SWIFT Nedir?

25 Nisan 2024

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication); yurt içi ya da yurt dışı banka hesaplarına yapılan döviz transferi işlemlerinde kullanılan sistemdir. Dünya çapındaki bankalar ve finans kuruluşları arasında güvenli para transferi yapmayı sağlayan SWIFT, para transferinin kendisini gerçekleştirmez. Bankaların para transferi talimatlarını güvenli şekilde iletmesini sağlar.

SWIFT sayesinde farklı para birimleri ve ülkeler arasında güvenilir, hızlı ve şeffaf bir şekilde para transferi gerçekleştirilebilir.

SWIFT Kodu Nedir?

SWIFT kodu veya diğer adıyla BIC (Business Identifier Code), dünya çapındaki banka ve finans kurumlarını tanımlamak için kullanılan koddur. Her bankaya özel olan SWIFT kodu, 8 veya 11 haneden oluşur ve uluslararası para transferlerinde gönderen ve alıcı bankayı belirlemek için kullanılır.

SWIFT kodu şu şekilde oluşur:

  • İlk 4 hane: Banka kodudur.
  • Ortadaki 2 hane: Ülke kodudur.
  • Sonraki 2 hane: Yerel koddur.
  • Son 3 hane: Şube kodudur.

Eğer kod birleşimi 11 hane değilse, sonuna X eklenerek 11 haneye tamamlanır.

SWIFT Kodu Nasıl Öğrenilir?

Her bankaya özgü olan SWIFT kodunun doğru bilinmesi son derece önemlidir. SWIFT kodunun yanlış veya eksik girilmesi halinde para transferi yanlış bankaya gidebilir.

SWIFT işlemi yapılmadan önce hangi bankadan işlem yapılacaksa, o banka ile iletişime geçilerek bankanın SWIFT kodu öğrenilebilir.

Türkiye’deki bankalardan bazılarının SWIFT kodları aşağıdaki gibidir:

  • AKBKTRIS (Akbank)
  • TVBATR2A (VakıfBank)
  • TRHBTR2A (Halkbank)
  • TCZBTR2A (T.C. Ziraat Bankası)
  • TGBATRIS (Garanti BBVA)
  • ISBKTRIS (Türkiye İş Bankası)

SWIFT İşlemi Nasıl Yapılır?

Yurt dışı veya yurt içi döviz transferlerinde kullanılan SWIFT işlemi yapmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:

  • Banka hesabınızdan para göndereceğiniz kişinin hesap bilgilerini girin.
  • Ne kadar para göndermek istediğinizi ve hangi para birimini kullanacağınızı seçin.
  • Alıcı bankanın SWIFT kodunu girin.
  • SWIFT işlemi için gerekli olan ücreti banka hesabınızdan ödeyin.
  • İşlem bilgilerini kontrol edin ve SWIFT işlemini onaylayın.

SWIFT Para Transferi Kaç Gün Sürer?

SWIFT para transferleri genellikle 1 ila 3 iş günü arasında tamamlanır. Gün içinde yapılan transferler, alıcının hesabına 2 iş günü içinde geçer. Ancak mesai saatlerinden sonra, yani saat 17.00’den sonra yapılan transferlerde bu süre 3 güne uzayabilir.

SWIFT para transferi süresi; işlem yapılan gün ve saat, gönderilen veya alınan para birimleri ve bankalar arasındaki anlaşmalara göre değişiklik gösterebilir.

SWIFT Kodu ve IBAN Aynı Şey Midir?

Hayır, SWIFT ve IBAN aynı şey değildir. İkisi de para transferlerinde kullanıldığı için sıklıkla karıştırılsa da SWIFT ve IBAN birbirinden farklıdır.

SWIFT kodu, bir banka veya finans kurumunu benzersiz bir şekilde tanımlayan koda verilen isimken IBAN ise, banka hesabı ve hesap sahibi hakkında bilgi veren koddur. SWIFT kodu ile yapılan işlemlerde IBAN bilgisine de ihtiyaç duyulurken, IBAN ile yapılan para transferlerinde SWIFT koduna ihtiyaç yoktur.

SWIFT Masrafı Ne Kadar?

SWIFT işlemleri için alınan hizmet ücretleri, işlem yapılan bankaya göre değişiklik gösterebilir. Her banka verdiği hizmet için farklı ücret belirleyebilir. Aynı zamanda bazı bankalar SWIFT işlemleri için masraf almayabilir.

SWIFT işlemleri için alınan masraf, transfer edilen para tutarına göre de değişiklik gösterebilir. Bankanın tarife limitlerinin üzerinde olan para tutarları için daha yüksek masraf alınabilir.

Bunlara ek olarak bazı bankalar SWIFT işlem masrafını alıcı taraftan da tahsil edebilir. Bu sebeple SWIFT işleminde önce, işlem yapacağınız banka ile iletişime geçerek hizmet masrafları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ozan Döviz ile Tahsilat Çözümü

Yabancı para birimleri ile çalışan işletmeler için kur farkından etkilenmeden, hızlı ve güvenilir bir şekilde ödeme almak son derece önemlidir. Özellikle transfer edilen para tutarlarının yüksek olduğu durumlarda işletmeler her seferinde yüklü miktarda transfer ücretleri ödemek durumunda kalabilir.

Ozan Döviz ile Tahsilat Çözümü sayesinde yurt dışından gelen tüm ödemelerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde tahsil edebilirsiniz. Kur dalgalanmalarından etkilenmeden farklı para birimlerinde tahsilat yapabilir, ihtiyaçlarınıza göre döviz ödemelerinizi direkt TL olarak da alabilirsiniz.

Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, döviz ile tahsilat çözümünü kullanarak kur değişimleri sebebi ile yaşayacağınız kayıpların önüne geçin ve dilediğiniz yerden, günün her saati dövizle tahsilat yapmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.