TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) Nedir?

11 Ağustos 2023

Ödeme döngüsünün güvenli ve hızlı şekilde kurgulanması, firma yönetiminin vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Bu bağlamda TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) en işlevsel hizmetler arasında sayılır. Hizmetten faydalanan firmalar için ödemeler ve sürekli ödeme döngülerinin planlanması kolaylaşır. Toplu ödeme sisteminin tüm detayları ve merak edilen soruların yanıtları için yazımızı inceleyebilirsiniz.         

Online Toplu Ödeme Nedir? 

Online toplu ödeme; şirketlerin ödemeleri için bankacılık veya finans kuruluşlarının sunduğu online ortamları kullanarak anında ödeme yapmalarını sağlayan sistemdir. Havale ve EFT hizmetlerinden farklı olarak, firmalar online toplu ödeme sistemi sayesinde tüm ödemelerini tek hamle ile güvenli şekilde gerçekleştirir. Böylece her hareket için ayrı ayrı emir ve onay gerekmeden, firmanın ödeme döngüsü tek talimatla sağlanabilir. 

Offline Toplu Ödeme Nedir? 

Firmalar tarafından dosyalanan ödeme talimatlarının hizmet kuruluşuna iletildiği sisteme offline TÖS adı verilir. Hizmet sağlayıcıya iletilen dosyalardaki hedef alıcılar, havale-EFT sistemine aktarılarak toplu ödeme listesine dahil edilir. 

TÖS Nasıl Çalışır? 

Toplu ödeme sistemi temelde tüm ödeme hedeflerinin aynı anda gerçekleşmesi üzerine kuruludur. Yani firmalar her ödeme işlemi için ayrı ayrı talimat vermek zorunda kalmaz ve TÖS sistemine dahil ettikleri tüm alıcılara ödeme yapabilir. Bu sayede yönetim, takip ve zaman kullanımı açısından işlevsellik sağlanır. Aynı zamanda güvenli ödeme aktarımı ihtiyaçları da karşılanmış olur. Yapılan ödemelerin kaydını tutma ve kayıt takibini yapma konusunda da TÖS avantajlı bir tercihtir.  

Toplu ödeme sistemine dahil edilen alıcılara aktarım yapıldıktan sonra, ödemelere ait bilgi ve belgeler de dosyalanır. Firmalara sunulan bu belgelendirmeler ile hizmet alanların tüm ödemelerini aynı anda takip etmesi sağlanır. Her işlem için ayrı ayrı dekont veya belgeleme ihtiyacı ortadan kalkar. Firmalar aynı zamanda entegrasyon özellikli TÖS hizmeti de alabilir.  

Entegrasyon özellikli TÖS hizmeti sayesinde, şirketlerin muhasebeleştirme süreçleri pratikleşir. Çünkü muhasebe/ERP özelliği sayesinde, yapılan ödemelerin kayıtları otomatik olarak yapılır. Böylece ek olarak muhasebeleştirme işlemine gerek kalmaz. Bu durum ilerleyen dönem denetimleri sırasında, tüm ödeme hareketlerine ulaşmayı da kolaylaştırır. 

Firmaların alacağı TÖS hizmetinin entegrasyon uyumlu olması, kullanımda avantaj sağlar. Bu bağlamda hizmet sağlayıcının sunduğu imkanları; ihtiyaçlara göre değerlendirip tercih yapmak önem taşır. 

TÖS Kimler İçin Gereklidir? 

Ticari yaşamın tahsilat ve ödeme döngüsü son derece önemlidir. Özellikle ödemelerin güvenli ve düzenli yapılması ticaret ilişkilerinin temelini oluşturur. Bu bağlamda TÖS hizmetinden faydalanması gerekenlerin başında ticari faaliyet mensupları yer alır. Böylece ticari ilişkilerini, alışveriş hacimlerini koruyabilir ve ödeme döngülerini güvenle planlayabilirler. 

TÖS Hesaba Havale Ne Demektir? 

TÖS hesaba havale; toplu ödeme sisteminin hedef hesaplara havale talimatıyla aktarım yapmasıdır. Bu ödemeler, borç veya düzenli fatura ödemeleri olabilir. TÖS sistemine girişi yapılan hesaplara, ödemeler bankalar arası havale yoluyla aktarılır.  

TÖS’ün Avantajları Nelerdir?  

Alınan ödeme sistemi hizmetlerinde tercih sürecini sistemin avantajları belirler. İşletmelerin ödeme sistemleri arasında tercih yaparken elde edilen avantajları gözetmesi gerekir. 

TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) avantajları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Aktarım ve takip işlemleri dahil sayısız yönetim ihtiyacı elektronik ortamda yapılabilir. 
  • Çoklu kullanıcı özelliğiyle yetki ataması sağlanır. Böylece firmalar için onay sistemine uyum da kolaylaşır. 
  • Şirkete ait hesap için artı limit tanımlanırsa, yeterli bakiye bulunmayan hesaplar dahil ödemeler otomatik şekilde gerçekleşir. 
  • Hesap güvenlik sistemi sağlanır. 
  • Hatalı ödemeler engellenir.
  • Kurumsal bankacılık faaliyetlerinin getirdiği avantajlar sayesinde hem ödemeler hem de ödeme takibi konularında işlevsel çözümler geliştirilir.

TÖS kullanan kurum ve kuruluşlar, rakiplerine kıyasla daha verimli finansal alanlar edinebilir. Böylece rekabet ortamının ihtiyacı olan finans ve yönetim desteği tek sistem ile sağlanmış olur. 

Toplu ödeme sisteminin getirdiği avantajlardan yararlanmak için siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, işletmenizin finansal yönetimini kolaylaştırın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.