Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (YN ÖKC) Nedir? Kimler YN ÖKC Kullanmak Zorundadır?

29 Temmuz 2024

Günümüzde işletmelerin vergi süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetebilmeleri için Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların (YN ÖKC) kullanımı önem kazanmıştır. YN ÖKC’ler; satış işlemlerinin kaydedilmesi, belgelenmesi ve vergi beyanlarının doğru bir şekilde yapılması açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (YN ÖKC) Nedir?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar (YN ÖKC), Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen teknik özelliklere uygun olan ve internet üzerinden GİB’e güvenli veri aktarımı yapabilen cihazlardır. Bu cihazlar, klasik yazar kasaların yerini almış olup perakende satış yapan tüm işletmeler için önemli bir araç haline gelmiştir.

Satış işlemlerinin elektronik ortamda kaydedilmesini sağlayan ve vergi beyanlarının doğruluğunu artıran YN ÖKC’ler hem fiziki hem de online mağazalar için kullanılabilir ve işlemlerin şeffaf ve güvenilir bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

Kaç Tür Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Bulunur?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar iki ana gruba ayrılır:

  • EFT-POS Özellikli YN ÖKC’ler: Bu cihazlar, bünyelerinde banka POS’u da barındırmaktadır. Bu sayede nakit ve kredi/banka kartı ile ödemeleri tek bir cihaz üzerinden kabul edebilirsiniz.
  • Basit/Bilgisayar Bağlantılı YN ÖKC’ler: Bu cihazlar, bünyelerinde banka POS’u bulundurmaz. İhtiyaç duymanız halinde, harici bir banka POS’unu kablolu olarak bağlayabilirsiniz.

YN ÖKC’ler Nereden ve Nasıl Alınır?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar yetkili ÖKC firmalarının bakım, onarım ve satış bayilerinden, kimlik ibraz etmek şartı ile satın alınabilmektedir. Yetkili bayiler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden müşterinin ÖKC satın alıp alamayacağını sorgulayarak satış işlemlerini gerçekleştirebilir.

Vergi mükellefiyeti olmayan kişilerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz satın alması mümkün değildir. Cihazların kurulumu ve entegrasyonu genellikle satıcı firma tarafından gerçekleştirilir ve işletmelerin eğitim alması sağlanır.

Kimler YN ÖKC Kullanmak Zorundadır?

3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun’a göre; eski nesil ÖKC kullanan veya kullanması gereken mükellefler aynı zamanda YN ÖKC kullanmak zorundadır.

3100 Sayılı Kanun mevzuatı kapsamında birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu bulunmayan perakende mal ve hizmet satışlarında ÖKC kullanma mecburiyetleri bulunmaktadır.

Kimler YN ÖKC Kullanmak Zorunda Değildir?

3100 Sayılı Kanun kapsamında bulunmayan; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar dışındaki mükellefler ve Bakanlık tarafından zorunluluk dışında bırakılan işletmelerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti bulunmaz.

YN ÖKC kullanmak zorunda olmayan mükellefler aşağıdaki gibidir:

  • Basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri
  • Serbest meslek erbapları
  • Zirai kazanç sahipleri
  • Ücret geliri elde edenler
  • Menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri
  • Diğer kazanç ve irat sahipleri
  • Perakende mal ve hizmet satışı bulunmayan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar
  • Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Genel Tebliğler uyarınca ÖKC kullanma zorunluluğu bulunmayan mükellefler

Yukarıdakilere ek olarak 30196 Sayılı ve 30 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 483 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde belirtildiği üzere; belli işletme büyüklüğünü sağlayan mükelleflerin, e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-Defter uygulamalarına dahil olan ve tüm satışlarına e-Fatura ve/ya e-Arşiv Fatura vermeyi tercih eden mükelleflerin Tebliğde bulunan teknik koşulları yerine getirmeleri halinde ÖKC kullanmaları zorunlu değildir.

Verifone Yazarkasa POS

Ozan – Verifone iş birliği ile sunulan ve VUK 507 uyumlu yazarkasa POS ile tek cihazdan tüm ödemelerinizi kabul edebilirsiniz. Güncel mali tebliğe uygun, şık tasarımlı ve kompakt Verifone Yazarkasa POS, kolaylıkla mali belge düzenlemenizi sağlarken ergonomik tasarımı ile tahsilat işlemleriniz sırasında aradığınız konforu sunmaktadır.

Verifone EKO KASA POS; güçlü bataryası, duyarlı dokunmatik ekranı, yazarkasa POS ya da Android POS olarak kullanma imkanına ek olarak tüm temel ödeme yöntemlerini destekler. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, Ozan – Verifone iş birliği ile sunulan Yazarkasa POS’un avantajlarından yararlanmaya başlayın!

Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Hemen Başvur

Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.