneyimini kısıtlı şıklardan kurtarmaktır.
  • Doğru fiziksel ve sanal araçlara yönelmek: Müşteri deneyimini daha iyi hale getirmenin ilk koşulu şüphesiz ki doğru araçları kullanmaktır. Bu sayede satış sürecindeki aksiliklerin önüne geçmek ve sorunsuz bir alışveriş hizmeti sunmak mümkün olacaktır. Sorunsuz alışveriş süreci ise olumlu bir müşteri deneyiminin ilk koşuludur. Gerek sanal dünya araçlarını gerekse de fiziksel alışveriş araçlarını doğru kullanmak ve yönetmekte fayda vardır.
  • Ödeme sürecinde ve tüm aşamalarda müşteriye güven vermek: Alışverişin tüm aşamalarında önemli olan bu unsur; söz konusu ödeme adımları olduğu zaman daha da öne çıkar. Özellikle sanal ödeme adımları kullanılacaksa ödemede garanti sağlayacak unsurlara dikkat etmekte fayda vardır.

Sanal POS Müşterilerinizin Deneyimini Nasıl Artırır?

Sanal POS ile müşteri deneyimi konusunda başarıyı artırmak mümkündür. Özellikle alışveriş eyleminin büyük ölçüde dijital kanallara taşındığı günümüz koşullarında sanal POS’un kullanımı daha da önemli hale geldi. Firmaların internet alışveriş ödemelerini sanal POS aracılığıyla alması zorunlu olduğu için bu alanda başarılı hizmet almak demek; hedef kitle için başarılı bir alışveriş deneyimi sunmak anlamına geliyor.

Sorunsuz bir sanal POS ödemesi ile her ikisini de sağlamak mümkün. Bu sayede müşteriniz; hem dijital kanallar üzerinden markanızla doğrudan etkileşim kurabilecek hem de güvenli ödeme garantisiyle hizmet almış olacak. Mevcut unsurların tamamı başarılı bir müşteri deneyimini hazırlayan önemli etkenlerdir.

Sanal POS Kullanmanın Müşteriler Açısından Avantajları Nelerdir?

Sanal POS kullanımı, firmalar için olduğu kadar müşterilerin alışveriş işlemleri için de değerli bir uygulamadır. Sanal ödeme noktası olarak ifade edilebilecek sanal POS edinmek için firmaların belli koşulları sağlıyor olması gerekiyor. Bunlardan birisi olan SSL Sertifikası ile sanal güvenlik adımları büyük ölçüde sağlanıyor.

Ayrıca mevcut sertifika, müşteri bilgilerinin korunmasında da önemli rol oynuyor. Dolayısıyla dijital alışveriş için zorunlu olan sanal POS uygulaması, ek olarak müşteri güvenliğini koruyarak katkı sağlıyor.

Sanal POS’un müşteriler açısından bir diğer avantajı da markanın e-ticaret mağazasında ürün bulundurma zorunluluğudur. Böylelikle kişiler ilk defa alışveriş yaptıkları bir mağaza hakkında bile sanal POS aracılığıyla fikir sahibi olabilir. Çünkü sanal mağazada ürün olmaması durumunda banka sanal POS için onay vermeyecektir.

Sanal POS kullanımının başka bir zorunluluğu; e-mağazada markanın müşteriye Hizmet ve Mesafeli Satış Sözleşmesi gibi belgeler sunmasıdır. Bu sayede iptal ve iade koşulları hem marka hem de müşteri gözünden belirlenmiş olur.

Ozan ile markanız için sanal POS hizmeti alabilir ve müşteri deneyimini iyileştirmek için önemli bir adım atabilirsiniz. Hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, tüm dijital işlemlerinizi tamamlamanızı ve güvenle ödeme almanızı sağlayacak çözümlerle buluşun.

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.