Virman Nedir, Nasıl Yapılır?

20 Mayıs 2024

Bankacılık işlemlerinde sıklıkla karşılaştığımız terimlerden biri de virmandır. Fransızcadan dilimize geçen ve transfer anlamına gelen virman, kişinin banka hesabındaki parayı, aynı bankada kendine ait olan başka bir hesaba aktarmasıdır.

Havale ve EFT işlemleri ile aynı mantığa sahip olan virman, bu özelliği ile sık sık karıştırılmaktadır. Ancak virman ve havale/EFT birbirinden farklıdır.

Virman işleminin detayları ve virman yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili ayrıntılı bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Virman Nedir?

Virman, aynı bankada bulunan farklı hesaplarınız arasında yapılan para transferi işlemidir. Bir başka deyişle, kendi paranızı bir hesaptan diğerine aktarma işlemidir. Havale ve EFT’den farklı olarak virman işlemleri aynı banka üzerinden ve aynı kişinin hesapları arasında gerçekleştirilir.

Virman Nasıl Yapılır?

Virman işlemini internet bankacılığı, mobil bankacılık, telefon bankacılığı veya ATM kanalları üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ancak virman işlemini en hızlı şekilde gerçekleştirmek için çoğunlukla internet bankacılığı veya mobil bankacılık tercih edilmektedir.

Virman yapmak için sırasıyla aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık veya ATM kanallarından birini tercih edin.
  2. “Virman İşlemleri” veya “Hesaplarım Arasında Transfer” menüsüne gidin.
  3. Para transfer etmek istediğiniz hesabı seçin.
  4. Göndermek istediğiniz tutarı girin.
  5. Paranın aktarılacağı hesabınızı seçin.
  6. İşlemi onaylayın.

Virman işlemini bankanızı arayarak, müşteri temsilcisine talimat vererek de gerçekleştirebilirsiniz.

Virman ve Havale/EFT Arasındaki Farklar

Virman ile havale ve EFT işlemleri birbirlerine yakın gözükseler de tamamen farklı işlemlerdir. Havale, aynı bankada hesabı bulunan farklı kişilerin hesapları arasında yapılan para transferi; EFT, farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında yapılan transferlerdir. Virman ise, aynı kişiye ait banka hesapları arasında gerçekleştirilen para transferi işlemleridir.
Virman, EFT ve havale işlemleri arasındaki farkları aşağıdaki tablodan daha net bir şekilde görebilirsiniz.

Özellik Virman Havale  EFT
Hesap Tipleri Aynı banka, aynı kişiye ait hesaplar Aynı banka, farklı kişilere ait hesaplar Farklı bankalar, farklı hesaplar
İşlem Ücreti Ücretsiz Ücretsiz (Bankaya göre değişir) Ücretli (Bankaya göre değişir)
İşlem Hızı Anında İşlem saatleri içinde İşlem saatleri içinde
İşlem Limiti Bankaya göre değişir Bankaya göre değişir Bankaya göre değişir

Virman Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Virman işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken detaylar oldukça basittir. İşlem, aynı banka üzerinden kendi hesaplarınız arasında gerçekleşeceği için ilk dikkat etmeniz gereken doğru hesabı seçmektir.

Virman işlemini internet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden gerçekleştiriyorsanız 7 gün 24 saat transfer yapabilirsiniz. Ancak banka şubesinden yapılan işlemler için hafta sonu ve resmi tatil günleri dikkate alınmalıdır.

Virman yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise transfer tutarıdır. Para transferi gerçekleştirilecek hesapları seçtikten sonra, transfer edeceğiniz tutarı doğru bir şekilde girdiğinizden emin olmanız gerekir.

Virman işlemleri aynı bankada bulunan hesaplar arasında yapıldığı için komisyon ücreti alınmamaktadır. Ancak yine de işlem gerçekleştikten sonra hesap bakiyelerinizi kontrol etmeniz ve herhangi bir tutarsızlık görüyorsanız bankanız ile iletişime geçmeniz önemlidir.

Ozan Dijital Cüzdan Çözümü

Ozan Dijital Cüzdan; kullanıcıların para transferleri, ödeme alma/yapma ve sanal kart oluşturma gibi işlemleri gerçekleştirmesini sağlayan e-cüzdan uygulamasıdır.

Kurumlara özel kart tasarımı, 7/24 ücretsiz para transferi, çoklu para biriminde transfer ve muhasebe entegrasyonu gibi birçok özelliğe sahip olan Ozan Dijital Cüzdan ile EFT saati beklemenize gerek kalmadan günün her saati ve dilediğiniz yerden para transferi gerçekleştirebilirsiniz

Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, Ozan Dijital Cüzdan’ın hızlı ve güvenilir çözümlerinden yararlanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.