Temassız Ödeme Nedir?

9 Nisan 2024

Günümüzde nakit kullanımının azalması ve ödeme yöntemlerinin değişmesiyle birlikte temassız ödeme yaygınlaşmıştır. Kullanıcılar için birçok avantajı bulunan temassız ödeme; akıllı telefonlar veya banka/kredi kartları ile POS cihazı arasında herhangi bir temas olmadan yapılan ödeme yöntemidir. Temassız ödeme sırasında yakın alan iletişimi anlamına gelen NFC teknolojisi ve QR kod gibi yöntemler kullanılır.

Temassız Ödeme Nasıl Gerçekleşir?

Temassız ödeme işlemi, NFC adı verilen yakın alan iletişimi teknolojisi ile gerçekleşir. Kart veya mobil cihazın POS cihazına yaklaştırılması ile şifre girmeye gerek kalmadan saniyeler içinde ödeme yapılır.

Temassız ödeme yalnızca banka veya kredi kartı ile gerçekleşmez. Kullanıcılar cep telefonlarını kullanarak QR kod, NFC veya link ile de temassız olarak ödeme gerçekleştirebilir.

Temassız ödeme yapabilmek için dikkat etmeniz gereken tek detay ödeme için kullanacağınız aracın temassız ödeme özelliğinin açık olmasıdır. Kartınızın veya mobil cihazınızın üzerinde yer alan ödeme sembolünden temassız ödeme özelliğinin olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Temassız Ödeme Alma Yöntemleri Nelerdir?

Temassız ödeme, müşterinin veya işletmenin tercihine göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Kredi ve banka kartları, QR kod, NFC ve link ile ödeme başlıca temassız ödeme yöntemleridir.

Banka ve Kredi Kartı ile Ödeme

En yaygın kullanılan temassız ödeme yöntemlerinden biri kredi ve banka kartları aracılığıyla yapılan ödemelerdir. Kullanıcı temassız ödeme özelliği bulunan banka veya kredi kartını POS cihazına yaklaştırarak birkaç saniye içinde pratik bir şekilde ödeme işlemini gerçekleştirebilir.

QR Kod ile Ödeme

QR kod veya karekod olarak ifade edilen bu yöntem, en pratik temassız ödeme yöntemlerinden biridir. QR kod ile ödeme yönteminde kullanıcı ilk olarak akıllı telefonunun kamerasını kullanarak POS cihazında yer alan QR kodu okutur. QR kodun taranmasının ardından kullanıcı ödeme ekranının bulunduğu bir sayfaya yönlendirilir.

Kullanılan sistemin özelliğine bağlı olarak ödeme sayfasında kullanıcıya banka uygulaması, havale/EFT veya kredi kartı ile ödeme gibi farklı seçenekler sunulabilir. QR kod ile ödeme yönteminin kart ile ödemeden en önemli farkı, ödeme limitlerinin bulunmamasıdır. Kullanıcı tek seferde ödeyebileceği kadar yüksek tutarda ödeme yapabilir.

NFC ile Ödeme

Henüz Türkiye’de yaygın kullanılmayan temassız ödeme yöntemlerinden biri de NFC ile ödemedir. NFC özelliği bulunan akıllı telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilen NFC ile ödeme yönteminde kullanıcının tek yapması gereken POS cihazına cep telefonunu yaklaştırmaktır.

NFC ile ödeme yönteminde kullanıcı, ödeme yapmadan önce ödeme için tercih edeceği kartın seçimini yapmalıdır. Cep telefonunun POS cihazına yaklaştırılması ile kullanıcının seçtiği ödeme yöntemi devreye girer ve otomatik olarak ödeme işlemi gerçekleşir.

Link ile Ödeme

Link ile ödeme yöntemi sanal POS ile birlikte çalışan bir ödeme sistemidir. İşletme, ödeme sayfasının bulunduğu linki müşterilerine SMS veya e-mail ile iletir. Müşterilerin tek yapması gereken işletme tarafından gönderilen linke tıklamaktır.

Linke tıklayan müşteriler otomatik olarak ödeme sayfasına yönlendirilir. Ödeme sayfasında banka uygulaması, havale/EFT veya kredi kartı gibi farklı ödeme seçenekleri yer alır. Müşteri, istediği yöntemi tercih ederek birkaç dakika içinde temassız olarak ödeme işlemini gerçekleştirebilir.

Temassız Ödemenin Avantajları Nelerdir?

Temassız ödeme yönteminin hem işletmeler hem de müşteriler için birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Temassız ödeme yönteminin işletmeler için en önemli avantajı zamandan tasarruf etmeyi sağlamasıdır. Yalnızca birkaç saniye içinde gerçekleşen ödeme işlemi sayesinde mağazalarda oluşan uzun kuyrukların önüne geçilir.
  • Hızlı ve pratik olan temassız ödeme işlemleri müşteri memnuniyetinin artmasını sağlar.
  • Temassız ödeme sırasında herhangi bir şifre veya imzaya gerek yoktur. Bu da müşteriler için önemli avantajlardan biridir.
  • Temassız ödeme işleminin en önemli avantajlarından biri de hijyenik olmasıdır.
  • Kredi ve banka kartlarına ek olarak cep telefonu, dijital cüzdan veya akıllı saat gibi giyilebilir teknoloji ürünleri ile de temassız ödeme kabul edilebilir.
  • Temassız ödeme teknolojisi yüksek güvenlik standartlarına sahiptir.
  • Temassız ödeme, kasiyerlerin bulunmadığı marketlerde de müşterilerin pratik bir şekilde ödeme yapabilmesini sağlar.

Temassız Ödeme Almak Güvenli Mi?

Temassız ödeme, yüksek güvenlik standartlarına sahip olan bir ödeme çözümüdür. Ödeme işlemi için ödeme cihazına her seferinde yeni bir şifre iletilir. İşlem şifresinde kart bilgileriniz ile ilgili hiçbir bilgi yer almadığı için satın alma sırasında herhangi bir tehlike oluşsa bile şifre başka bir alışverişte kullanılamaz.

Kartınızın veya mobil cihazınızın çalınması veya kaybolması ihtimaline karşı temassız ödemenin güvenliğini artırmak için alabileceğiniz bazı önlemler bulunur. Kartınız ve mobil cihazınızın günlük işlem limitlerini belirleyerek riskli durumlar için önlem alabilirsiniz.

Ozan Link ile Ödeme Çözümleri

Ozan Link ile Ödeme; istediğiniz iletişim kanalı üzerinden saniyeler içinde ödeme almanızı sağlar. Müşterilerinizin yaptığı alışverişe özel olarak oluşturulan linkleri SMS, e-mail veya sosyal medya üzerinden ileterek pratik bir şekilde ödeme alabilirsiniz.

Herhangi bir web sitesi veya entegrasyona ihtiyaç duymadan, tüm kanallardan ödeme almanızı sağlayan Ozan link ile ödeme hem alıcılar hem de satıcıların güvenliği için 3D Secure başta olmak üzere nitelikli koruma mekanizmalarını kullanır. Siz de temassız ödemenin işletmenize sağladığı avantajlardan yararlanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, 7/24 hızlı ve güvenilir bir şekilde tahsilat yapmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.