Bankacılık işlemlerinde sıklıkla karşılaştığımız valör terimi, bir borç veya faizin başlama tarihini belirtmek için kullanılır. Dilimize Fransızcadan geçen bu kelime, işlem talimatı ve gerçekleşmesi arasındaki süreyi ifade ettiği için daha çok valör tarihi olarak kullanılır.
Valörün tanımı ve hesaplaması ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için yazının devamını inceleyebilirsiniz.
Valör Nedir?
Dilimize Fransızcadan geçen valör kelimesinin anlamı değerdir. Bankacılık işlemlerinde valör, paranın hesaba geçeceği tarihi ifade eder.
Günlük hayatta çoğunlukla para transferleri sırasında karşımıza çıkan valör, bir işlem gerçekleştiğinde paranın hesaba aktarılması veya bir hesaptan başka bir hesaba çekilmesi için geçen süredir. Bu süre işlem yapılan günün mesai saatlerine, işlem yapılan bankaya, bankaların çalışma saatlerine ve hafta sonu/resmi tatil günlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Örneğin, Pazartesi günü saat 17.30’da banka hesabınızdan bir başka hesaba para transferi yaptığınızı varsayın. Bankanın mesai saatleri 09.00-17.00 arasında olduğu için işleminiz mesai saatleri dışında gerçekleşmiş olacaktır. Bu durumda para transferi diğer hesaba Salı günü 09.00-17.00 saatleri arasında geçer. Bu örnekte 17.30 ile para transferinin hesaba geçtiği saat arasındaki süreye valör tarihi denir.
Valör Tarihi Nedir?
Valör tarihi, paranın hesaba geçtiği ve faiz işlemeye başladığı gündür. Valör tarihi işlem yapılan günden farklı olabilir. Bankalar mevduat hesaplarında valör tarihini çoğunlukla işlem talimatından bir gün sonrasına verir. Kredilerde ise valör tarihi, kredi kullanımının başladığı gündür. Valör tarihi; faiz hesaplama, komisyon ve masraf uygulamaları gibi çeşitli finansal işlemlerde önemli rol oynar.
Valör Nasıl Hesaplanır?
Valör hesaplamak için bankanın hesap açılışında verdiği günü dikkate almak gerekir. Bu sayede banka tarafından sunulan gerçek faiz oranını bulmak da mümkündür.
Bankanın sunduğu gerçek faiz oranı aşağıda formül ile bulunabilir:
(Paranın kaç gün için faize yatırıldığı / valör günü) x faiz yüzdesi
Örneğin, bankadaki mevduat hesabına paranızı 30 günlüğüne, günlük yüzde 11 faiz ile 1 gün valörlü olacak şekilde yatırdığınızı düşünün. Yukarıdaki formüle göre; (30/31) x 11 = 10,6 sonucuna ulaşılır. Yani bu durumda mevduat hesabının gerçek faiz getirisi yüzde 11 değil, yüzde 10,6 olur.
Valör, işlem yapılan piyasaya, menkul kıymet türüne ve yerel finansal kurallara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Türkiye’de para transfer işlemleri için valör tarihi aynı gün ya da ertesi gündür. Hisse senetleri için ise valör tarihi işlem tarihinden sonraki ikinci iş günüdür.
Ozan Online Tahsilat Çözümleri
Ozan’ın yeni nesil online tahsilat çözümleri ile SMS, QR kod, link veya sanal POS aracılığıyla tüm müşteri ve bayilerinizden günün her saati, dilediğiniz yerden ödeme alabilirsiniz.
Güvenli ödeme yöntemleri sayesinde tahsilat risklerinizi azaltan ve tüm ödemelerinizi muhasebe ile entegre ederek takip ve raporlama işlemlerinizi hızlandıran Ozan online tahsilat çözümleri ile ödemeleriniz için dilediğiniz valörü seçebilir, ertesi gün ödeme dahil istediğiniz valörde tahsilat yapabilirsiniz.
Siz de online tahsilat çözümlerinin avantajlarından yararlanmak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, tahsilat risklerinizi ortadan kaldırın!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.